Constanţa

articolul anterior articolul urmator

FOTO Imagini inedite cu Armata Roşie care ocupa România. Soldaţii sovietici au fost primiţi cu urale şi cu mesajul „Moarte cotropitorilor“

19
4 Feb 2019 06:07:59
Autor: Mariana Iancu
În întâmpinarea Armatei Roşii FOTO Fototeca Online a Comunismului Românesc Cota 6/1994
În întâmpinarea Armatei Roşii FOTO Fototeca Online a Comunismului Românesc Cota 6/1994

Fototeca Online a Comunismului Românesc deţine imagini inedite cu Armata Roşie, care era primită cu ovaţii de populaţia Bucureştiului.

În urma armistiţiului încheiat la 12 septembrie 1944 la Moscova între România şi Puterile Aliate (Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii) şi a tratatelor de pace de la Paris, România a intrat sub ocupaţia militară sovietică. Arhivele militare vorbesc despre faptul că în 1946, nu mai puţin de 615.000 militari se aflau pe teritoriul ţării noastre.
 
Trupele sovietice au fost retrase treptat, în timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Cu toate acestea, regimul de la Bucureşti a continuat să aducă elogii Uniunii Sovietice şi au continuat măsurile represive împotriva „duşmanilor“. Arestările au continuat, s-au organizat şedinţe publice de demascare, exact ca în anii '50. Ele, spune istoricul Ioan Scurtu, în lucrarea „Premisele schimbărilor revoluţionare din anul 1989“ publicată în „Studii şi articole de istorie LXXV“, 2009, erau menite să adoarmă vigilenţa Kremlinului, care trebuia să ştie că România rămânea o verigă puternică a lagărului socialist. 
 
Regimul a devenit mai relaxat. Din anul 1960 s-a trecut la eliberarea deţinuţilor politic, prin mai multe decrete de amnistie. În august 1964 au fost puşi în libertate ultimii 10.000 de deţinuţi politic. 
 
 
Vă mai recomandăm:
 
Povestea ultimului supravieţuitor român al Primului Război Mondial. A murit uitat de stat, în cel mai crunt anonimat
 

Eroul de pe frontul de Est decorat de mareşalul Ion Antonescu. „De trei ori am pus pistolul la tâmplă şi am vrut să mă împuşc“

Poveştile impresionante ale eroinelor în halate albe din spatele frontului: „Am tratat şi români, şi nemţi, şi ruşi“

Aşii aviaţiei române persecutaţi crunt de comunişti. Ion Dobran, eroul dat afară din casă şi trimis la strung de bolşevici

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

dorin valeriu domuta
4.02.2019, 09:16:33

Mai nuantat baieti ! Cati, ce fel de bucuresteni au fost cei care-i primeau cu bucurie pe rusi ?

+4 (4 voturi)
Adrian Foangă
4.02.2019, 10:51:25

Au fost cei organizati de prin uzine, cei care pusesera botul la propaganda sovietica. Insa romanul primea orice invadator cu urale si flori, indiferent ca era neamt sau rus. Asta e fibra natiei, nu s-a intamplat ca la francezi, unde le radeau in cap si apoi le dadeau drumul in pielea goala pe strada femeilor ce colaborasera cu nemtii.

-4 (6 voturi)
IonIon Codreanu
4.02.2019, 11:13:45

În Franța comuniștii făceau asta. A fost o perioadă îngrozitoare, cu răzbunări care nu aveau nici o legătură cu vinovății reale. Toată Europa ocupată a ”colaborat” cu nemții într-un fel sau altul. Dar a fost și mișcare de rezistență la ocupație.

+5 (5 voturi)
geek-a-contra
4.02.2019, 10:24:49

ce multi nu stiu, dar madama iancu ar fi trebuit din moment ce scrie pe subiectul asta..., este ca filmul cu intrarea glorioasei armate rosii, eliberatoare, bla, bla, bla in bucuresti a fost filmat la ceva timp dupa intrarea reala....

0 (6 voturi)
IonIon Codreanu
4.02.2019, 11:15:21

TOATE filmările, fotografiile sunt aranjate, făcute destul după 23 august.

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările