Constanţa

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO „Vama Veche“, festivalul artistic din inima Bruges-ului. Belgienii, fermecaţi de spiritul boem din România

1
19 Jul 2017 15:51:01
Autor: Sinziana Ionescu
Vamaioţi de Belgia Sursa Facebook Het Entrepot
Vamaioţi de Belgia Sursa Facebook Het Entrepot

Un festival intitulat „Vama Veche“ se desfăşoară anual în Belgia, la Bruges, unul dintre cele mai vizitate orăşele medievale din lume. Manifestarea artistică în care evoluează artişti din noul val a fost botezat nu întâmplător după faimosul sat turistic românesc de la Marea Neagră.

Belgienii pronunţă „Vama Vekke“, dar nu ştiu ce înseamnă. Pentru ei este doar o titulatură exotică.

„Nimeni din Belgia nu întreabă ce înseamnă Vama Veche, publicul l-a luat ca atare. Dar în fiecare an vin români care ţin să ne salute bucuroşi că găsesc Vama Veche aici“, râde Tom Deschacht, PR-ul festivalului organizat în fiecare vară la Bruges, capitala Flandrei de Vest din Belgia. 

GALERIE FOTO

Festivalul artistic cu nume românesc „Vama Veche“ are loc în Astridpark, nu departe de centrul istoric al Bruges-ului, ce este inclus în patrimoniul mondial UNESCO. În cetatea scăldată de canale şi inundată de turişti, România are un ambasador nesperat care-i poate face reclamă în mijlocul unuia dintre cele mai vizitate orăşele medievale din lume. 

„Undeva este un colţ de Românie care…“

Istoria începe în 2006, când municipalitatea din Bruges (Brugge, în limba olandeză/neerlandeză care se vorbeşte în partea flamandă a Belgiei) a înfiinţat o firmă care să organizeze evenimente pentru promovarea valorilor locale. 

Firma se numeşte „Het Entrepot“ (în traducere „depozitul“) şi are sediul într-un fost depozit vamal. Când cineva din echipa iniţială, care fusese în Vama Veche din România, le-a povestit colegilor ce atmosferă boemă şi noncoformistă a găsit în satul de la Marea Neagră, tuturor li s-a părut o idee bună să dea festivalului acest nume. „Lucrurile s-au legat: sediul nostru avea legătură cu vama, iar firma îşi dorea să promoveze spiritul pozitiv, pentru tineri, oameni liberi cu minţi deschise. Numele de Vama Veche a fost alegerea ideală“, explică Tom. 

Sursa Facebook Het Entrepot

Vama Veche, ediţia nr. 11

Prima ediţie a avut loc în 2007, iar anul acesta, la a 11-a ediţie, Festivalul Vama Veche din Brugge s-a ţinut între 30 iunie şi 5 iulie, locul de desfăşurare fiind Koningin Astridpark („Parcul Reginei Astrid“) din apropierea centrului istoric. Oraşul este împânzit cu afişe şi indicatoare spre „Vama Veche“. Spaţiul este restrâns, cât pentru 2.500 spectatori, cu scenă, baruri şi terase în aer liber, locuri de joacă. 

Spectatorii încep să vină pe la prânz şi stau la mesele aşezate la umbră, răcorindu-se cu o bere sau o limonadă. Accesul este liber, reprezentaţiile cu actori, dansatori şi artişti plastici încep în partea a doua a zilei, iar invitaţii speciali, muzicienii, urcă pe scenă seara. Pe afiş sunt nume din noul val, mai puţin cunoscute publicului larg, din muzică alternativă, indie, electro, pop: Tin Fingers, SeizoensKlanken, Krankland, Energiebox, Pascal Deweze, Geefplein, paper hats, Willem Ardui, Le Colisee, Sokkyo, Machinefabriek, La Jungle, Mind Rays, Ohne Umlaut, Milan W, Borokov Borokov şamd. La ediţia din 2017, cap de afiş a fost un muzician din Canada - Sean Nicholas Savage.

„Nu invităm nume mari pentru că scopul este promovarea celor tineri, cărora vrem să le oferim o şansă. Dar cine ştie, poate vom invita şi muzicieni din România“, afirmă Tom Deschacht. Nici el, nici altcineva dintre organizatori nu a fost vreodată la Vama Veche, dar belgienii speră că vor face cândva atâta profit cât să ajungă să vadă satul care le-a dat nume. 

Sursa Facebook Het Entrepot

„Tot ce câştigăm din vânzarea de mâncare şi băutură investim pentru ediţia următoare. Nu lucrăm pe profit, deci nu avem buget prea mare pentru festival. Dar Vama Veche din România este cu siguranţă pe lista noastră de dorinţe, măcar pentru o vizită de documentare, dacă nu pentru o vacanţă“, mărturiseşte Wannes Fremaut, directorul artistic al festivalului.

„Vama Veche“ nu este singurul eveniment creat de cei de la Het Entrepot. Ateliere de creaţie, arbă urbană, festivaluri culinare de stradă, laboratoare media, un post online de radio, filmări video se pun la cale în studiourile „Depozitului“ din Brugge pentru promovarea culturii. 

Vama Veche 2012 // Gratis Zomerfestival // Het Entrepot // Astridpark Brugge from Het Entrepot on Vimeo.

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Flower Power la mare. Trenurile Soarelui s-au pus în mişcare, pentru vacanţele de pe litoral. Vara aduce noutăţi: festival hippie la Vama Veche

Poftă de Vama Veche. Imagini de neuitat de la Marea Neagră, care vă vor face poftă de lenevit în bătaia soarelui

FOTO Vama Veche, locul unde nu există limite. Cum se distrează tinerii în vacanţă

Extremele de 1 Mai din Vama Veche: somn pe plajă sau în hotel de patru stele. Cât costă o noapte de cazare într-un apartament de lux

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

T. Timisorean
19.07.2017, 18:31:10

Super tare! Astfel de canale non-conformiste se pot folosi pentru promovarea Romaniei in general si a turismului romanesc in particular. Pacat ca nimeni de la ambasada Romana din Belgia nu se implica. Precis se organizeaza ceva concusuri/tombole unde premiul cel mare ar fi un sejur la Vama Veche din Romania, platit de ambasada de exemplu. Dar idei pot fi mai multe.

+1 (1 vot)
Modifică Setările