FOTO Patrimoniu abandonat. La Constanţa, monumentele sunt distruse de nepăsarea autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul din Constanţa. FOTO Adrian Boioglu
Cazinoul din Constanţa. FOTO Adrian Boioglu

Când te gândeşti sau cauţi pe Internet Constanţa, prima imagine care-ţi apare este cea a cazinoului. Cladirea simbol a oraşului a fost inaugurată în urmă cu 103 ani, dar niciodată nu a fost mai abandonată şi mai lăsată să se prăbuşească. Chiar şi aşa, Cazinoul este vizitat, fotografiat şi apreciat de turiştii români sau străini. Şi el nu este singurul monument lăsat în paragină sau uitat la Constanţa.

Cazinou de la început

Cazinoul are o istorie lungă şi zbuciumată. A fost inaugurat în anul 1910, după ce vechea construcţie de lemn a fost pusă la pământ de o furtună, în anul 1891. 

Cazinoul a fost o investiţie majoră a autorităţilor la vremea respectivă. 1,3 milioane lei a costat ridicarea lui după planurile arhitectului francez Daniel Renard. Pe data de 15 mai 1910, regele Ferdinand venea la deschiderea celei mai moderne clădiri din Constanţa. 

S-a numit Cazinou tocmai pentru că destinaţia lui primară a fost aceea de loc care să găzduiască jocurile de noroc. La mai puţin de un an de la deschidere localul a fost dotat cu două mese de biliard şi 17 mese pentru jocuri de cărţi. Faima frumoasei clădiri s-a răspândit repede în Europa, iar domnii împătimiţi ai jocurilor de noroc veneau la Constanţa pentru a-şi cheltui averile. 

La vremea aceea, cazinoul era un loc destinat numai celor bogaţi unde ţinutele domnilor nu erau întrecute decât de rochiile de seară croite la Paris ale doamnelor. 

Bombe din război şi distrugeri pe timp de pace

Câţiva ani mai târziu România a intrat în primul război mondial şi Cazinoul a fost transformat în spital. Chiar şi aşa, clădirea a fost ţinta mai multor bombardamente. 

Istoria recentă a cazinoului a reprezentat pentru acesta transformarea într-o clădire pentri oamenii de rând. Ultima renovare a avut loc în anul 1987. Atunci a fost înlocuit tot mobilierul. Dupa anul 2000, clădirea s-a transformat în salon de nunţi, cadru de film, sală pentru petreceri sau birou pentru şedinţele Consiliului Local Constanţa. Şapte ani mai târziu, Cazinoul a început să fie considerat o clădire nesigură. Mobilierul a dispărut şi geamurile au început să fie sparte sau furate. Până şi scena din sala mare de spectacole a fost distrusă, iar etajul superior a devenit o imensă casă de porumbei. 

Primăria Constanţa a declarat că nu are bani să-l reabiliteze şi singura speranţă a venit de la Ministerul Turismului condus de Elena Udrea. Din nefericire pentru el, Cazinoul nu a mai primit banii promişi şi clădirea a fost închisă definitiv.

Luat înapoi de municipalitate, Cazinoul a fost ochit de mai mulţi investitori. Primarul Radu Mazăre spune că are acum promisiuni de la oameni de afaceri din străinătate care sunt dispuşi să plătească pentru reabilitare cu condiţia ca el să se transforme în ceea ce a fost la început - o zonă pentru jocurile de noroc. Chiar şi aşa, este nevoie de aprobări speciale ale Guvernului Român şi de la Uniunea Europeană pentru ca zona Constanţei să fie scutită de anumite taxe pentru aceste activităţi.

Cu toate că este degradat, Cazinoul încă mai primeşte ocazional vizitatori. Nimeni nu are voie să intre fără o cască de protecţie în clădirea care este pe toate hărţile turistice. Oaspeţii din străinătate vin să-l fotografieze şi se întreabă de ce nu este reabilitat un astfel de monument de patrimoniu. 

Primăria Constanţa a găsit resurse pentru reabilitarea zonei istorice a oraşului, a falezei Constanţa şi a promenadei din Mamaia. Fondurile pentru Cazinou se lasă încă aşteptate.

Statuile din Mamaia

Un alt exemplu de nepăsare al autorităţilor sunt statuile de patrimoniu din Mamaia. Puţini ştiu că staţiunea se mândreşte cu opere de artă care valorează zeci de mii de euro şi care sunt âmprăştiate pe toată faleza. Sculpturile de piatră sau formele în bronz nu sunt numai neglijate, dar unele dintre ele au ajuns să facă parte din decorul trist al teraselor.

În anii '60, statuia "În soare" a fost aşezată la doar câţiva metri de plajă. Acum fata stilizată nu se mai uită spre cer, ci spre un tavan de terasă. Vara turiştii pot să servească mici sau o ciorbiţă lângă statuia care valoreaza câteva zeci de mii de euro.

Oamenii de cultură din oraş se uită şocaţi, dar cu resemnare la această nepăsare a autorităţilor. Doina Păuleanu, directorul muzeului de artă Constanţa ştie care este valoarea adevărată a acestor statui. Ea este de părere că statuile ar trebui mutate în alte locaţii din Constanţa. Mamaia anilor 60-70 era gândită să fie o staţiune cu multe spaţii largi, aerisite. Acum terasele şi hotelurile sunt de cel puţin şase ori mai multe, iar operele de artă au început să dispară.

Reamplasarea unei statui costă aproximativ două mii de euro, adică nici 5% din valoarea operei de patrimoniu. În Mamaia sunt cel puţin şapte astfel de opere de artă realizate între 1940 şi 1970. Sculpturile din bronz au căzut deja victimă hoţilor. Nu amatorilor de artă, ci a celor care le fură pentru a le duce la fier vechi.

Exemplul pozitiv din Mamaia este statuia "Pe Valuri" realizată în anul 1963. Atunci când Gheorghe Hagi a cumpărat vechiu hotel Bucureşti, managerul noii unităţi, Anca Nedea, a vrut ca această operă să fie pusă în valoare. Grija ei a dat roade. Turiştii vin acum să-i facă poze şi se bucură de ea.

Statuia este recondiţionată de mai multe ori pe an. Un bătrân din Constanţa vine să o cureţe şi să o trateze cu substanţe speciale. Managerul hotelului a construit în jurul ei o fântână arteziană placată cu bucăţele de ceramică albastră. 

Restul statuilor stau ascunse în parcări, în spatele unor hoteluri, printre terase cu Autoservire sau lângă cluburile de noapte. Niciun turist nu ştie cine le-a realizat şi cât de valoroase sunt. Dar, de vara viitoare, vor avea pe lângă ele o faleză refăcută pe unde carele alegorice conduse de Radu Mazăre vor trece în ritmuri moderne, alături de fete în ţinute extravagante.


Vă mai recomandăm:

FOTO Faleza Cazinoului, o capcană pentru participanţii la Ziua Marinei. Zona arată ca după război

Verdeaţa de pe faleza Cazinoului a dispărut peste noapte. Primăria Constanţa a tăiat copacii vechi de 50 ani

FOTO VIDEO Celebrele bariere ale lui Mazăre dispar de la intrările în staţiunea Mamaia

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite