FOTO Imagini în premieră cu lansarea la apă a bricului Mircea, acum 80 de ani. Cine a fost femeia care a botezat nava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe au făcut public un valoros album fotografic, de la lansarea la apă a bricului Mircea.

GALERIE FOTO 

La ceremonia de la şantierul Blohm & Voss din Hamburg au participat primarul oraşului, Carl Vincent Krogmann, reprezentanţi ai Marinei Militare Germane (viceamiralii Ernst Wolf şi Heinrich Ancker), ai şantierului, în frunte cu proprietarul Walter Blohm, precum şi membri ai Legaţiei României în Germania (consilierul Victor Brabeţianu) şi ai Consulatelor Generale din Berlin şi Hamburg (consulii generali Traian George Gallin şi Constantin Karadja).

Angela Brabeţianu, soţia consilierului de legaţie român, a botezat nava, purtându-i noroc în decursul celor opt decenii de când se află în serviciul Marinei Militare Române.  

În primul său voiaj, nava urma să plece la 3 iulie 1939 din Portul Constnaţa, să facă escale la Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger, Tripoli, Alexandria, Beyruth, Famagusta, Phaleron. Din păcate, spune istoricul Valentin Ciorbea, a izbucnit cel de-al Doilea Răzbi Mondial, la 1 septembrie 1939, Germania invadând Polonia sub pretextul că polonezii au efectuat o serie de operaţiuni de sabotaj împotriva ţintelor germane din apropierea graniţei, iar echipajul navei-şcoală Mircea a fost chemat în ţară. 

În cele opt decenii de existenţă, nava-şcoală Mircea a fost în peste 45 de marşuri de practică în Marea Neagră, Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic. Cele trei traversade, din anii 1976, 2004 şi 2009, au reprezentat cele mai lungi şi complexe misiuni din cariera sa. Datorită bunei pregătiri a comandanţilor, dar şi a echipajului, nava Mircea a trecut cu bine de toate obstacolele de pe traseu şi s-a întors întotdeauna cu bine acasă.

Bricul Mircea şi nava-şcoală Mircea au fost duse, la începutul războiului, în aval de Brăila, unde au fost bombardate în 1944. Primul bric a luat foc şi aşa a dispărut o pagină frumoasă din istoria Marinei Române. Nava-şcoală Mircea a fost confiscată de sovietici după război şi redată României în 1946, în timpul unei ceremonii la care au participat Regele Mihai şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. 

Pe aceeaşi temă:

Amintirile contraamiralului Mircea Caragea de la primul marş al bricului Mircea: „Era să mâncăm bătaie de la fascişti“

Celebrul bric Mircea are patru nave surori. În ce ţări se află superbele veliere

Cum a reuşit să întocmească Alexandru Cătuneanu prima hartă a litoralului: „Mergeau în braţe cu instrumentele fragile, hurducăiţi de vreo căruţă“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite