Emil Constantinescu: „Românilor le lipseşte un proiect de ţară care să-i unească. Acesta trebuie elaborat de elita intelectualităţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Constantinescu, la Universitatea Ovidius din Constanţa Foto Sînziana Ionescu
Emil Constantinescu, la Universitatea Ovidius din Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Invitat la Universitatea Ovidius din Constanţa, fostul preşedinte Emil Constantinescu a spus că românilor le lipseşte un proiect de ţară pe care să-l elaboreze elita intelectualităţii naţionale, la care să adere toată naţiunea.

„Dezbinare - este cuvântul care defineşte România ultimului deceniu. Se manifestă în toate segmentele societăţii: civil, academic, familial. Este un virus periculos care poate distruge orice societate. Solidaritatea este cea care clădeşte societăţi puternice“, a declarat Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României în anii 1996-2000, aflat vineri, 5 iunie, la Constanţa.

Invitat să susţină o conferinţă la Universitatea Ovidius, Emil Constantinescu a ţinut o prelegere profesorilor, studenţilor şi chiar liceenilor veniţi să-l asculte pe cel care a condus România întrerupând dominarea social-democrată din anii ´90. Singurul preşedinte care s-a rezumat la un mandat, Constantinescu a preferat să se retragă din viaţa politică, întorcându-se la cariera sa universitară, continuată pe plan diplomatic internaţional.

Trecând în revistă istoricul României din cele mai vechi timpuri, Emil Constantinescu a vorbit despre frământările care au făcut din ţara noastră un caz aparte în istoria lumii. „Suntem latini, dar spre deosebire de alte ţări precum Italia, Spania, Franţa, Portugalia, noi nu avem mândria de a fi urmaşii unor imperii. Ceilalţi latini se simt, oricât de umili ar fi, descendenţii unor puteri imperialiste. Dar românii s-au aflat întotdeauna între trei mari imperii: Rus, Otoman, Austro-Ungar. Pentru ei, istoria a fost o luptă pentru supravieţuire. Este un fenomen fantastic, demn de a fi studiat de filosofi, de literaţi: cum au rezistat românii? Este un miracol!“, a arătat fostul preşedinte.

Geolog de formaţie, profesor universitar doctor la Universitatea Bucureşti, Emil Constantinescu a adresat audienţei un mesaj de recăpătare a demnităţii naţionale. Folosind termeni de comparaţie din geologie, el a spus că românilor le lipseşte un proiect de ţară elaborat de elita intelectualităţii naţionale, la care să adere toată naţiunea. „Acum mergem cu spatele la viitor, iar politicienii fac mici proiecte electorale în care se ceartă cum împart banii. Pornind de la resurse - ale solului, umane, financiare, culturale, românii trebuie să îşi facă un proiect de ţară pe termen lung care să le redea sentimentul de demnitate naţională. Acesta este suma demnităţilor individuale. Trebuie ca fiecare dintre noi să ne raportăm direct la valori. Atunci vom deveni centri de cristalizare, care vor forma cristalul, transformat dintr-o rocă oarecare“, a afirmat Constantinescu.

Emil Constantinescu la Universitatea Ovidius din Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Fostul preşedinte a vorbit despre cum sunt văzuţi românii, încă din timpuri străvechi. „Vechii cronicari spuneau despre românii din Valahia şi celelalte regiuni că au femei frumoase şi învaţă uşor limbi străine“, a relatat Constantinescu, spre amuzamentul asistenţei.

El a amintit despre importanţa includerii României în Uniunea Europeană şi în Parteneriatul strategic NATO, care ne conferă securitate în faţa ameninţărilor de la Răsărit. Emil Constantinescu a avut o observaţie de făcut la adresa UE, pe care a numit-o „imperiul format prin acreţie“ (fenomen de aglomerare a unor elemente - n.r.), nu prin cucerire. „Uniunea Europeană a pierdut ceea ce au adus ţările Europei Centrale şi Europene: etosul (specificul cultural al unui popor – n.r.). Sunt cauze variate: birocratizarea sistemului, conceptul de politically correct, care este tot un limbaj de lemn oarecum diplomatic“, a menţionat Constantinescu.

Rectorul Universităţii Ovidius, Sorin Rugină, a lansat fostului preşedinte invitaţia de a susţine cursuri la instituţia de învăţământ superior din Constanţa, cea mai mare din sud-estul ţării. Emil Constantinescu a primit şi vestea că Universitatea Ovidius va lua în discuţie propunerea de a-i fi acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Fostul lider al României s-a declarat încântat că poate vorbi tinerei generaţii despre istoria pe care o cunosc doar din relatări, exprimându-şi dorinţa de a le împărtăşi experienţa sa.

Emil Constantinescu a venit la Constanţa la invitaţia Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Ovidius. Conferinţa „25 ani de post-comunism în România“ s-a desfăşurat în Sala Senatului din Campusul Universitar.

Vă mai recomandăm

Ziua Europei: Iohannis, Iliescu şi Constantinescu au ciocnit şampania la Cotroceni. Băsescu a lipsit de la ceremonie

Istoriile lui Alex Ştefănescu: Eu şi Emil Constantinescu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite