FOTO Litoralul trage obloanele. Plaja este pustie, iar terasele se închid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litoralul este din ce în ce mai pustiu. Doar nisipul mai păstrează amintirea zilelor de vară : peturi aruncate, mucuri de ţigară, urme de tălpi. Terasele se închid una după alta.

Marea a devenit foarte neprietenoasă pentru turişti, începând de miercuri. Salvamarii au arborat steagul roşu, care interzice scăldatul în apă. Cu toate acestea, câţiva temerari au încercat valurile Mării Negre. Printre ei s-a aflat şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, care a practicat sporturi extreme.

Staţiunea Mamaia, care până în urcă cu o săptămână vibra, acum este aproape pustie. Şezlongurile pe care cândva se unduiau trupurile bronzate sunt acum doar obiect de decor.
Şi terasele îşi trag obloanele una după alta. În zona Cazino două deja s-au închis. Un afiş mare tronează la intrare: „De închiriat“. Pentru sezonul viitor, desigur.

La magazinele de pe faleză preţurile au intrat la apă, iar printre papucii de plajă, colace şi creme de plajă au apărut ghete de toamnă. Nicio pereche nu este mai ieftină de 200 de lei.
Câţiva muncitori au început să strângă scena pe care toată vara s-a desfăşurat Carnavalul Mamaia.

Oferte de sezon la cazare

Şi preţurile la cazare sunt mai mici. Pe litoral, de la 1 septembrie, a început programul „Litoralul pentru toţi“
O săptămână de vacanţă în sudul litoralului costă cât o noapte la un hotel din Mamaia în plin sezon estival. Prognoza meteorologilor este îmbucurătoare: va fi o toamnă lungă, iar temperaturile la malul mării nu vor scădea pe timpul zilei sub 30 de grade Celsius.
Turiştii care doresc să petreacă vacanţa pe litoral în septembrie pot alege ofertele celor 26 de hoteluri care s-au înscris în programul derulat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc şi Asociaţia Litoral-Delta Dunării.

La dispoziţia turiştilor s-au pus 1.986 de locuri pe serie. Pachetele vor fi vândute de peste 30 de agenţii de turism din toată ţara.
„Venim în întâmpinarea turiştilor care nu au ajuns încă pe litoralul românesc cu pachete de vacanţă la preţuri excepţionale. Îi îndemnăm să meargă pe litoral în număr cât mai mare. Programul oferit de agenţiile de turism şi hotelieri este o soluţie de vacanţă ieftină şi bună pentru toate categoriile de turişti“, transmite Lucia Nora Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

La un hotel de o stea din Mamaia, preţul unei vacanţe de o săptămână este de 205 lei. La un hotel de două stele preţul urcă la 235 lei. La un hotel de trei stele şase nopţi de cazare costă 265 lei, la unul de patru stele vacanţa costă 485 de lei cu mic dejun inclus, iar la unul de cinci stele preţul este de 605 lei cu mic dejun inclus.

Turiştii au la dispoziţie o opţiune suplimentară: varianta All Inclusive. Tarifele maximale pentru sejururi All Inclusive de cinci nopţi/persoană, care asigură toate cele trei mese - servite în regim bufet, băuturi incluse, acces gratuit la locuri de joacă pentru copii, piscine, şezlonguri şi umbrele pe plajă, ajung până la 765 de lei pentru cinci nopţi la un hotel de trei stele şi la 985 de lei la un hotel de cinci stele.

Românii care merg în sudul litoralului pentru aceasta ediţie, pentru o vacanţă de şase zile, plătesc 159 de lei la un hotel de o stea fără mic dejun, 179 de lei la un hotel de două stele sau 199 lei la un hotel de trei stele.
Cea mai scumpă vacanţă de şase nopţi în una din straţiunile Costineşti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai sau Vama Veche ajunge la 469 de lei la un hotel de cinci stele, cu mic dejun inclus.
Tarifele indicate exprimă o recomandare maximală, valoarea acestora fiind stabilită de fiecare prestator in parte.

Dragoş Raducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, spune că nu există niciun suport din partea autorităţilor cu privire la reducerea taxelor aferente programului. „Programul este văzut de noi ca o obligaţie morală faţă de românii care aşteaptă să se înscrie în fiecare ediţie, pentru a profita de un sejur pe litoral la tarife scăzute. În derularea programului «Litoralul pentru Toţi» se implică, din păcate, doar patronatele din turism, tarifele de vânzare fiind de multe ori sub costurile de exploatare“, a precizat el.

Voucher de atracţii

Turiştii care cumpără acest pachet beneficiază de un voucher de atracţii. În septembrie, turiştii pot vizita gratuit mai multe obiective turistice din judeţul Constanţa: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Muzeul de Artă, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Muzeul de Artă Topalu, Cetatea Adamclisi, Cetatea Histria.

Programul „Litoralul pentru toţi“ se află la cea de-a 15-a ediţie. „Este un program tradiţional în care patronatele hoteliere şi cel al agenţiilor de turism şi-au dat mâna în vederea atragerii turiştilor în perioada de extrasezon pe litoralul românesc, în condiţiile în care nicio altă destinaţie externă nu vine cu o ofertă atât de avantajoasă“, a spus Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării.

Prin programul „Litoralul pentru toţi“, pe litoral sunt aşteptaţi aproximativ 10.000 de turişti. Anul trecut, î luna septembrie şi-au petrecut vacanţa la mare câteva mii de persoane.

Vă mai recomandăm:

FOTO Aventură: cu tiroliana în zbor pe Litoral. Noua atracţie turistică va fi gata în toamna acestui an

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite