Edificiul roman cu mozaic, mărturia vechiului Tomis, la un pas de restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul va fi restaurat în întregime, iar lucrările ar trebui să demareze la începutul acestei veri, având o durată de 18 luni.

Edificiul roman cu mozaic a fost descoperit în urma lucrărilor făcute pentru construirea unor blocuri de locuinţe pe faleza de sud-vest a oraşului, în anul 1959.

Printre istorici au existat mai multe discuţii referitoare la datarea monumentului. Vasile Canarache îl datează iniţial între secolele II-III p. Chr., apoi în IV p. Chr. Adrian Rădulescu plasează edificiul în momentul de înflorire a economiei Tomisului, în care oraşul şi-ar fi permis construcţia şi decorarea unui edificiu atât de luxos şi deci foarte costisitor. De asemenea, complexitatea şi calitatea decorului, inventarul sculptural descoperit în marea sală şi mai ales în încăperile boltite şi sistemul de construcţie a edificiului par să susţină aceeaşi datare în secolele III-IV. Spre o datare mai timpurie, în secolul III, înclină Alexandru Suceveanu.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu, a anunţat că Edificiul a intrat în linie dreaptă pentru elaborarea proiectului tehnic de restaurare.

În ultimii treizeci de ani, lucrările de întreţinere a acestui monument au fost insuficiente, iar asta se vede uşor cu ochiul liber în fiecare dintre cele unsprezece magazii cu tavanul boltit, afectate sever de infiltraţii.

Antreprenorul pare să fi înţeles nevoia urgentă de intervenţie la nivelul acoperişului şi al teraselor. Am convenit împreună cu reprezentanţii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa ca obiectele de patrimoniu să fie mutate succesiv, astfel încât echipele de muncitori să poată interveni simultan la patru magazii”, spune Petre Enciu.

Monumentul va fi restaurat în întregime, iar lucrările ar trebui să demareze la începutul acestei veri, având o durată de optsprezece luni.

Imagine indisponibilă

                    Edificiul roman cu mozaic - foto Petre Enciu

Edificiul se desfăşura în antichitate pe trei terase, tăiate în taluzul falezei şi nivelate pentru asigurarea stabilităţii construcţiei. Era situată chiar pe cheiurile vechiului port tomitan, de la nivelul cărora se deschidea prima sa suită de încăperi. Acesta cuprindea unsprezece camere boltite folosite ca depozite pentru mărfurile aduse de corăbiile comerciale care acostau în port. Accesul către următoarele două terase era făcut cu ajutorul unor trepte masive de calcar.

Citeşte şi:

Scandal la un liceu din Medgidia. Profesorii i-au scris preşedintelui Iohannis

Mită pentru partid. Cum făcea rost de bani PSD Constanţa pentru a-şi plăti datoriile electorale

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite