FOTO VIDEO Constanţa, bază militară americană. Tehnica militară vine pe calea ferată, iar Portul Constanţa e păzit de şase nave NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopterul aflat la bordul navei turceşti este gata de zbor. FOTO Adrian Boioglu
Elicopterul aflat la bordul navei turceşti este gata de zbor. FOTO Adrian Boioglu

Judeţul Constanţa a devenit pentru câteva zile cea mai sigură zonă din ţară. În port nimeni nu intră şi nu iese fără să apară pe radarele navelor NATO. Calea ferată a fost şi ea folosită pentru a aduce la baza din Mihail Kogălniceanu mai multe garnituri cu tehnică de război americană. Oficialii români spun că este vorba despre exerciţii planificate anterior.

Portul Constanţa a mai fost vizitat şi în trecut de nave aparţinând statelor membre ale Alianţei Nord Atlantice, dar vineri dimineaţă zona arăta ca o fortăreaţă. 

Terminalul de pasageri nu mai era încărcat cu turişti în căutare de suveniruri, ci doar cu militari îmbrăcaţi în uniforme sau civili care discutau cu cei de acasă, pe Internet. 

Digul care găzduieşte de obicei navele de croazieră era acum înconjurat de un cucişător american, USS Vicksburg, trei fregate (una din Canada, una din Turcia şi una din Italia), cărora li se va adăuga fregata românească Regina Maria, şi o navă auxiliară – din Germania. Tehnica de luptă era la vedere. Mitralierele stăteau pe punte, soldaţii înarmaţi patrulau în spaţiile deschise şi elicopterele erau gata de zbor. 

Puţini sunt cei care ştiu că USS Vicksburg, crucişătorul american, ascundea în pântece rachete Tomahawk gata să atingă orice ţintă pe o rază de 2.500 kilometri - o distanţă mai mare decât cea care desparte Constanţa de Moscova.

Operaţiunea "Atlantic Resolve"

La începutul lunii martie, o publicaţie de specialitate cita surse de la Washington care spuneau că Statele Unite au în plan trimiterea unor trupe în România şi Bulgaria. 

"Până la sfârşitul verii veţi vedea mişcări de trupe care se întind de la Marea Baltică la Marea Neagră", declara colonelul american Michael Foster, comandantul brigăzii aeropurtate 173 din Italia, citat de DefenseNews. "Exerciţiile fac parte dintr-un program condus de Armata Americană în Europa şi sunt menite să asigure antrenarea militarilor în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve", explica acelaşi colonel. 

Excursii în Delta Dunării şi la Castelul Bran.

Comandanţii celor şase nave (cinci străine şi Fregata Regina Maria) care fac parte din NATO au explicat că acţiunile din Marea Neagră nu sunt decât unele de menţinere a păcii şi a stabilităţii în zonă. Pe drumul către Constanţa, comandantul cru USS Vicksburg spune că a văzut mai multe nave din Rusia în Marea Neagră, precum şi avioane ale aceleiaşi ţări. Activitatea acestora era una care se înscria în normele internaţionale. 

Militarii de la bordul vaselor de război au avut câteva zile relaxate la Constanţa. Ei nu au stat doar la bord, ci au putut să meargă în vizită la Mamaia, la Bucureşti, în Delta Dunării şi la Castelul Bran. 

Luptă antisubmarin

Astăzi este programat primul mare exerciţiu al grupării navale NATO. Cele patru fregate (inclusiv vasul românesc Regina Maria), nava auxiliară şi crucişătorul american vor ieşi în larg pentru exerciţii de luptă antisubmarin şi împotriva aeronavelor inamice. La aplicaţie vor lua parte şi două corvete, două nave purtătoare de rachete, fregata Mărăşeşti – toate de la Forţele Navale Române - şi trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române. 

Baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu a fost folosită în ultimii ani pentru două tipuri de acţiuni. Pe de o parte, aeroportul a fost declarat zona de transfer a trupelor americane din Irak şi mai apoi din Afganistan. Pentru aceste operaţiuni, anul trecut au apărut construcţii speciale de tip vamă şi dormitoare pentru soldaţii care îşi terminau misiunea. 

Pe de altă parte, baza găzduieşte de ani buni ceea ce se numeşte Black Sea Rotational Force - un exerciţiu multinaţional care aduce pe teritoriu românesc un număr restrâns de trupe NATO, în special americane. Toţi se antrenează preţ de câteva luni şi participă la aplicaţii militare în poligoanele din România. 

Tren încărcat cu tancuri americane

Baza de la Mihail Kogălniceanu a devenit însă destinaţia unor convoaie militare americane. Vineri dimineaţă, un tren încărcat cu tehnică militară intra în România prin vama Curtici. Informaţia nu a fost dată iniţial publicităţii, dar când jurnaliştii de la “Adevărul” au publicat-o, atât Ambasada SUA la Bucureşti, cât şi Ministerul Apărării Naţionale au confirmat-o. 

Trenul era plin cu maşini blindate, camioane şi tancuri americane. Garnitura a făcut o primă oprire la Lehliu, iar sâmbătă dimineaţă a ajuns în Gara Medgidia. Trenul, păzit de militari români înarmaţi, a fost ascuns pe linia 10 până când i-a fost schimbată locomotiva. Operaţiunea era necesară pentru că, de la Medgidia spre Mihail Kogălniceanu, linia ferată nu este electrificată şi se impunea folosirea unei locomotive Diesel.

Surse din cadrul MApN au declarat că acesta nu va fi primul tren cu tehnică de război şi că echipamentele vor fi folosite doar pentru un exerciţiu româno-american. 

Amiralul, la plantat de pomi

Amiralul Brad Williamson a lăsat uniforma pentru o zi, şi-a luat un fes, blue jeans şi o bluză sport şi a pus mâna pe lopată. Iniţiativa plantării unor pomişori pe terenul Mânăstirii Sfânta Elena de la Mare din Costineşti nu îi aparţine, dar el a preferat să dea un exemplu pentru militarii din subordine. 

Marinari americani, canadieni, germani, italieni, turci şi români, ajutaţi de voluntarii din Garda Naţională de Mediu, le-au ajutat pe măicuţe să-şi vadă un vis vechi de doi ani. Monahia Cipriana Negoescu spune că era nevoie de un astfel de zid natural împotriva vântului puternic din zonă. 

Amiralul Williamson ne-a mărturisit că plantarea i-a adus aminte de activităţile pe care le are acasă, în zona rurală din Pennsylvania. Ultima dată când a ajuns acasă, în luna decembrie, totul era acoperit de zăpadă, aşa că nu şi-a putut admira grădina. 

Militarii români de la Forţele Navale au ţinut să planteze două grupuri distincte - unul de 155 puieţi, care marchează cei 155 ani de la înfiinţarea Marinei Militare Române moderne, şi altul de 135 pomişori, care celebrează tot atâţia ani de relaţii diplomatice între ţara noastră şi alte naţiuni membre NATO.

Grupare navală NATO în Portul Constanţa

Militarii din gruparea navală NATO au plantat pomişori la Costineşti


Vă mai recomandăm: 

VIDEO FOTO Trenul cu tancuri şi blindate americane a ajuns la Medgidia. Tehnica de război are ca destinaţie baza Mihail Kogălniceanu

EXCLUSIV UPDATE Zeci de tancuri şi blindate sosesc la baza Mihail Kogălniceanu. Tehnica de luptă va fi folosită la un exerciţiu româno-american

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite