Constanţa

articolul anterior articolul urmator

FOTO Imagini rare din timpul Războiului din Crimeea. Confruntarea între ruşi şi otomani netezea drumul către Unirea Principatelor Române

7
24 Jan 2018 04:12:17
Autor: Sinziana Ionescu
Ofiţeri englezi şi un tătar, în timpul Războiului din Crimeea Sursa picryl.com
Ofiţeri englezi şi un tătar, în timpul Războiului din Crimeea Sursa picryl.com

Drumul spre Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, de la 24 Ianuarie 1859, a fost netezit de Războiul din Crimeea (1853-1856). Imagini rare din timpul confruntării dintre Marile Puteri ale Europei sunt prezentate într-o colecţie virtuală.

Imaginile extrem de valoroase de la mijlocul anilor 1800 sunt expuse pe site-ul picryl.com. Aici sunt prezentate succint câteva date despre Războiul din Crimeea.

Războiul din Peninsula Crimeea a avut loc în perioada octombrie 1853 - martie 1856, între Imperiul Ţarist şi alianţa formată din Franţa, Anglia, Imperiul Otoman şi Sardinia.

Ţarul Nicolae I al Rusiei dăduse un ultimatum Imperiului Otoman pentru a plasa ortodocşii sub protecţia sa. Anglia a încercat să medieze conflictul, iar Nicolae era de acord cu o soluţie de compromis.

Otomanii au cerut, însă, modificări ale înţelegerii, iar ţarul s-a înfuriat. Cu suportul Franţei şi Angliei, turcii au declarat război Rusiei în octombrie 1953.

Războiul a izbucnit în Balcani, când Rusia a ocupat Principatele Române (Moldova şi Ţara Românească), aflate sub suzeranitate otomană. Trupele ţariste au trecut Dunărea, iar opoziţia alianţei n-a avut succes.

Tactica aliaţilor a fost schimbată, astfel că Rusia a fost atacată pe Marea Neagră, la Sevastopol, inima Peninsulei Crimeea. Aici au avut loc încleştări grele, în septembrie şi apoi la 25 octombrie 1854, în bătălia de la Balaclava - principala confruntare.

După 11 luni de asediu, Sevastopol a căzut, iar state neutre până atunci au început să se alăture cauzei aliate. Izolată şi ameninţată de invazie, Rusia a cerut pacea în martie 1856.

Tratatul de la Paris, semnat la 30 martie 1856, a interzis Rusiei să mai deţină vase de război în Marea Neagră şi oferea independenţa Principatelor Române - scriu cei de la picryl.com.

Trei ani mai târziu era săvârşită, la 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române Moldova şi Ţara Românească sub conducătorul Alexandru Ioan Cuza. 

Pe aceeaşi temă: 

Ce rol a jucat Războiul Crimeei în unirea Principatelor Române de la 1859

Date inedite din operaţiunea de evacuare a trupelor din Crimeea, coordonată de amiralul Horia Macellariu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Radu Cristescu
24.01.2018, 08:40:51

Deci Mica Unire s-a infaptuit datorita circumstantelor create de infrangerea Imperiului Tarist de catre Turcia si aliatii sai. Cu alte cuvinte, infrangerea Rusiei a fost norocul nostru sa facem Mica Unire. Deci sa trag concluzia ca Rusia era cea care se opunea Micii Uniri ? Ciudat este si faptul ca Marea Unire s-a realizat si cand Imperiul Tarist s-a prabusit si toata Rusia era un haos. Scuze daca interpretez eronat, dar asa am inteles eu lucrurile.

Michiu Stefan
24.01.2018, 09:19:53

O greseala impardonabila si de neinteles a aliatilor este cum -in intentia de a indeparta Imperiul tarist de la gurile Dunarii-nu au retrocedat Principatului Moldovei partea lui estica,rupta din trupul tarii in 1812!S-au multumit cu a restitui o fasie -Bolgrad, Cahul si Iamail!Daca, logic, ar fi avut bunul simt al revenirii partii rasaritene la Moldova,urmat de Unirea din 1859,alta ar fi fost soarta Romaniei, mai ales a sarmanului ei popor din Basarabia!

+1 (1 vot)
Stefan din nord
24.01.2018, 10:12:02

Nu inteleg Ce independenta oferea Tratatul de la Paris din 1856 Principatelor Romane ? Stiu din istorie ca am fost sub cizma turcului pana in 1877 cand ne-am castigat independenta cu sange pe campul de lupta

freeson freeson4
24.01.2018, 10:15:00

Cu puțin efort, putem conchide că Războiul Crimeei a marcat apariția embrionului a ceea ce se va numi peste mai puțin de 100 de ani Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, sau, spre lămurirea savushkinilor de serviciu, NATO.

Lucifer
24.01.2018, 10:34:41

Of, Crimeea! Dacă România a apărut ca stat după războiul Crimeei(1859), poate acum, după ALT război al Crimeei(adică ocuparea Crimeei de ruşi şi contra măsurile occidentale), să facem din nou România Mare. Se pare că în istorie României i-au fost benefice conflictele din Crimeea...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările