Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Eroul Ion Dobran, înmormântat cu onoruri militare. Asul cerului, ajuns de la manşa avionului la strung FOTO

2
26 Sep 2021 17:32:59
Autor: Mariana Iancu
Generalul Ion Dobran a fost condus pe ultimul drum FOTO Forţele Aeriene Române
Generalul Ion Dobran a fost condus pe ultimul drum FOTO Forţele Aeriene Române

Ion Dobran, ultimul as al Aviaţiei Române, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost înmormântat cu onoruri militare, duminică, în capela familiei din Cimitirul Bellu din Capitală. În semn de omagiu, o formaţie de aeronave F-16 Fighting Falcon şi două avioane ale Iacărilor Acrobaţi au survolat Bucureştiul.

Generalul-locotenent Ion Dobran, care a murit vineri, la vârsta de 102 ani, a fost condus pe ultimul drum de cei doi copii ai săi, dar şi de foarte mulţi ofiţeri în rezervă şi în retragere. Din partea Statului Major al Forţelor Aeriene a fost prezent gen. mr. dr. Viorel Pană. 
 
Eleonora Arbănaş, reprezentanta Fundaţiei „Erou aviator Alexandru Şerbănescu“, cea care i-a promovat în ultimele decenii pe toţi aşii cerului din cel de-al Doilea Război Mondial, a mărturisit că a simţit că şi-a îndeplinit misiunea faţă de generalul Dobran: „Ultima sa dorinţă a fost să viziteze Muzeul „Alexandru Şerbănescu“ din Coloneşti Olt, acolo unde fiecare aviator are locul său. I-am îndeplinit această dorinţă la 17 mai anul trecut. Am plecat sâmbătă cu sufletul senin de la catafalcul domnului Dobran“, spune Eleonora Arbănaş. 
 
Unde va fi înmormântat Ion Dobran, eroul din cel de-al Doilea Război Mondial
 

A luptat pe ambele fronturi

 
Ion Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, în localitatea Văleni Podgoria, din judeţul Argeş. Când era mic, obişnuia să se joace cu avioane de hârtie, pe care şi le confecţiona singur. Când a crescut, şi-a urmat visul şi la 1 septembrie 1939, în prima zi de război, tânărul Ion Dobran intra pe poarta şcolii de aviaţie de la Cotroceni, pe care a absolvit-o după doi ani, ieşind cu gradul de sublocotenent. Nu a fost timp de pregătire suplimentară şi a fost trimis direct în lupta cu inamicul. În timpul războiului a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944. A primit titlul de as al cerului, participând la 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, dar a scăpat cu viaţă. 
 
 

De la manşa avionului, la strung

 
După război, a fost dat afară din casa sa de pe strada Popa Nan, locuinţă primită ca dotă din partea soţiei şi, pentru a-şi câştiga existenţa, a fost nevoit să se angajeze ca muncitor necalificat la Uzina „Timpuri Noi“, unde a lucrat o perioadă la strungărie. Salvarea i-a venit de la un fost subordonat, care ajunsese şef la TAROM şi care l-a angajat pe avioanele utilitare. Ion Dobran a zburat până la vârsta de 56 de ani. Ultima dată când a urcat într-un avion a fost la împlinirea vârstei de 100 de ani, când Iacării Acrobaţi, formaţia de acrobaţie aeriană din România, i-a dat ocazia să zboare, după foarte mulţi ani.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
Aşii aviaţiei române persecutaţi crunt de comunişti. Ion Dobran, eroul dat afară din casă şi trimis la strung de bolşevici
 

Istoria miilor de români care au luptat voluntar pentru Armata Germană în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ovidiu Olariu
26.09.2021, 18:12:32

Citatul urmator din articol este elocvent pentru cine a fost Ion Dobran: "A primit titlul de as al cerului, participând la 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, dar a scăpat cu viaţă". Ion Dobran a luat parte activā la toate confruntārile militare in care a fost angajatā România in timpul celui de al doilea rāzboi mondial: "împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944. Spre stirea celor de astāzi, dar si a celor ce vor veni, meritā sa mentionām cum a fost rāsplatit, dupā rāzboi, acest erou. "Rāsplata" pe care i-a dat-o patria recunoscātoare a fost urmatoarea: "a fost dat afară din casa sa de pe strada Popa Nan (...) şi, pentru a-şi câştiga existenţa, a fost nevoit să se angajeze ca muncitor necalificat la Uzina „Timpuri Noi“ ! Sic transit gloria mundi ! Dumnezeu sā-l odihneascā in pace pe "eroul cerului", generalul locotenent Ion Dobran !

+16 (16 voturi)
bebisor
26.09.2021, 20:36:55

GLORIE tuturor AVIATORILOR ROMANI !

+1 (1 vot)
Modifică Setările