VIDEO Protest la adresa distrugerii Parcului Tăbăcărie: „Zona se va umple de betoane înalte. Unde o să ajungă să se joace copiii, în mall-uri?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest în Parcul Tăbăcărie Foto Sînziana Ionescu
Protest în Parcul Tăbăcărie Foto Sînziana Ionescu

Aproape 150 locuitori ai Constanţei au protestat vineri, 4 mai, la adresa ciopârţirii Parcului Tăbăcărie, singurul parc verde al oraşului. „Zona se va umple de betoane înalte. Unde o să ajungă să se joace copiii, în malluri?“, au spus oamenii nemulţumiţi.

Constănţenii şi-au arătat nemulţumirea faţă de edilii care au permis construirea de imobile pe spaţiul verde. „Făgădău, nu e parcul tău!“, au strigat demonstranţii, printre care se numărau copii veniţi cu părinţii la manifestaţie.

Protestul a început lângă Pavilionul Expoziţional, zonă în care municipalitatea a dat undă verde construcţiilor. Familia Merlă, a directoarei de programe europene din primăria Constanţa - Ani Merlă, fost director al Agenţieide Protecţia Mediului Constanţa, ridică în zonă două blocuri de până la 10 etaje. 

Unul are deja săpată fundaţia, lângă Lake View (altă afacere marca Mazăre, patronată de Sorin Strutinsky), altul urmează să fie împrejmuit, în spatele vilei fostului viceprimar Aurel Butnaru, vizavi de hotelul Parc care aparţine familiei Butnaru. 

Protestatarii strânşi la ora 18 au aflatd despre manevrele făcute în Primăria Constanţa şi în Consiliul Local Constanţa, unde deciziile de repartizare a terenurilor se iau fără să se ţină cont de interesul comuniăţii, ci doar al unor privaţi. 

„Facem un marş în jurul lacului pentru a ‘admira’ construcţiile din jurul lui. O să vedem un adevărat complex al betoanelor construite sub tutela lui Radu Mazăre, Sorin Strutisky, Decebal Făgădau şi a soţilor Merlă. Lake View (Sorin Strutisky), un bloc (familia Merlă), City Mall (Radu Mazăre) sunt doar unele din multele construcţii din zona lacului. Iar lângă Pavilionul Expoziţional este locul în care Consiliul Local a decis ca familia Merlă să-şi ridice propria moşie. 

Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală a întregii armate din jurul lui Radu Mazăre, locotenenţii care au pus umărul la distrugerea întregii arii. Nu îi putem lăsa sa continue politica de distrugere a parcului. Nu uitaţi o declaraţie făcută de Decebal Făgădau în anul 2015, în ziarul Adevărul: ‘Niciun centimetru pătrat din parcul Tăbăcariei nu va fi ciuntit'. 

Pasivitatea oamenilor duce la distrugerea oraşului, care este iremediabilă. Eu, unul, nu intru niciodată în City Mall pentru că este construit în parc. Nu intru decât când am o urgenţă de anumită natură“, a precizat avocatul Stelian Ion, liderul Asociaţiei Verde Urban, deputat USR Constanţa - organizaţie care a organizat marşul de vineri. 

Protestatarii au plecat apoi într-un marş în jurul parcului, care s-a încheiat în jurul orei 21.30.

„Parcul Tăbăcărie dispare! Încet, sigur, planificat!, a afirmat ecologistul Sorin Belu, fondatorul Asociaţiei Baricada Verde. Belu participă la şedinţele comisiei de Urbanism din Consiliul Local Constanţa, făcând întotdeauna opoziţie la planurile municipalităţii de radere a spaţiului verde în numele retrocedărilor şi a proprietăţii private. 

Protest pentru salvarea Parcului Tăbăcărie din Constanţa Foto Sînziana Ionescu

„Nu este normal ca arhitectul (de fapt, o doamnă architect) să facă PUZ-ul zonei pentru un privat şi în acelaşi timp să facă parte din din Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Constanţa. In comisie, doamna architect s-a abţinut de la vot dar asta nu o scuteşte de o situaţie de incompatibilitate cel puţin morală. 

PUZ-ul zonei este pentru 4 etaje, iar arhitecta a cerut DEJA mărirea la 8 etaje deşi legea prevede că beneficiarul poate să ceară încă 20% pe înălţime, iar cine citeşte actele depuse poate observa că înălţimea maxima a construcţiei este de 34 metri. S-a atras atenţia că acum 3 ani Confort Urban a reabilitat aleile din zona Pavilion (cu bani de la taxele şi impozitele constănţenilor), iar acum prin noul proiect se modifică aleea. Prin acest PUZ, în zonă deschide Cutia Pandorei pentru ca zona să se umple de betoane înalte“, consideră Sorin Belu.

Edilii au fost acuzaţi de o politică de distrugere sistematică a parcului Tăbăcărie, care vine din faptul că niciunul dintre cei care au condus oraşul spre distrugere nu este constănţean. Localnicii au depănat amintiri din oraşul lor cândva frumos şi verde. 

Protest pentru salvarea Parcului Tăbăcărie din Constanţa Foto Sînziana Ionescu

„Parcul Tăbăcărie a fost cândva o oază de relaxare. Mulţi dintre noi, copii fiind, vedeam trenuleţul ce înconjura lacul ca un vehicul ce ne purta într-o călătorie de vis. Treceam poduri, intram în tuneluri, şerpuiam printre copaci, respiram aer curat, ne bucuram de zgomotul făcut de şinele care susţineau trenul în lunga noastră călătorie. Părinţii noştri, acum deveniţi bunici, erau la fel de entuziasmaţi şi se bucurau odată cu noi de frumuseţile locului.

Seara era şi rândul lor. Făceau ca teatrul de vară să devină neîncăpator. Acolo era locul unde marii artişti ai României îşi începeau carierele, iar unii din ei şi le terminau. Weekend-urile erau ale satului de vacanţă. Existau căsuţe specifice fiecărei zone a ţării. Se dansa, se cânta, se mânca şi se creionau amintiri.

Apoi, au venit ei, ciocoii deghizaţi în salvatorii oraşului. Şi au început să fure şi să parjolească tot în urma lor. Au distrus trenuleţul, satul de vacanţă, verdele parcului şi inclusiv copilăria noastră. Au construit un mall, restaurante, hoteluri, iar acum au început să ridice blocuri. Câte unul, câte două, burduşindu-şi buzunarele lor şi pe ale prietenilor. Este datoria noastră să îi oprim. Ne-au distrus trecutul, dar nu îi putem lăsa să facă la fel şi cu viitorul. Ne-au spus că acolo nu e parc, că e propritate privată, că de fapt noi nu înţelegem nimic şi că suntem adevăraţii interlopi ai Constanţei. Mai mult de atât, ne-au dat în judecată, dar ei nu ştiu că dacă ne atacă noi vom deveni şi mai mulţi, şi mai îndârjiţi, până când îi vom înlătura“, au spus constănţenii care militează pentru un oraş verde şi curat, în care copiii să aibă spaţiu de joacă, iar locuinţele să aibă aer, lumină şi soare. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Apel pentru oprirea distrugerii spaţiului verde al Constanţei: „Uniţi salvăm Parcul Tăbăcărie“

FOTO Ultimii copaci din Tăbăcărie. O nouă porţiune din parcul Constanţei este defrişată pentru construcţii

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite