Constanţa

articolul anterior articolul urmator

FOTO Locul unde Regina Maria a vrut să ridice mănăstirea „Întregirii Neamului“. Localnicii spun că este plin de mistere

3
12 Sep 2019 04:11:16
Autor: Călin Gavrilaş
Mănăstirea Bucium FOTO Călin Gavrilaş
Mănăstirea Bucium FOTO Călin Gavrilaş

În anul 1928, Regina Maria şi-a dorit să ridice o mănăstire numită „Întregirea Neamului”, iar pentru acest lucru a ales un loc plin de semnificaţii.

La zece ani de la Marea Unire, Regina Maria şi-a dorit să ridice o mănăstire reprezentativă pentru acest moment unic în istoria românilor. Locul ales de regină nu a fostul unul întâmplător, ci unul cu o tradiţie monahală, o tradiţie întreruptă de tunurile generalului Buccow.

Mănăstirea Bucium, atestată documentar la 1737, se află la poalele Munţilor Făgăraş, în apropierea satului cu acelaşi nume din judeţul Braşov. Conform istoricului mănăstirii, locaşul de cult „este osândit flăcărilor în anul 1761, când monahi, parte ai locului, parte căutând adăpost în faţa vitregiei vremurilor, ard odată cu vechea biserică.”

Mănăstirea a căzut pradă tunurilor generalului Buccow care, din ordinul Împărătesei Maria Tereza, a distrus peste 30 de biserici din zona respectivă.

„În anul 1928, Regina Maria purcede împlinirii unui îndrăzneţ şi amplu proiect, menit să edifice pe locul vechii Mănăstiri Bucium, Mănăstirea “Întregiria Neamului”, însă timpurile interbelice îi răpesc sorţii de izbândă”, se mai arată în acelaşi istoric al aşezământului monahal.


                                   Mănăstirea Bucium - FOTO: Călin Gavrilaş

Călugării spun că abia în anul 1953, în plină perioadă comunistă, un bătrân din zonă, „moş Ilie”, şi familia Şandru primesc binecuvântarea şi aprobarea Mitropolitului Bălan al Ardealului de a ridica în acelaşi loc o mănăstire.

„De această dată însă, opresiunea regimului se răsfrânge nefast, îngrădind drumul spre zidire. Trebuind “cu preţul vieţii” să ridice mănăstirea, familia Şandru vede strădania de jumătate de veac împlinindu-se în 1990, când Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului, apreciază şi aprobă iniţiativa întru zidirea Mănăstirii Bucium, iar la 6 August 1995 sfinţeşte Biserica între timp înălţată”, se mai arată în istoricul mănăstirii.„Biruind Bucium peste zbucium”, cum le place călugărilor de aici să spună, mănăstirea este acum o oază de linişte chiar la marginea pădurilor şi o mărturie a istoriei sale de secole.Localnicii spun că în zonă s-ar afla îngropate clopotele vechii biserici, cea distrusă în secolul XVII, dar şi alte clopote ale unor locaşuri de cult. Însă, deşi oamenii bănuiesc locul unde se află acestea, nimeni nu are curajul să le scoată la suprafaţă.

Mănăstirea Bucium a devenit în ultimii ani şi locul de relaxare şi reculegere a multor turişti care susţin că zona are anumite „calităţi energetice”.

La mănăstire se poate ajunge din drumul judeţean DJ 104A (Perşani-Victoria), fiind la 3 kilometri de localitatea Bucium.

Pe aceeaşi temă:

Veniturile incredibile ale arhiepiscopilor BOR. Controversatul Teodosie Petrescu ridică lunar mai mult decât preşedintele Iohannis

Cum reuşeau oamenii în Vechiul Testament să trăiască sute de ani. Cine a fost Matusalem, cel care a murit la vârsta de 969 de ani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Constantin Caratase
12.09.2019, 08:06:02

Asta? Manastire? Si cam la o adica ce ridica ea? Exceptand ce stim cu totii ca ridica si asta nu o califica pentru nici o manastire... Dadea niste ordine la sclavi, se baga in seama pe langa planurile arhitectilor si nu facea efectiv nimic. Oricine care sta degeaba pe spatele unui popor poate sa se erijeze in ctitor, cand ea era calificata din nastere ca habarnista. Ifose si calatorii, gagicareala si dat lovit nu formeaza o meserie. In schimb o dinastie de paraziti, da.

+1 (1 vot)
Constantin Bostan
12.09.2019, 08:28:28

Constantin Caratase ; luati loc , asezati-va , santeti obosit ! Se vede ca ati fost un bun invatacel la cursurile de propaganda politico ideologice ale PCR !

-1 (1 vot)
Constantin Caratase
12.09.2019, 08:46:20

Am sa repet pana ii va intra la fiecare in bostan: am avut un ascendent langa rege la abdicare si nu numai. Asa ca lasa-ma cu cliseul asta fabricat de cei intoxicati cu bors de dude si margarete. Neam de neamul tau nu va sti din carti ce stiu eu pe linie directa. Vezi-ti de meniul tau, ca acum mesteci ce ai produs din el!