Excepţiile invocate de Nicuşor Constantinescu în dosarul „Herghelia Mangalia şi Lacul Corbu”, respinse. Procesul ar putea începe în curând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu foto FB/Nicuşor Constantinescu
Nicuşor Constantinescu foto FB/Nicuşor Constantinescu

Dosarul „Herghelia Mangalia” a fost trimis de DNA spre judecată la începutul acestui an. Doar că, Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al consiliului Judeţean Constanţa, a contestat rechizitoriul în care este acuzat de abuz în serviciu.

Tribunalul Constanţa a respins în camera preliminară „ca nefondate cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Nicuşor Daniel Constantinescu. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 176/P/2017 din 08.01.2021 întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa”. 

Totodată, magistraţii au dispus joi, 21 octombrie, începerea judecăţii cauzei în care fostul baron local este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos material. Decizia poate fi contestată în termen de trei zile de la pronunţare.

Povestea acestui dosar începe în anul 2014, Curtea de Conturi a descoperit că Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a semnat mai multe hotărâri care au dus la prejudicierea judeţului cu peste 5,5 milioane de lei.

Procurorii îl acuză pe acesta că a finanţat în anul 2013 executarea unor lucrări în valoare de 3.778.451,09 lei la obiectivul Herghelia Mangalia, imobil ce nu aparţinea UAT Judeţul Constanţa, ci RNP Romsilva.

Nicuşor Constantinescu a făcut aceste lucrări fiind convins că Herghelia va intra în patrimoniul CJ Constanţa, bazându-se pe diferite promisiuni politice. „La data de 6 decembrie 2013 inculpatul a întocmit o adresă transmisă Guvernului României prin care reproşa înalţilor funcţionari că s-a bazat pe acordul verbal al unei persoane neindicate nominal şi că a realizat la Herghelia Mangalia o investiţie de 700.000 euro finalizată în vara anului 2013”, scriu procurorii.

Tot în acelaşi dosar, Nicuşor Constantinescu este acuzat că a plătit peste 1,79 de milioane de lei pentru diferite lucrări în vederea organizării de către o firmă privată şi Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor a „Cupei Mondiale la Pescuit Crap” 2012, pe lacul Corbu.

Pentru că în bugetul CJC nu se găseau aceşti bani, Nicuşor Constantinescu a întreprins toate măsurile pentru ca Judeţul Constanţa să se împrumute cu 1,8 milioane de lei de la Ministerul Finanţelor. Cu aceşti bani, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) trebuia să reabiliteze un drum şi mai multe căi de acces din zona lacului Corbu.

„Consumul de manoperă facturat de RAJDP Constanţa este mult mai mare decât cel real, respectiv de cca 4 ori mai mare, fapt care a generat plata unor sume de bani mult mai mari decât cele cuvenite”, spun anchetatorii.

Cu ce s-a ales judeţul Constanţa de pe urma acestei lucrări? Procurorii DNA spun că, în contraprestaţie, Judeţul Constanţa s-a ales cu un articol într-o revistă de pescuit, articol cu titlul ”Constantinescu Daniel Nicuşor susţine echipa României, este alături de competitori .....”

Nicoşor Constantinescu este în acest moment închis la Penitenciarul Poarta Albă, fiind condamnat penal în patru dosare.

Vă recomandăm şi: 

Experimentul românesc în industria aerospaţială. „Racheta este în România şi este capabilă să fie lansată“

Comuna Agigea intră în carantină. Ce interdicţii au pregătit autorităţile

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite