Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Exorcismele în Biserica Ortodoxă. De ce nu se citesc blestemele asupra diavolului în prima zi din an

9
1 Jan 2018 12:45:38
Autor: Călin Gavrilaş

Sfântul Vasile cel Mare, autorul molitfelor sau exorcismelor, este cinstit de credincioşi în prima zi a anului, pe 1 ianuarie. Cu toate acestea, Biserica nu îngăduie ca blestemele asupra diavolului să fie citite acum. Pentru o astfel de rugăciune, preotul şi credinciosul trebuie să treacă printr-o pregătire specială.

În rândul rugăciunilor speciale pentru vindecarea trupească şi spirituală a credinciosului, Biserica Ortodoxă cuprinde şi Molitfele Sfântului Vasile cel Mare. Aceste rugăciuni au fost scrise în scopul de a ajuta celor posedaţi de diavol şi constau într-o serie de blesteme adresate acestuia. Astfel, se pleacă de la realitatea existenţei răului în lume, a forţei acestuia şi necesitatea luptei pentru a salva un suflet pe care răul pune stăpânire.

„Te blestem pe tine, începătorul răutăţilor şi al hulei, căpetenia împotrivirii şi urzitorul vicleniei. Te blestem pe tine, cel aruncat din lumina cea de sus şi surpat pentru mândrie în întunericul adâncului. Te blestem pe tine şi pe toata puterea cea căzută ce a urmat voinţa ta. Te blestem pe tine, duh necurat, cu Dumnezeu Savaot şi cu toată oastea îngerilor lui Dumnezeu, Adonai, Eloi, Dumnezeul cel atotputernic; ieşi şi te depărtează de la robul lui Dumnezeu (N). Te blestem pe tine cu Dumnezeu, Care prin cuvânt toate le-a zidit şi cu Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul Lui cel Unul-Născut, Care, mai înainte de veci, în chip de negrăit şi fără patimă, S-a născut dintr-însul”, se arată într-un fragment din aceste rugăciuni speciale.

Pregătire specială

Pentru citirea unor astfel de rugăciuni care se adresează direct diavolului trebuie să fie specială, atât din partea preotului, cât şi din partea celui care solicită să i se citească aceste exorcisme.

Astfel, preotul trebuie să postească post negru cu o zi înainte de citirea lor. Acelaşi lucru trebuie să-l facă şi cel care se consideră posedat de cel rău şi cei din familie care vor fi de faţă la ritual. De asemenea, aceştia trebuie să se spovedească şi împărtăşească.

Ignorarea unei pregătiri spirituale intense din partea preotului sau a credincioşilor poate avea efecte negative asupra lor sau asupra membrilor din familie. De aceea, mulţi preoţi evită să le citească.

Preotul Profesor Nicolae Necula notează că „aceste rugăciuni au de obicei forma poruncitoare, de imprecaţie sau blestem. Prin ele diavolul şi puterea lui sunt forţate prin invocarea numelui lui Dumnezeu să plece de la persoana respectiva şi de la bunurile sau locurile bântuite de puterea diavolului, să se îndepărteze şi să nu le mai facă niciun rău. În Biserica veche, ritualul exorcizării îl săvârşeau exorciştii, adică acei clerici inferiori rânduiţi şi investiţi cu această putere a alungării duhurilor rele”.

De ce nu se citesc pe 1 ianuarie

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit în anul 2011, printr-o decizie că "Episcopii chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală şi duhovnicească de a respecta rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale şi, după caz, în legătura cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoţită de post şi spovedanie, atât din partea clericilor, cât şi a credincioşilor. Citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională, întâlnită mai ales în sudul ţării, neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale ţării şi, mai ales, în practica altor Biserici Ortodoxe surori."

Aşadar, Molitfele nu se citesc de ziua Sfântului Vasile cel Mare, 1 ianuarie, în primul rând pentru că nu este zi de post. Apoi, ele se citesc, conform BOR, în cazuri individuale, nu pentru toţi credincioşii prezenţi în biserică la vreo slujbă.

Exorcisme în timpul Botezului

Molitfele Sfântului Vasile cel Mare nu sunt singurele rugăciuni de exorcizare pe care Biserica le are. Conform părintelui Nicolae Necula, în timpul Taine Botezului sunt exorcisme care se citesc. „Înainte de săvârşirea Tainei propriu-zise, când preotul rosteşte două rugăciuni speciale celui care urmează să se boteze, acesta stând cu faţa spre apus, considerat locul unde apun, odată cu soarele, duhurile rele. Următoarele două rugăciuni se citesc cu faţa spre răsărit fiind adresate lui Dumnezeu, pentru a alunga de la candidat puterea celui rău şi a-l feri de bântuiala protivnicului, de întâmpinarea vicleanului, de dracul cel de la amiază şi de nălucirile rele. După ultima rugăciune, suflă peste candidat, de trei ori, în chipul crucii, şi rosteşte <<Izgoneşte de la dânsul pe tot vicleanul şi necuratul duh>>".

Pe aceeaşi temă:


Tăierea împrejur: cruzime, legământ sfânt sau necesitate medicală. De ce a fost circumcis Iisus la 8 zile de la naştere
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Radu Mircea
1.01.2018, 13:08:28

# Bre popicilor , da' nici ciumei rosii nu puteti sa le cititi astazi toate blestemele crestinesti cu putinta ??? Ca doar sunt pregatiti . Pregatiti de plecare peste girla cea mare cu furaciune cu tot . Mazare Hai recunoasteti ca ati facut blat cu ei ....

-2 (6 voturi)
Popescu Ion
1.01.2018, 14:20:45

DOAR ISUS HRISTOS SALVEAZA!!!! In realitate si preotul ortodox si cel exorcizat sunt sub influenta lui Satan. Preotul nu scoate nici un demon. Ei joaca in secret,fara sa stie acest lucru, o piesa de teatru menita sa-i amageasca pe cei ce sunt martorii evenimentului respectiv.Scopul aceastei scenete este de a pacali privitorul in a crede ca: 1. preotul estre ajutat de Dumnezeu sa scoata demoni. 2.doctrina pe care o spune preotul este adevarata cand de fapt ea este falsa [ Matei 12:26 ] "25. Isus, care le cunostea gandurile, le-a zis: "Orice imparatie dezbinata impotriva ei insasi este pustiita; si orice cetate sau casa dezbinata impotriva ei insasi nu poate dainui." 26. Daca Satana scoate afara pe Satana, este dezbinat; deci cum poate dainui imparatia lui? Salvarea e doar prin credinta in Isus Hristos si nu prin fapte. Nu prin cereri de a fi iertat, nu prin botez,spovedanie etc. Adevarata problema este ca acesti oameni promoveaza o doctrina falsa. Din cauza lor o multime de oameni ajung in iad. Cultul ortodox e doar o minciuna. E doar fast,protocol si spectacol. Atat. Sunt pierduti toti cei ce cred doctrina ortodoxa. In realitate salvarea este doar prin credinta in Isus. Gratis,fara fapte,fara sa trebuiasca sa faci nimic. Cine face si fapte pentru fi salvat este pierdut deoarece a refuzat salvarea gratis a Domnului. Daca ceva este gratis nu mai poate fi contra cost(prin fapte). Daca ceva este contra cost (necesita fapte) atunci nu mai poate fi gratis. JUDECATA DOMNULUI SE APROPIE. Razganditi-va acum.Atunci va fi prea tarziu. FITI SALVAT ASTAZI. SALVAREA ESTE GRATIS!!! Oricine poate ajunge in rai,ORICINE. Draga prietene daca citesti si vrei sa fii salvat,sa ajungi in rai,am o veste buna pentru tine. Isus a murit, a fost ingropat si a inviat dupa 3 zile pentru a-ti ierta pacatele. Crede acest lucru si vei ajunge in rai. Este atat de usor.Doar crede!!!!! Nu trebuie sa renunti la pacatele tale sau sa te reabilitezi,oricum nici nu vrei si nici nu vei putea. Trebuie doar sa crezi ca Isus ti-a platit pacatele murind,fiind ingropat si inviind dupa 3 zile. Crede si vei avea certitudinea ca vei ajunge in rai. Astfel Dumnezeu a hotarat ca noi sa fim salvati. [ Ioan 3:16 ] "16. Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." cum-ajung-in-rai.info

-6 (6 voturi)
Stefan din nord
1.01.2018, 15:38:55

Te amagesti singur amice N-ai citit ca greu se merge pe calea stramta si putini sunt cei ce merg pe ea ? Ori ce propovaduiesti dumneata pe aici e o adevarata autostrada larga cu multe benzi nu o cale stramta Nu trebuie sa faci absolut nimic doar SA CREZI ? Atunci de ce apostolii s-au ostenit atat de mult cu propovaduirea evangheliei despre Isus in loc sa doarma cu kurul pe camasa si sa se multumeasca doar sa creada in Isus fara sa faca nimic concret ?

+1 (3 voturi)
Constantin Robu
1.01.2018, 16:12:53

Popescu .Ești un amăgitor și mai mare. Ce înseamnă pentru tine să crezi? Opoezie spusă în vânt și trai lumesc apoi că gata ai primit bilet de intrare în cer. Omul care și-a dat seama de poziția lui de păcătos și care crede că nu poate face nimic pentru răscumpărarea sufletului său află (dacă caută sincer) că există o cale de împăcare cu Dumnezeu. Dacă îi pare rău de felul cum a trăit, dacă vrea să renunțe la viața păcătoasă, fiind întristat că L-a supărat pe Dumnezeu primește vestea cea bună (Evanghelia), prin care i se aduce la cunoștință că prin eforturi personale nu poate fi iertat, dar că,recunoscând neputința lui și având dorința să trăiască în ascultare de Dumnezeu, poate fi iertat datorită jertfei Fiului Său, Mântuitorul lumii. Condiția principală este să-ți pară rău de felul cum ai trăit. Apoi să-I muțumești lui Dumnezeu pentru jertfa Fiului Său prin care poți fi împăcat cu El și prin care poți să-ți schimbi felul de viață.

0 (4 voturi)
Constantin Robu
1.01.2018, 16:26:50

Biblia interzice categoric creștinilor să blesteme.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările