FOTO Cum arătau calculatoarele în secolul trecut. În România există un computer din anii '40

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TERMINAL ADM-3A LEAR -SIEGLER Sursa muzeulvirtual.ro
TERMINAL ADM-3A LEAR -SIEGLER Sursa muzeulvirtual.ro

O istorie cu detalii şi explicaţii a computerelor a fost expusă online, pentru ca publicul să vadă interesanta colecţie strânsă de la muzee universitare şi de la colecţionari particulari. Piesa de rezistenţă este cel mai vechi exponat: un calculator mecanic marca Original Odhner, datând din 1943-1944.

Pentru expoziţia „PC. O istorie fascinantă“, deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României, şi-au dat mâna: Muzeul Informaticii şi Comunicaţiilor (filială a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”), Muzeul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi ing. dr. Alexandru Floca.

Acum, colecţia este redată de Muzeul Virtual, creat de Muzeul Naţional de Istorie a României. Majoritatea exponatelor prezentate datează din anii `70-`80, unele dintre ele fiind borne în evoluţia acestui domeniu.

În expoziţie sunt prezentate computere realizate de companii străine, dar şi produse autohtone.

Din prima categorie enumerăm: Tandy TRS-80 MC 10, Sharp MZ-800 PC, Commodore 64, App le IIc, Osborne 1, Macintosh Plus, Apple Lisa 2, Macintosh Portable, Amstrad PPC 512, IBM PC 5150, IBM PS/2 N33x, HP 150, HP 110 Portable Plus, HP Omnibook 300, Toshiba Sa tellite 2105CDS, ADM -3A Lear-Siegler.

Calculatoarele româneşti sunt cele produse de ICE Felix şi Electronica (ICE FELIX M18, ICE FELIX HC 2000, Electronica CIP 03).

Colecţia online începe cu abac-ul, unul din primele dispozitive de calcul folosite de om, ce ajută la realizarea de operaţiuni aritmetice de bază. A apărut în zona Mesopotamiei, fiind prima dată folosit de civilizaţiile sumeriene şi babiloniene în jurul perioadei 2700-2300 a.Chr.

Cel mai vechi exponat este Original Odhner, fabricat de compania Odhner, ce a comercializat calculatoare mecanice începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea până la jumătatea secolului al XX-lea. Aparatul este un aritmometru modificat de inventatorul suedez Willdgot Odhner şi a început să fie produs în 1890 în Imperiul Ţarist. Odată cu naţionalizarea fabricii de către autorităţile bolşevice, în 1918, Odhner îşi redeschide fabrica în Suedia sub numele de Original-Odhner, pentru a se diferenţia de aparatele ce continuau să fie fabricate în URSS sau de alte clone existente.

„Aparatul are 5 kg şi dimensiunile de 345 x 140 x 115 mm. Mecanismul principal este un set de discuri dinţate şi pârghii, ce interacţionează cu registrul acumulator de sub el, putând astfel stoca un set de cifre sau rezultatul unui calcul pentru a fi folosite la alt calcul. Pentru a face un calcul se setează un număr acţionând pârghiile de pe discurile dinţate, apoi acţionând manivela numărul este înregistrat în registrul acumulator, unde este şi vizibil. Pentru a face o adunare, spre exemplu, se introduce un nou număr folosind pârghiile de pe discuri şi se acţionează din nou manivela, rezultatul adunării celor două numere fiind acum vizibil pe registrul acumulator“, explică specialiştii în computere

GALERIE FOTO CU CALCULATOARELE DIN COLECŢIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI

Unul dintre primele calculatoare de buzunar este modelul Le-100A. A fost fabricat de Nippon Calculating Machine Corporation din Japonia începând cu anul 1972. Are un ecran capabil să afişeze 10 cifre folosind LED-uri de culoare roşie.

Sistemul FELIX M18, produs de ICE, a fost fabricat între 1975 şi 1981, în România. Acest model a primit medalia de aur la Târgul Internaţional de la Leipzig, în anul 1981. „Aceste calculatoare au fost în general folosite la aplicaţii industriale: conducerea proceselor industriale, medicină, calcule economice, conversie de suport-date, concentrator de date, prelucrare de texte şi multe altele“, arată specialiştii. 

Calculatoarele HC reprezintă o serie de microcalculatoare personale fabricate din 1985 până în 1994 la ICE Felix Bucureşti. Modelul HC 2000 lansat de ICE FELIX în anul 1992 a fost ultimul şi cel mai performant model din seria de calculatoare personale ale companiei.

CIP 03 (Calculator pentru Instruire Personală) a fost un calculator personal fabricat de către compania Electronica, bazat pe calculatorul Sinclair ZX-Spectrum, şi vândut doar în România începând cu 1988.

Calculatorul personal TRS-80 MC-10 a fost lansat ca o alternativă mai ieftină la calculatorul principal produs de Tandy Corporation la acea vreme, TRS-80 Color Computer, care avea un preţ de 399$, TRS-80 MC-10 fiind vândut la preţul de 120$. Nu s-a bucurat niciodată de succesul comercial al altor calculatoare din perioadă, acest lucru datorându-se în mare parte performanţelor reduse. El a fost achiziţionat în mare parte de către pasionaţi sau amatori ce doreau să înveţe limbajul de programare BASIC, producţia fiind oprită după doar un an.

Commodore 64 a fost un calculator personal lansat de compania Commodore International în anul 1982, rămânând în producţie până în 1994, devenind astfel cel mai bine vândut calculator din istorie (aproximativ 17 milioane de exemplare). „Având un preţ de vânzare mic, comparativ cu alţi producători, Commodore a reuşit să domine piaţa calculatoarelor în anii `80, ajungând astfel să existe peste 10.000 de programe pentru C64. O parte din succesul calculatorului a fost datorat strategiei de vânzare, respectiv nu doar către dealeri dar şi în magazine de jucării, librării, mall-uri, oferind preţuri de achiziţie speciale pentru aceste magazine. Apoi, existând posibilitatea de a îl conecta la un televizor, calculatorul putea fi transformat într-o consolă de jocuri, intrând astfel în competiţie directă cu producătorii de console, lucru pe care compania l-a exploatat din plin, oferind un sistem de buy-back celor ce renunţau la o consolă de jocuri pentru a achiziţiona un Commodore 64. Succesul avut de C64 a însemnat vânzări scăzute pentru alte produse ale companiei, iar în 1994, după 11 ani, producţia de C64 a fost oprită, la scurt timp compania declarând faliment, chiar dacă în Europa exista încă o cerere pentru calculator“, relatează experţii. 

Specialştii, despre primele modele Apple

Istoria computerelor a fost revoluţionată de apariţia calculatoarelor Apple.

„Lansat în 1977, originalul Apple II a fost în mare parte creaţia lui Steve Wozniak, şi a reprezentat un pas înainte din perspectiva designului şi a tehnologiei folosite, fiind adresat în primul rând consumatorului de rând, comparativ cu restul calculatoarelor (inclusiv Apple I) care nu veneau gata asamblate, ci sub formă de kit, ele adresându-se în primul rând pasionaţilor. 

Modelul prezentat în expoziţie este un Apple IIc produs între 1984 şi 1988, fiind una din primele încercări ale Apple de a produce un calculator compact, uşor, care să poată fi transportat cu uşurinţă, în esenţă un calculator portabil. Astfel, a rezultat un calculator de aproximativ 3,4 kg (greutatea unui laptop din perioadă), cu un design modern, floppy integrat, noi porturi de conectare, însă fără a oferii utilizatorului capacitatea de a extinde memoria, fiind un sistem închis, similar Macintosh-ului. Sistemul era gândit pentru utilizatorul începător care nu avea cunoştinţe tehnice în domeniu, acesta achiziţionând un calculatorul care era gata să fie folosit din prima zi.

Macintosh sau Mac este o linie de calculatoare personale a companiei Apple Computer, începută în 1984 prin lansarea primului Macintosh de către Steve Jobs. După problemele interne în cadrul proiectului Lisa, Steve Jobs a preluat conducerea proiectului Macintosh, care se afla deja în stadiul de prototip. Macintosh a fost un calculator revoluţionar din punct de vedere al designului, toate componentele, inclusiv monitorul, fiind incluse într-o singură carcasă, iar odată ataşat mouse-ul, tastatura şi cablu de alimentare calculatorul putea fi folosit de oricine fără a necesita alte operaţiuni de asamblare“, arată experţii.

De asemenea era şi foarte uşor de transportat ţinând cont că era o singură unitate închisă, dar în acelaşi timp era mai performant decât laptopurile perioadei respective.

Pe lângă designul nemaiîntâlnit, calculatorul era şi inovativ din punct de vedere tehnic, având o interfaţă grafică - capacitatea de a folosi un mouse, unul din primele calculatoare care a folosit această tehnologie.

Specialiştii spun că ideea de interfaţă grafică, folosită şi la Apple Lisa, a fost preluată după vizita la centrul Xerox din California unde echipei Apple le-a fost prezentat Xerox Alto, primul calculator care a folosit un mouse. Unul din dezavantajele Macintosh-ului a fost preţul foarte mare, comparativ cu produsul companiei rivale IBM, care era mult mai accesibil. Cu toate acestea Macintosh a avut vânzări bune, ajungând în aprilie 1984 la 50.000 de unităţi vândute în doar 3 luni, chiar dacă nu a avut succesul aşteptat, mare parte din încasările Apple în perioada aceea venind încă de la seria Apple II. Produsul final a fost lansat în 1984 printr-o campanie de marketing agresivă, punctul culminant fiind difuzarea în timpul Superbowl-ului a unei reclame pentru Macintosh regizată de Ridley Scott. Modelul prezentat în cadrul expoziţiei este un Macintosh Plus, lansat în 1986 şi produs până în 1990, având acelaşi design însă performanţe mai bune, cele mai mari diferenţe fiind la software şi la memoria RAM, care a fost extinsă de la 512 kb la 1 Mb, existând posibilitatea de a fi extinsă până la 4 Mb.

Apoi modelul Lisa de la Apple a fost un calculator personal lansat de compania Apple Computer în 1983, fiind primul calculator cu interfaţă grafică adresat segmentului business. Modelul Lisa a fost mai avansat decât modelul Macintosh sau produsele altor companii, având memorie protejată, multitasking cooperativ, screensaver, posibilitatea de a instala până la 2 Mb de RAM, tastatură numerică şi multe alte inovaţii în domeniu. În ciuda acestor inovaţii, modelul Lisa a avut vânzări foarte slabe, în mare parte din cauza preţului foarte mare, de 9.995 $ (23.376$ astăzi), modelul fiind retras în 1986 după doar 100.000 de bucăţi produse.

Începând cu 1984 începe să fie produs modelul Lisa 2, unde a fost înlocuit sistemul floppy ”Twiggy” cu un sistem standard produs de Sony, schimbarea fiind oferită gratuit de Apple pentru toţi utilizatorii Lisa. O altă diferenţă este scăderea preţului, modelul fiind disponibil între 3.495 $ şi 5.495 $, în funcţie de opţiunile alese. Pentru stocare erau oferite două modele de hard disk extern, unul de 5 Mb şi altul de 10 Mb. În 1986, modelul este redenumit Macintosh XL, iar preţul este micşorat la 4000 $, vânzările crescând de aproape trei ori, însă compania pierdea bani la producţie. Astfel, la începutul anului 1986 se opreşte producţia modelului Macintosh XL, locul de lider de gamă fiind vacant până la apariţia Macintosh Plus, în octombrie 1986.

„Macintosh portable a fost un calculator personal portabil similar cu un laptop modern, fiind primul calculator portabil ce folosea acumulatori pentru alimentare, vândut de compania Apple Computer. Acesta a fost produs începând cu 1989 până în 1991, vânzările fiind mici, în ciuda performanţelor foarte bune oferite. O primă problemă a fost greutatea lui, dar şi acumulatorii, care erau încărcaţi în serie folosind cablul de alimentare, ceea ce însemna că în cazul în care bateria era la sfârşitul vieţii şi nu putea fi încărcată, calculatorul nu putea funcţiona conectat doar la cablul de alimentare. Cu toate acestea calculatorul a fost unul revoluţionar din punct de vedere al performanţelor tehnice, al display-ului superior, dar şi a adaptabilităţii sale“, mai spun experţii. 

Contraofensiva

PPC 512 a fost prima încercare a companiei britanice Amstrad de a intra pe piaţa calculatoarelor portabile. Modelul a fost produs începând cu 1988 şi s-a bucurat de un succes moderat, fiind foarte voluminos şi greu.

Apoi BM PC 5150 IBM PC modelul 5150 a fost unul din primele calculatoare personale de succes produse de compania americană IBM, lansat în 1981, acesta ajutând compania să domine piaţa calculatoarelor personale în anii ’80. Una dintre principalele diferenţe dintre 5150 şi restul calculatoarelor existente pe piaţă a fost faptul că IBM a creat un sistem deschis, care putea fi îmbunătăţit de utilizator sau modificat de acesta, compania publicând fişa tehnică completă a calculatorului dar şi codul de operare.

Pentru a economisi timp, multe din componentele necesare nu au fost produse de companie, fiind cumpărate de la alţi producători şi doar asamblate de IBM (doar tastatura şi placa de bază cu carcasa au fost produse de IBM). Lansat în august 1981 la preţul de 1565 $ pentru cea mai ieftină versiune, intrând în competiţie directă cu Apple, modelul 5150 a fost un succes, existând mii de comenzi doar în prima zi, chiar dacă distribuitorii nu aveau încă stoc. IBM a ajuns să domine piaţa calculatoarelor portabile în anii ’80, creând un nou standard, fiind produse modele îmbunătăţite ale IBM PC până în 1987.

Modelul 150 a fost un calculator personal compact lansat de compania americană HP în anul 1983; a fost primul calculator comercial care dispunea de touchscreen. Sistemul de touchscreen era format dintr-o reţea de lasere poziţionate în faţa ecranului, care detectau orice obiect netransparent, însă nu era exact şi cel mai adesea avea probleme cauzate de praf. Sistemul în sine era unul asemănător Macintosh, totul închis într-o singură unitate, inclusiv o imprimantă, însă sistemul floppy era extern. Vânzările au fost moderate, iar în 1984 a apărut 150 II, care avea anumite îmbunătăţiri. Totuşi sistemul nu a avut succesul altor calculatoare din perioadă. 

Omnibook 300 a fost un laptop ultraportabil lansat de compania HP în 1993. Acesta este văzut astăzi ca unul din laptopurile inovative ale anilor ’90, reuşind să combine perfomanţe ridicate cu portabilitatea. Avea o greutate de doar 1,3 Kg. „Cu toate că impactul său comercial nu a fost unul semnificativ, acesta este recunoscut astăzi ca unul din cele mai importante calculatoare din perioadă“, spun cunoscătorii.

Pe aceeaşi temă: 

STUDIU 59% din software-ul instalat pe calculatoarele din România este piratat

Ţara europeană care minează criptomonede pe „bandă rulantă”. Calculatoarele nu au nevoie de sisteme de răcire, iar electricitatea este foarte ieftină

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite