Eroul care a plecat pe front cu o infirmitate la picior: „Adevăratul ostaş îşi trăieşte viaţa normală numai în faţa morţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul Război Mondial FOTO MAPN
Primul Război Mondial FOTO MAPN

Colonelul port-mortem Ion Trofin şi-a dat viaţa luptând în cel de-Al Doilea Război Mondial, deşi putea să rămână la vatră, fiind rănit grav în prima conflagraţie mondială.

Ion Trofin s-a născut la 7 februarie 1897 în localitatea Doftana, Bacău. Eroul a absolvit cursurile Liceului ”Sf. Sava” din Bucureşti, în vara anului 1916, cu rezultate foarte bune. Ţara intrase în război în anul în care tânărul absolvent de liceu a înţeles că este nevoie de el. Astfel, la 1 decembrie 1916 a devenit elev al Şcolii de Ofiţeri de Rezervă de Infanterie de la Dorohoi. Aici a început pregătirea intensivă pentru cariera militară, iar la 1 aprilie 1917 a fost avansat succesiv la gradele de elev-caporal şi elev-sergent. Nevoia stringentă de cadre a făcut ca la 5 aprilie să fie repartizat în stagiu la Regimentul 6 Vânători, cu gradul de elev-plutonier, în calitate de comandant de pluton puşcaşi, cu care participă la campania anului 1917.

La 21 iulie 1919 a fost rănit grav în luptele de la Puszta Tanya şi a rămas în mâinile inamicului, având parte de un tratament corespunzător. 

Repatriat imediat după încetarea luptelor, a fost internat şi tratat în spitalul din Arad, având nevoie de o lungă perioadă de recuperare. În urma acestei răni, va rămâne cu o infirmitate, cu multe dureri şi suferinţe, şi având un picior mai scurt cu doi centimetri.

La 1 octombrie 1919 a fost avansat la gradul de locotenent şi a fost decorat cu mai multe medalii, conform datelor obţinute de plt. adj Eugen-Dorin Spătaru şi prezentate la „Lucrările celei de-a XX-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Comunicări Ştiinţifice a Muzeului Marinei Române din Constanţa“, din luna octombrie.

ion trofin

„Adevăratul ostaş îşi trăeşte viaţa normală numai în faţa morţii“

După izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, ofiţerul a cerut să participe la luptă. La 22 iunie 1941, prin raportul personal adresat generalului Ion Boiţeanu, secretarul general al Ministerul Apărării Naţionale, lt. col. Trofin raportează: ”Am onoarea a vă ruga să binevoiţi a-mi aproba să plec pe front. Toată cariera şi toată viaţa m-am pregătit pentru război.

A rămâne aici, în interior, acum când bubue tunul şi când alţi camarazi sângerează, înseamnează a comite o crimă faţă de conştiinţa mea; înseamnă că totdeauna să roşesc faţă de foştii mei elevi şi faţă de toţi camarazii, cărora le-am spus că adevăratul ostaş îşi trăeşte viaţa normală numai în faţa morţii, numai în faţa emoţiilor sfinte pe care ţi le dă războiul. M-aşi jena toată viaţa faţă de copilul meu faţă de copilul meu, dacă nu mi-aşi da tributul de sânge. Rog aprobaţi să fiu încadrat, pentru mobilizare, la Regimentul 3 Motomecanizat unde sunt 2 ofiţeri superiori, cu stagiul la trupă. Sunt nou în grad şi nu am stagiu.”

Deşi, iniţial, rezoluţia generalului a fost „nu se aprobă“, în urma insistenţelor ofiţerului, la 2 iulie 1941, generalul Ion Boiţeanu a aprobat cererea menţionând pe raport: „apreciez gestul său de ostaş şi-i urez izbândă“. În cursul războiului, ofiţerul a murit, fiind lovit de schijele unui proiectil de aruncător de mine. Şi prin sacrificiul său, trupele române au înaintat în mod hotărâtor spre cucerirea Odesei. Eroul din cel de-al Doilea Război Mondial a fost înmormântat alături de mulţi eroi căzuţi la datorie, în Cimitirul militar din localitatea Freudenthal. 

Pe aceeaşi temă:

Imaginea emoţionantă din Primul Război Mondial: un soldat scrie în tranşee o ultimă scrisoare celor dragi

Familia de eroi: poveştile celor şapte bărbaţi viteji care au luptat în cele două războaie mondiale. Unii au supravieţuit luptelor, alţii au pierit zdrobiţi de bombe

Poveştile bunicilor din Primul Război Mondial. Urmaşi sârbi veniţi să vadă unde au luptat înaintaşii în Dobrogea

Un soldat din Primul Război Mondial era doctor în matematică la Sorbona. O teoremă îi poartă numele, la fel şi Institutul de Matematică al Academiei

Eroii din Primul Război Mondial, omagiaţi prin caravana care va străbate judeţul Constanţa

Cum au celebrat bulgarii cu fast bătălia de la Turtucaia, cea mai ruşinoasă înfrângere din istoria Armatei Române

Plugarii de la Turtucaia, eroii dispăruţi fără urmă în Primul Război Mondial

Locul unde Armata Română a înregistrat cea mai usturătoare înfrângere. Trupele au capitulat după ce comandantul a fugit de pe câmpul de luptă

Ce s-a întâmplat cu adevărat în bătălia de la Bazargic, atunci când o greşeală de tactică a făcut ca România să piardă Cadrilaterul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite