UPDATE Oficiali din Educaţie participă la Gala aniversară a Asociaţiei Elevilor din Constanţa: „În aceşti 5 ani, AEC a găsit reţeta succesului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali din Ministerul Educaţiei şi din sindicat, elevi din Maramureş şi din Călăraşi participă la Gala aniversară „AEC - 5 ani de reprezentare“. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a fost fondată la 11 iunie 2013, independent de autoritatea Inspectoratului Şcolar Judeţean. AEC este cea mai puternică organizaţie de elevi din ţară.

UPDATE Reprezentantul Organizaţiei Salvaţi Copiii a anunţat sprijinul forului pentru realizarea Indexului privind accesul la educaţie pe care AEC îl va realiza anul acesta, în debutul anului şcolar 2018-2019. 

UPDATE „M-a pus pe gânduri că nimeni dintre cei din sală nu vrea să devină profesor. Cred că profesorii nu vă mai inspiră şi asta trebuie schimbat. Informaţia este multă, se găseşte peste tot la ora actuală, puteţi ajunge la ea oricând“, a menţionat Anca Maria Codrea, profesoară de informatică, lider sindical SINPEN Constanţa.

UPDATE „Mi se pare fabulos cum aţi reuşit să deveniţi independenţi. A fi avocat înseamnă să vorbeşti pentru cei care nu se aud. Notele sunt importante pentru părinţi, pentru profesori şi pentru angajatori, nu pentru actul de învăţare. Visul meu este ca un absolvent de liceu tehnologic să dea în judecată statul român pentru că nu i-a asigurat un sistem bun de învăţământ. Şi mai cereţi profesorilor să aibă aceleaşi valori pe care le predică. Sunteţi cei mai îndreptăţiţi s-o facă“ - a afirmat Daniela Vişoianu, preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie. 

UPDATE Liderii organizaţiilor similare din Maramureş şi din Călăraşi au salutat cei 5 ani de AEC, care le-a constituit exemplul pentru înfiinţare. „Aţi fost o inspiraţie pentru noi“ - au spus ei.  

UPDATE „AEC a găsit reţeta succesului, alegând oameni creativi la cnducere“, a declarat Constantin Trăistaru, consilier de stat din Ministerul Educaţiei. În opinia sa, această reţetă se compune din 10% inspiraţie, 40% transpiraţie, 50% organizare. „Aţi fost mai buni negociatori decât ceilalţi, aţi spus ‘Noi nu cedăm". În negocieri, ca să obţii succesul trebuie să ai grijă la compromis. Vă doresc să folosiţi forţa argumentului şi nu argumentul forţei“, a adăugat Trăistaru. 

UPDATE Doi dintre fondatorii AEC, Alexandru Bajdechi şi George Farauanu, sunt absolvenţi de Drept, facultate pe care au ales-o şi datorită posturii lor, de militanţi-pionieri ai respectării drepturilor elevilor. 

Bajdechi ş-a exprimat speranţa că va deveni avocatul AEC şi a rememorat momentul care i-a determinat, pe cei 5 fondatori, elevi de liceu - Alexandru Bajdechi, Cristian-George Farauanu, Robert Băjenaru, Costin Moşescu şi Constantin-Alexandru Manda - să meargă la un avocat care să-i ajute în întocmirea actului constitutiv al Asociaţiei Elevilor din Constanţa. 

Farauanu a îndemnat liceenii să urmeze aceeaşi cale care a dus către schimbarea radicală a raportului elev-autoritate. Ei au amintit că au început lupta în urmă cu 5 ani pentru că voiau ca elevii nemulţumiţi să aibă o voce, o reprezentare, care să lupte pentru obţinerea drepturilor cuvenite elevilor, conform Legii Educaţiei - fie că este vorba despre Ministerul Educaţiei sau despre administraţia locală. „Să vă faceţi temele“, a spus Farauanu, referindu-se la tot ce au de făcut liceenii care vor respect. 

Un alt treilea fondator, Alexandru Manda, preşedintele cu trei mandate în timpul cărora au fost obţinute cele mai multe drepturi, aflat şi el în faţa unei cariere în Drept, a precizat că va rămâne în domeniul educaţiei şi în special al reformării sistemului de învăţământ, prin lupta pentru drepturile tinerei generaţii. 

UPDATE Mihai Tănase, noul preşedinte AEC, a enumerat realizările asociaţiei şi a vorbit despre proiectele pe care AEC le are încă de obţinut (decontarea navetei şcolare şi burse şcolare pentru toţi elevii din judeţ). El şi-a exprimat speranţa că municipalitatea va juca în mod onest şi nu a făcut presiuni asupra invitaţilor pentru a nu participa la gală. Ecaterina Andronescu este unul dintre invitaţii care a onorat gala aniversară.  

Festivitatea se desfăşoară între orele 15.00 şi 18.00, la Teatrul de Stat Constanţa, pe Bdul Ferdinand nr. 11. 

Alumni AEC Roxana Chiriţoiu şi Alexandru Manda alături de Gabriel Petrea Foto S.Ionescu

Imagine indisponibilă

„Acum 5 ani, pe 11 iunie 2013, Asociaţia lua naştere dintr-o dorinţă. Dorinţa a cinci elevi de a găsi o cale pentru a-şi reprezenta independent colegii şi a se asigura că drepturile lor sunt respectate. Astăzi, la 5 ani de la acel moment, AEC a dovedit tuturor că elevii reprezintă un vector de schimbare al mentalităţilor, al societăţii şi, implicit, al sistemului educaţional din judeţ şi din România.

Victoriile obţinute, printre care se numără obţinerea acordării reducerii de 50% la transportul în comun pentru toţi elevii constănţeni, reacordarea dreptului de vot pentru reprezentantul elevilor în Consiliul de Administraţie al şcolilor, obţinerea manualelor gratuite pentru elevii de clasele a XI-a şi a XII-a, aşa cum prevedea Legea educaţiei, acordarea burselor pentru elevii constănţeni etc., ne-au adus în acest punct, Asociaţia Elevilor din Constanţa fiind unul dintre principalii actori din educaţie şi parteneri la masa discuţiilor în ceea ce priveşte aceasta.

Ne propunem ca, în următorii ani, să fim din ce în ce mai aproape de elevi, de interesele lor legitime, de nevoile lor, şi să reuşim să aducem sistemul de învăţământ la un nivel satisfăcător pentru o societate de secol XXI“, declară Andrei-Mihai Tănase, preşedintele AEC.

Pe scenă vor urca parteneri ai asociaţiei, printre care se numără membri fondatori, alumni ai AEC, reprezentanţi ai federaţiilor sindicale din educaţie, ai părinţilor, ai asociaţiilor de elevi, precum şi autorităţilor publice centrale şi locale. Prezenţi la eveniment, alături de alţii, vor fi şi: Constantin Trăistaru, consilier de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, reprezentanţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului, Marius-Horia Ţuţuianu - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, precum şi parlamentari cu activitate în domeniul educaţiei.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor.

De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). 

Pe aceeaşi temă: 

Milenialii care s-au pregătit pentru succes. Au ajuns în doar 4 ani cea mai puternică asociaţie de elevi din România

„Violenţa în şcoli ar fi evitată dacă ar exista paza promisă de primărie“ - spun elevii din Constanţa

Reacţii la defilarea oficială de pe Bulevardul Tomis: „Parada de Ziua Constanţei, copiată din cărţile de istoria comunismului“ 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite