Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Duminica Luminată: tradiţii de ziua lui Toma Necredinciosul, apostolul sceptic care a pipăit Învierea Mântuitorului

7
19 Apr 2015 02:23:17
Autor: Sinziana Ionescu
Duminica Luminată se mai numeşte şi „Duminica Tomei”, fiind ziua în care ortodocşi îl sărbătoresc pe Toma Necredinciosul FOTO doxologia.ro
Duminica Luminată se mai numeşte şi „Duminica Tomei”, fiind ziua în care ortodocşi îl sărbătoresc pe Toma Necredinciosul FOTO doxologia.ro

Duminica Luminată este cunoscută şi ca Duminica Sfântului Apostol Toma - Duminica Tomii sau Tomei. Este duminica tuturor necredincioşilor, care au pus la îndoială minunea cea mare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Duminica Luminată şi îndoilelile lui Toma

La exact o săptămâna de la Duminica Paştelui, creştinii sărbătoresc Duminica Luminată, zi cunoscută în popor drept Duminica Tomei/Tomii, fiind ziua în care Sfântului Apostol Toma i se năruie îndoielile privind Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Învierea Domnului a fost pusă la îndoială de apostolul Său Toma, rămas în religie ca „Necredinciosul“. Toma nu fusese alături de ceilalţi apostoli atunci când Hristos a venit în mijlocul lor, după Învierea Sa, astfel că întâmpinase cu scepticism relatările lor. În prima duminică de după Paşti, Iisus a venit din nou printre apostoli, iar Toma se afla printre ei. Fiul Domnului coboară încă o dată printre oameni, vrând să spulbere orice urmă de îndoială, care se cuibărise până şi în inima celor care crezuseră în El.

„Adu-ţi degetul tău încoace. Şi adu mâna ta, şi nu fi necredincios, ci credincios“, îşi îndeamnă Mântuitorul ucenicul care nu-şi poate crede ochilor. Pipăind rănile lui Hristos cel coborât de pe cruce, Toma rosteşte covârşit de puterea dumnezeiască: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!“. Iisus i-a răspuns: „Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!“. Pe acest fond, a şaptea zi de la Înviere poartă deopotrivă denumirea de Duminica Tomei/Tomii şi Duminica Luminată.

Duminica Luminată: dovada, aşa cum a fost consemnată în Evanghelia lui Ioan

În ziua cea dintâi a săptămânii, fiind seară şi uşile fiind încuiate, acolo unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijlocul lor şi le-a zis: „Pace vouă!”.

Şi, zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa. S-au bucurat ucenicii văzându-L pe Domnul. Atunci Iisus le-a zis iarăşi: „Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi”. Şi, spunând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: „Luaţi Duh Sfânt! Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate, şi cărora le veţi ţine, ţinute vor fi”.

Însă Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus. I-au spus lui ceilalţi ucenici: „Am văzut pe Domnul!”. Dar el le-a zis: „Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”.

Şi, după opt zile, ucenicii Lui erau iarăşi înăuntru, şi Toma era împreună cu ei. Şi a venit Iisus, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijlocul lor şi a zis: „Pace vouă!”. Apoi a zis lui Toma: „Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele, şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea, şi nu fi necredincios, ci credincios!” A răspuns Toma şi I-a zis: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!” Iisus i-a zis: „Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!”. Iisus a făcut înaintea ucenicilor Săi şi alte multe minuni, care nu sunt scrise în cartea aceasta. Iar acestea s-au scris ca să credeţi că Iisus este Hristos, Fiul lui Dumnezeu, şi, crezând, viaţă să aveţi în numele Lui“.

Duminica Luminată: învăţătura lui Hristos din Duminica Tomei

Învăţătura lui Hristos către ucenicii Săi a fost astfel: „Începeţi să lucraţi după îndreptarul poruncilor Mele, pipăiţi-mă prin viaţa cea după voia Mea, şi Mă veţi vedea pe Mine, Cel nevăzut, Mă veţi vedea cu simţirea duhovnicească a sufletului vostru: oricine Mă pipăie în acest chip se va încredinţa cu privire la Mine, şi întru răpire că M-a aflat va striga împreună cu iubitul Meu Apostol: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”.

Icoana care prezintă momentul Adevărului poartă numele de „Încredinţarea lui Toma“. Face parte din grupul de reprezentări iconografice despre Învierea lui Hristos (Hristos arătându-se Mariei Magdalena, Hristos arătându-se ucenicilor la Marea Tiberiadei, Hristos frângând pâinea în Emaus). În pictura murală ortodoxă, aceasta apare zugrăvită în naos, în acelaşi rând cu scenele Praznicilor Împărăteşti. Racla cu moaştele Sfântului Apostol Toma se află în biserica din oraşul Ortona, Italia.

Duminica Luminată: convingerea lui Nicolae Steinhardt

„Ateii şi criticii creştinismului se folosesc de episodul Tomei şi al celorlalţi pentru a pune în faţa creştinilor ceea ce ei numesc «criza de credinţă»”. „«Nu vedeţi», argumentează ei, «până şi ucenicii s-au îndoit şi n-au crezut. Cu atât mai vârtos vă putem bănui pe voi toţi că nu sunteţi de bună credinţă, că vă prefaceţi». Şi amintesc şi paradoxala frază a tatălui copilului deminizat: «Cred, Doamne, ajută necredinţei mele» (Marcu 9, 24), expresie şi ea - zic aceiaşi - a unei credinţe ambigue“, consemnează în cartea sa „Dăruind vei dobândi“ Nicolae Steinhardt, filosoful român născut într-o familie evreiască, convertit la ortodoxism.

El însuşi este un „necredincios“ care s-a creştinat la vârsta de 48 de ani, în temniţa comunistă. În celula 18 de la Jilava, evreul a fost botezat ortodox de părintele Mina Dobzeu, cu apa dintr-un ibric cu smalţul sărit. La ritualul săvârşit în grabă şi mare taină au luat parte şi cei doi preoţi greoc-catolici închişi în celulă. La ieşirea din închisoare, Steinhardt s-a dedicat total ortodoxismului, ca monah la Mănăstirea Rohia din Maramureş, locul găsit de Constantin Noica.

Duminica Luminată. Părintele Nicolae Steinhardt, despre Toma Necredinciosul

„Dacă nu pregetăm a cerceta şi celelalte Evanghelii, constatăm că nu numai Toma a fost necredincios; necredincioşi au fost toţi apostolii, aşa încât duminica Tomei (subînţeles necredinciosul) s-ar cuveni să se numească a tuturor apostolilor bântuiţi de necredinţă. În adevăr, referatul Sfântului Marcu ne-o arată pe Maria Magdalena mergând să-i vestească pe apostoli că L-a văzut pe Domnul viu şi pe aceştia nedându-i crezare. Mergând alţi doi care-L văzuseră în drum spre o ţarină, Iisus li se arată şi-i ceartă pentru necredinţa şi împietrirea lor. [...] Nu încape aşadar dubiu că n-au crezut toţi, nu doar Toma. N-au crezut pentru că nici nu era de crezut! Într-atâta trebuie să le fi apărut răstignirea, moartea şi înfrângerea lui Iisus drept definitive şi ireversibile. Făgăduinţele învăţătorului lor: vorbe frumoase, iluzii spulberate, amăgeli ale cugetului!“, scrie părintele Nicolae Steinhardt.

Vă mai recomandăm

Moldovenii sărbătoresc păgâneşte. „Paştele Blajinilor înseamnă fericire. În cimitir nu se intră cu mâncare şi băutură”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Radu Mircea
19.04.2015, 05:14:04

Uite dom'le ca pina si eu am zi in calendar . Abea astept sa deschida la berarie sa fac cinste . Ce-i de colea sa fii bagat in seama in aceasi zi cu un apostol care prefigura viitorul om de stiinta care se indoieste de tot ce nu poate fi observat , experimentat , repetat , demonstrat .... Imi place totusi chestia aia cu ''fericiti cei ce n-au vazut si au crezut''' , dovada ca mama prostilor era gravida inca de pe vremea aia si tot toarna la copii intruna .

-1 (5 voturi)
Zimbrul Viteaz
19.04.2015, 08:48:43

Doamne ajută

+1 (1 vot)
Zimbrul Viteaz
19.04.2015, 08:49:28

Doamne ajută și multă sănătate și fericire.

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
19.04.2015, 09:07:59

Comentariu considerat abuziv.

Paun Al
19.04.2015, 09:33:32

"grupul de reprezentări iconografice care certifică Învierea lui Hristos "...???? Intelegeti ce scrieti ? O icoana nu este o dovada a invierii !!! Cuvantul lui Dumnezeu , viata si minunile lui Iisus au fost transmise pe cale orala timp de aprox 40 de ani . Primele texte scrise au fost scrisorile lui Pavel ,care nu a participat la lucrarea lui Iisus , iar prima Evanghelie scrisa este cea ce se numeste acum dupa Marcu Ce este interesant este ca ...cele mai vechi copii ale Evangheliei lui Marcu se termina cu cap 16 , versetul 8 "Şi ieşind, au fugit de la mormânt, că erau cuprinse de frică şi de uimire, şi nimănui nimic n-au spus, căci se temeau." Restul versetelor au fost adaugate mult mai tarziu , pentru a nu fi in discrepanta cu celelalte evanghelii , care au fost scrise inspirandu-se dupa Evanghelia lui Marcu , la zeci de ani dupa Evanghelia lui Marcu . In realitate noi nu avem "Cuvantul lui Dumnezeu " transmis ..ci copii , la copii , la copii .... la ce au inteles oamenii ,sau au vrut sa transmita oamenii, dupa zeci de ani de transmitere pe cale orala a faptelor si vietii lui Iisus . Sa fi ales Dumnezeu o metoda atat de putin riguroasa si imperfecta de a-si transmite, Cuvantul Sau , invatatura ? Unui numar atat de mic, infim , dintre miliardele de fii ai sai ? "Cuvantul lui Dumnezeu " trebuie cautat in "codul genetic" al lumii vii , in legile naturii vii si nevii , ... acolo unde oricine are "inima curata " , mintea deschisa , raportandu-se cu iubire la lumea in care traim ...sa poata "citi " ..."Cuvantul lui Dumnezeu ", "minunile lumii acesteia ...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările