FOTO Un copil este diagnosticat cu cancer la Constanţa în fiecare lună. Cel mai mic pacient are doar un an şi nouă luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana şi mama ei, la centrul de zi "Focus". FOTO Adrian Boioglu
Ioana şi mama ei, la centrul de zi "Focus". FOTO Adrian Boioglu

Ioana are 5 ani şi jumătate. Atunci când avea doar 10 luni a fost diagnosticată cu o boală rară care duce la leucemie. Viaţa familiei ei s-a schimbat şi doar rezistenţa mamei şi ajutorul unor medici şi voluntari din Constanţa au făcut-o să depăşească situaţia de criză.

Ioana este o fetiţă blondă, frumuşică şi plină de viaţă. Am cunoscut-o la Centrul Medical de zi pentru copii "Focus". Acolo vin în fiecare dimineaţă micuţii care dau cea mai importantă luptă a vieţii lor - aceea cu cancerul, sub toate formele lui. Medicii spun că doar anul trecut, în judeţul Constanţa au fost diagnosticaţi cu diferite forme de cancer 14 copii. Cel mai mic dintre ei are doar un an şi nouă luni. 

Când intri în centrul Focus vezi o grămadă de jucării colorate şi copii veseli. În saloane, legaţi la perfuzii sunt micuţii care au problemele cele mai mari. Rodica, o fetiţă îmbrăcată într-o pijama roşie, cu pisoi ne priveşte tristă de pe patul pe care urcă în fiecare zi. 

Unii dintre ei au uitat să zâmbească şi ţi se rupe inima atunci când îi vezi cum se chinuie cu branula în mânuţe. 

Ioana nu are voie să plângă

Fetiţa blondă care stădea la o măsuţa de plastic alături de mama ei pare un copil absolut normal. Are poftă de joacă, zâmbeşte şi se împrieteneşte cu oricine intră în vorbă cu ea. Ioana suferă de purpură trombocitopenică idiopatică intensivă. 

Mama ei, Mirela, spune că nu a avut astfel de antecendente în familie. 

"Am născut-o normală, sănătoasă. La vârsta de 10 luni i-am făcut un vaccin, a venit acasă şi a apărut purpura, echimozele şi am mers cu ea la medicul de familie. Am fost trimisă la Constanţa şi doctoriţa din urgeţă mi-a recomandat-o pe doamna doctor Apostol şi de atunci colaborăm până în prezent."

Ioana este adusă la Centrul de zi Focus doar atunci când sângerează sau apar echimozele, la tratament sau la consult. "Doamna doctor mi-a dat speranţe şi mergem înainte. Cât de curând vreau să ajungem la o clinică din Germania, dar încercăm să găsim o soluţie pentru cheltuieli. Vor ajunge la 20 - 25.000 euro. Vreau să văd de la ce e boala şi să-i dea un tratament", spune mama fetiţei. 

"Am mers la Marie Curie, am mers la Fundeni şi mi-au spus că «asta e boala, dar nu avem ce să-i facem». Nu am lăsat-o să sufere. I-am spus tot timpul că trebuie să meargă la grădiniţă, să fie deşteaptă, să fie puternică, nu e bolnavă. Ştie că nu are voie să se lovească, să plângă, să fie agitată", povesteşte mămica cu ochii în lacrimi. Le şterge repede când fetiţa se apropie de ea...

Suport psihologic non-stop

Alina Vasea este unul dintre voluntarii centrului. Ea ne spune că de un an, de când a fost deschis sediul de la Constanţa, medicii din Bucureşti au aflat şi trimit aici copiii care au nevoie să-şi urmeze tratamentul. 

"În Bucureşti sunt cele mai grave cazuri şi este supra aglomerat, dar am văzut că şi medicii de acolo sau de aici şi părinţii copiilor sunt mult mai încântaţi de faptul că continuă tratamentul aici", spune Alina Vasea 

Copiii bolnavi de cancer sunt prezenţi acolo doar pe timpul zilei. Faptul că merg seara acasă şi dorm cu părinţii îi ajută foarte mult să lupte cu boala. 

"Aici este suport psihologic non-stop pentru aceşti copii. Când vin prima dată în centru este un psiholog de copii care îi ajută şi pe ei şi pe părinţii lor. În al doilea rând, cadrul acesta cu spaţiu de joacă în care interacţionează cu ceilalţi copii, părinţii vorbesc cu alţi părinţi cu diagnostic similar cu al copilului lor, aud de la ei ce alte informaţii au în legătură cu boala, noi, voluntarii suntem tot timpul pe aici, încercăm să-i susţinem, să trimitem probele la o a doua opinie şi medicii sunt încântaţi că au decis să-şi facă o nouă biopsiere şi dacă e diferit să ştie cum să modifice tratamentul", ne explică Alina Vasea. 

Micuţii sunt implicaţi şi chemaţi la toate evenimentele posibile: de 1 iunie, Crăciun, Paşti şi de fiecare dată primesc cadouri. 

Specialiştii spun că în ultimul an s-a dublat numărul de copii diagnosticaţi în mediul rural. Şi nu pentru că nu ar fi fost şi înainte astfel de cazuri, dar părinţii nu veneau cu ei la spital sau nu ştiau. Copiii care suferă de cancere ale sângelui, leucemii, cancere ale sistemului limfatic au o şansă în pus pentru că sunt diagnosticaţi şi trataţi mai bine. Vestea diagnosticului vine mereu de la un psiholog care le explică părinţilor şi copiilor că vor începe o luptă grea.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite