Cei şase fraţi orfani, adoptaţi de o ţară. Cu ajutorul românilor, copiii şi-au cumpărat o casă şi rămân împreună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din stânga: Tudor, Andrei, Luca, Cristian, Marta şi Amelia, în prima zi de şcoală
Din stânga: Tudor, Andrei, Luca, Cristian, Marta şi Amelia, în prima zi de şcoală

Cei 6 fraţi Dascălu din Constanţa au păşit în noul an şcolar având o casă nouă. În prima zi de şcoală, Cristian, Luca, Andrei, Tudor, Amelia şi Marta s-au gândit la toţi oamenii care i-au ajutat să aibă un cămin încântător şi încrederea într-un viitor în siguranţă.

Cei 6 fraţi Dascălu din Constanţa au început anul şcolar în casă nouă. Reacţia românilor, în urma apelului lansat de „Adevărul“, a făcut ca în conturile orfanilor să se adune suma necesară cumpărării unei case „la gri“ într-o comună lipită de Constanţa, Cumpăna.

Casa cu etaj, încăpătoare şi bine construită, se află chiar în mijlocul satului, între biserică şi stadion, având o curte de 410 metri pătraţi şi o suprafaţă construită de 190 metri pătraţi. Pentru finalizarea ei mai trebuia, însă, o sumă considerabilă, care să includă şi racordarea la reţeaua de gaze. 

O emisiune televizată şi-a intrat în rol şi a făcut ca visul celor 6 copii de a avea propria casă, locuibilă, să se împlinească. Ei au acum dormitoare separate, mobilate ca în poveşti, în care dorm 2 câte 2, iar bunica şi unchiul care le poartă de grijă au primit fiecare camera sa. 

GALERIE FOTO CU NOUA CASĂ A COPIILOR 

Astfel că dimineaţa primei zile de şcoală i-a întâmpinat cu speranţă şi încredere pe „cei 6 fantastici“ (cum sunt alintaţi), care senini, zâmbitori, încrezători, sunt gata să intre în noua etapă a vieţii lor.

Pentru cititorii „Adevărul“, Cristian, Luca, Andrei, Tudor, Amelia şi Marta Dascălu au făcut o fotografie în curtea casei lor, îmbrăcaţi în tricouri albe, gata să plece la şcoală. Zâmbetul lor sincer mulţumeşte tuturor celor care au sărit să-i ajute, pentru a le clădi un viitor frumos, pus la adăpost. 

image

Povestea fraţilor Dascălu

Toţi de vârstă şcolară, copiii Dascălu sunt elevi educaţi, merituoşi, premianţi, cu burse şi un snop de medalii sportive obţinute la baschet şi gimnastică aerobică. Sunt născuţi la distanţă mică unii de ceilalţi: Cristian în anul 2001, gemenii Andrei şi Tudor în 2003, gemenii Amelia şi Luca în 2005, iar Marta în 2006. Mai mult chiar, perechile de gemeni s-au născut în aceeaşi zi - 27 ianuarie.

Părinţii le-au murit în floarea vârstei. Tatăl, Gabriel, fost militar, pornise o afacere de familie care s-a prăbuşit însă când oamenii cei mai apropiaţi l-au trădat; de supărare, bărbatul de 44 ani a fost răpus de un atac cerebral, de Mărţişor, în 2012.

Pe mamă, copiii au pierdut-o anul acesta, de Paşti. Dana avea 43 ani şi s-a luptat cu cancerul aproape 2 ani. Contabilă de profesie, ea a muncit până în ultima săptămână de viaţă, în ciuda unor durerilor îngrozitoare.

La moartea ei, viitorul era greu de imaginat pentru cei 6 orfani. Stăteau în casa unui prieten de familie, care le pusese la dispoziţie o locuinţă micuţă, în care băieţii dormeau într-un pat, iar fetele, mama şi bunica - în alt pat. În ultimul timp, fetele şi bunica dormiseră pe jos pentru a-i lăsa mamei muribunde patul întreg. Nu aveau economii, trăiau dintr-un venit insuficient, ajutaţi de câţiva prieteni, dar continuau să meargă la şcoală, învăţau şi făceau şi sport.

Mobilizarea românilor

Ziarul „Adevărul“ le-a prezentat cazul în aprilie, imediat după înmormântarea mamei lor. De atunci, viaţa lor s-a schimbat într-un mod la care nici cei mai optimişti nu s-ar fi aşteptat.

Fraţii Dascălu, în aprilie, în vechea locuinţă Foto Sînziana Ionescu

image

Aflând de povestea lor, oamenii s-au mobilizat şi au reuşit să întoarcă sorţii în favoarea orfanilor. Donând bănuţ cu bănuţ, în conturi s-au adunat aproape 70.000 euro şi 25.000 lei, din care ei şi-au cumpărat casa cu 66.000 euro, iar ce le-a rămas vor păstra pentru ce urmează: întreţinerea casei (care-i va costa câteva sute de lei pe lună), coşul zilnic (pe care l-au restrâns la 50 lei pe zi) şi celelalte cheltuieli care se ivesc într-o familie cu 6 copii în creştere.

Un brutar din Cumpăna le asigură pâinea pentru o perioadă, iar primăria din Cumpăna le decontează transportul cu microbuzul la şcolile din Constanţa unde învaţă: Cristian - la Liceul C.A.Rosetti, Andrei şi Tudor - la Liceul Sportiv, iar Amelia, Luca şi Marta - la Şcoala nr. 24 „Ion Jalea“. Ei vor intra de acum în echipele de sport ale localităţii, care fac performanţă. Tot primăriţa Mariana Gâju le va susţine gospodăria cu alimente de la cantina socială, în cadrul programului pe care îl desfăşoară de ani buni, pentru ajutorarea familiilor cu venituri reduse.

Gânduri pentru viitor

Bunica maternă, Maria Uţă, care a primit custodia nepoţilor prin hotărâre judecătorească definitivă, n-a mai plâns decât de fericire: „Nu am cuvinte să le mulţumesc tuturor care ne-au ajutat şi ne-au făcut să avem această casă, atât de frumoasă, cum nici nu ne-am imaginat. Mă rog la Dumnezeu pentru toţi!“ 

Donaţiile încă vin de la oameni cu suflet care nu vor să lase copiii singuri în faţa vieţii care i-a lovit atât de crud, la vârsta la care ar trebui să nu ştie de griji, să fie ocrotiţi şi liniştiţi. Acesta este contul lor: Uţă Maria - CEC Bank, RO15CECEB00008RON0055824 (lei), RO68CECEB000B2EUR0055832 (euro)

Casa de la Cumpăna a fraţilor Dascălu copiii orfani din Constanţa Sursa arhiva personală

Departe de gălăgia celor mici, care se joacă la coşul de baschet montat în curte, Cristian, cel mai mare dintre fraţii Dascălu, udă gazonul, gânditor. Are o uşoară nelinişte în suflet. „Greul abia acum începe. Trebuie să fim buni în continuare, să nu dezamăgim“, spune adolescentul.

„Copiiii poartă acum pe umeri responsabilitatea de a fi nişte oameni de nădejde şi de ajutor, la rândul lor, semenilor. Prin ceea ce sunt şi prin ceea ce vor deveni, ei vor mulţumi astfel celor care au pus o cărămidă la viitorul lor“, a rostit părintele Claudiu Banu, duhovnicul lor, care le-a fost sprijin şi care a organizat un concert caritabil pe pajiştea bisericii la care a strâns bani pentru cei 6 copii. El a oficiat sfeştania de casă nouă, alături de preotul Iulian Dumitru, dirijorul Coralei Armonia de la Arhiepiscopia Tomisului, cel mai bun cor bărbătesc din lume. 

Bucuria, greu de descris în cuvinte

Într-o emoţie de nedescris, casa fraţilor Dascălu a fost plină de lume cu lacrimi în ochi, iar uşa le rămâne deschisă celor care au contribuit la salvarea orfanilor de la un destin condamnat. De la mutare, pentru copii a fost Revelionul: nopţi albe de bucurie, minunându-se de tot ce au primit. Bunica s-a putut odihni, în sfârşit, după ani de nesomn şi chin. 

Casa de la Cumpăna a fraţilor Dascălu copiii orfani din Constanţa Sursa arhiva personală
Casa de la Cumpăna a fraţilor Dascălu copiii orfani din Constanţa Sursa arhiva personală

„Abia aşteptăm să vină în vizită la noi colegii şi prietenii copiilor, care i-au găzduit de atâtea ori şi au împărţit cu ei tot ce aveau mai bun. Acum putem să-i primim şi noi cum se cuvine, casa noastră este deschisă, solidaritatea oamenilor ne-a copleşit şi vom fi veşnic recunoscători tuturor“, se bucură unchiul copiilor, Nicolae Uţă. 

Veţi păşi în casa copiilor Dascălu în această toamnă, când emisiunea televizată care le-a mobilat, le-a utilat şi le-a decorat locuinţa, transformând-o într-un cămin de vis, va prezenta episodul din Cumpăna.

În holul din faţa bucătăriei, unde copiii se adună la masă, este aşezat pe perete un tablou mare, alb, pe care apropiaţii şi-au imprimat palmele cu vopsea colorată, ca un soare cu raze. Fiecare dintre cei care au contribuit la binefacerea acestor copii îşi are amprenta, prezentă, acolo, veghind la soarta lor. 

Casa de la Cumpăna a fraţilor Dascălu copiii orfani din Constanţa Sursa arhiva personală

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Destinul celor şase fraţi orfani care luptă să rămână împreună. Premianţi, medaliaţi, susţinuţi de o bunică

Susţinere impresionantă pentru cei şase fraţi premianţi rămaşi orfani: copiii care ar face mândru orice părinte

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite