Constanţa

articolul anterior articolul urmator

FOTO Întoarcerea părintelui Picu. Enoriaşii de la Sfântul Mina şi-au reîntâlnit duhovnicul la slujba de Florii

3
28 Apr 2013 16:42:20
Autor: Sinziana Ionescu
Părintele Nicolae Picu, în mijlocul enoriaşilor credincioşi FOTO Sînziana Ionescu
Părintele Nicolae Picu, în mijlocul enoriaşilor credincioşi FOTO Sînziana Ionescu

Părintele Nicolae Picu, preotul caterisit de Arhiepiscopia Tomisului, s-a întors în mijlocul enoriaşilor în sfânta zi de Florii. Îmbrăcat în port obişnuit, duhovnicul a asistat duminică, 28 aprilie, la slujba intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim.

Părintele Nicolae Picu nu s-a depărtat de Biserica Sfântul Mina, pe care a întemeiat-o şi la care a slujit până în acest an, ca preot paroh. Înconjurat de enoriaşii săi credincioşi, duhovnicul a luat parte la slujbă ca un mirean care ştie slujbele pe de rost.

Mulţimea de credincioşi l-a înconjurat şi l-a îmbrăţişat, bucuroasă că îl revede după atâtea luni de prigoană. Părintele Picu şi-a menţinut poziţia, afirmând că nu va contesta decizia Arhiepiscopiei Tomisului prin care a fost caterisit.

„Peste 3 zile plec iar din ţară. Este pentru rugăciune, nu este evadare“, a subliniat fostul preot.

Enoriaşilor le-a fost împărţită rugăciunea Sfântului Nicolae Velimirovici pentru vrăjmaşi, episcopul sârb (1881 – 1956) canonizat şi cunoscut drept Noul Ioan Gură de Aur.

Preotul Nicolae Picu a intrat în conflict cu Arhiepiscopia Tomisului la finele anului trecut, când a refuzat să treacă lăcaşul de cult înfiinţat de el şi alţi ctitori în patrimoniul Bisericii Ortodoxe.

Parohul de la Sfântul Mina, părintele Nicolae Picu, fondator al asociaţiei care a construit biserica de lemn, a fost caterisit de Arhiepiscopia Tomisului pentru încălcarea legii BOR.

El a trecut în patrimoniul asociaţiei lăcaşul de cult şi aşezământul social, ceea ce contravine statutului Bisericii. Preotul a fost suspendat din funcţie în luna februarie.

Singura lui salvare este Patriarhul Daniel care ar putea decide rejudecarea lui în tribunalul bisericesc mitropolitan, superior celui de la arhiepiscopie.

După ce asociaţia a închis biserica, slujbele au fost ţinute timp de două zile în faţa lăcaşului de cult. Miercuri, 13 martie, în timpul pregătirilor slujbei de Sfântul Maslu, unul dintre preoţi, Remus Dumbravă, a suferit un atac cerebral care i-a fost fatal.

În tot acest timp, enoriaşii preotului Picu au continuat să se strângă la fiecare slujbă importantă pentru a transmite duhovnicului lor toată susţinerea. Acesta le-a transmis un mesaj pacifist: „Mergeţi acolo unde aveţi pace în suflet“.

Asociaţia fondată de părintele Picu a anunţat zilele trecute prezenţa duhovnicului în mijlocul credincioşilor

Rugăciunea Sf. Nicolae Velimirovici pentru vrăjmaşi

Doamne, binecuvântează pe vrăjmaşii mei! Şi eu îi binecuvântez şi nu-i blestem! Vrăjmaşii m-au împins şi mai mult spre Tine, în braţele Tale, mai mult decât prietenii. Aceştia m-au legat de pământ şi mi-au răsturnat orice nădejde spre pământ.

Vrăjmaşii m-au făcut străin faţă de împărăţiile pământeşti şi un locuitor netrebnic faţă de pământ. Precum o fiară prigonită, aşa şi eu, prigonit fiind, în faţa vrăjmaşilor, am aflat un adăpost mai sigur, ascunzându-mă sub cortul Tău, unde nici vrăjmaşii, nici prietenii nu pot pierde sufletul meu.

Doamne, binecuvântează pe vrăjmaşii mei! Şi eu îi binecuvântez şi nu-i blestem. Ei au mărturisit în locul meu păcatele mele în faţa lumii. Ei m-au biciuit, când eu m-am cruţat de biciuire. Ei m-au chinuit atunci când eu am fugit de chinuri.

Ei m-au hulit atunci când eu m-am măgulit pe mine însumi.
Ei m-au scuipat atunci când eu m-am mândrit cu mine însumi.
Când eu m-am făcut înţelept, ei m-au numit nebun.
Când m-am făcut puternic, ei au râs de mine ca de un pitic.
Când am vrut să conduc pe oameni, ei m-au împins înapoi.
Când m-am grăbit să mă îmbogăţesc, ei m-au smucit înapoi cu mână de fier.
Când m-am gândit să dorm liniştit, ei m-au trezit din somn.
Când mi-am zidit casă pentru viaţă lungă şi liniştită, ei au răsturnat-o şi m-au izgonit afară. Într-adevăr, vrăjmaşii m-au dezlegat de lume şi mi-au prelungit mâinile până la veşmântul Tău.

Binecuvântează, Doamne, pe vrăjmaşii mei!

Binecuvântează-i şi-i înmulţeşte; asmute-i şi mai mult împotriva mea, ca fuga mea spre Tine să fie fără întoarcere; ca să se rupă nădejdea mea în oameni ca pânza de păianjen; ca smerenia să împărăţească deplin în inima mea; ca inima mea să devină mormântul celor rele. Ca toată comoara mea să o aduni în ceruri.

Ah, de m-aş elibera odată de autoamăgire, care m-a încâlcit într-o mreajă cumplită a vieţii înşelătoare!

Vrăjmaşii m-au învăţat să ştiu ceea ce puţini ştiu în lume: că omul nu are pe pământ vrăjmaşi afară de sine însuşi. Doar acela urăşte pe vrăjmaşi, care nu ştie că vrăjmaşii nu sunt vrăjmaşi, ci prieteni severi. De aceea,

Doamne, binecuvântează pe prietenii şi pe vrăjmaşii mei! Sluga blestemă pe vrăjmaşi, căci nu ştie, iar Fiul îi binecuvântează, căci ştie. Fiul ştie că vrăjmaşii nu pot să se atingă de viaţa lui. De aceea, El păşeşte liber între ei şi se roagă lui Dumnezeu pentru aceştia.

Doamne, binecuvântează pe vrăjmaşii mei! Şi eu îi binecuvântez şi nu-i blestem!

Vă mai recomandăm

FOTO Duminica de Florii, sărbătoarea bucuriei. Mai este doar o săptămână până la Sfintele Paşti

FOTO Simfonie de primăvară. Flori de grădină, cadou de Florii pentru sărbătoriţi şi pentru toţi cei dragi lor! 

Duminica sfântă dinaintea Paştilor. Floriile marchează Intrarea Domnului în Ierusalim. Începe Săptămâna Patimilor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Cristian Tanase
28.04.2013, 20:30:17

Am vrut sa nu scriu nici un comentariu pe acest subiect, dar nu ma pot abtine fara sa nu subliniez un singur lucru: (nu am nimic personal cu acest parinte, am fost de vreo 2 ori la slujba la dansul) dar daca se tot crede atat de nevinovat, de ce nu contesta decizia IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului ? Nu cred ca daca se duce in Italia sa se roage o sa afle un raspuns :|

Ioana Ene
29.04.2013, 09:55:27

Iar tu Cristian Tanase daca ai sa te rogi mai mult sigur vei afla si raspunsul la nedumerirea d-tale Daca spui ca ai fost doar de vreo 2 ori la slujba dansului (e vb de Parintele Nicolae )inseamna ca nu cunosti despre ce este vorba in propozitie si ca frecventezi slujba altcuiva .De acolo iti vine si nelamurirea ...dar revin daca ai sa te rogi mai mult si cu credinta poate iti vine chiar lamurirea ....Doamne ajuta-ne !

Cristian Tanase
29.04.2013, 16:49:06

Da ultima oara am fost dat afara de sotia lui, care "taie si spanzura" prin biserica aia. Poate va intrebati de ce m-a dat afara, pentru ca am indraznit sa filmez din slujba, fara sa am acordul IPS Teodosie :)) Nu trebuie sa ma rog eu sa aflu acest raspuns, pentru ca nu mie se pare ca am eu nevoie foarte mare de un astfel de raspuns ... aaaa si intr-adevar frecventez slujba altcuiva, o biserica in care ma simt ca in Rai... Stiti fiecare da plata de greselile sale ...

Modifică Setările