FOTO VIDEO Descoperiri în Marea Neagră. Exponate nou identificate în „muzeul subacvatic“ de pe coasta litorală, între Kaliakra şi Capu Midia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii fac descoperiri în Marea Neagră Foto Geo Eco Mar
Cercetătorii fac descoperiri în Marea Neagră Foto Geo Eco Mar

Marea Neagră are încă secrete care zac pe fundul apei, iar pe harta vestigiilor marine se adaugă constant alte şi alte descoperiri. Un proiect derulat de cercetătorii marini de la Constanţa le va face accesibile scufundărilor din turismul de aventură, în vizitarea „muzeului subacvatic“.

Cercetătorii de la Constanţa derulează un proiect intitulat „Heras - Moştenirea arheologică submarină din partea de vest a Mării Negre“, demarat în august 2013, prin care vor să facă accesibile amatorilor de turism de aventură obiective subacvatice de vizitat.

La finele lunii februarie 2015, specialiştii vor şti exact ce se odihneşte pe fundul mării, la adâncimi de până la 50 metri şi la o distanţă în larg de 12 mile marine. A fost cercetat tot platoul continental, de la Kaliakra până la Capu Midia. Surprizele continuă să iasă la suprafaţă: sonarele au detectat un al doilea submarin rusesc, scufundat în Al Doilea Război Mondial, când coasta Constanţei a fost atacată de flota de la Răsărit.

„Am identificat epave despre care aveam informaţii, dar şi epave noi, care urmează să fie evaluate de scafandrii noştri. În total sunt 38 piese identificate, iar cel puţin jumătate dintre ele sunt epave ale unor ambarcaţiuni. Majoritatea aparţin perioadei moderne, din 1900 încoace, având structuri metalice. Una provine din perioada antică după siluetă, iar o interesantă corabie genoveză, după toate probabilităţile, a fost găsită la Eforie.

Acolo unde adâncimea este pretabilă turismului subacvatic, turiştii vor putea face scufundări. În cazul vaselor de război, acestea nu vor putea fi penetrate, deoarece sunt considerate morminte. Bucuria noastră a fost găsirea unui al doilea submarin rusesc, din Al Doilea Război Mondial“, a precizat dr. Glicherie Caraivan, coordonatorul proiectului.

Cercetătorii de la Constanţa fac scufundări în Marea Neagră pentru descoperirea vestigiilor Foto Geo Eco Mar

O nouă expediţie subacvatică, ce va avea loc zilele următoare, va duce scafandrii la epave. Acestea vor fi examinate, iar date despre provenienţa şi starea lor vor fi expuse într-un studiu ştiinţific ce va fi făcut public în această primăvară.

Parteneri în proiect sunt Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar din Constanţa, Ministerul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Institutul de Oceanologie din Varna - Bulgaria, Muzeul de la Kavarna - Bulgaria şi ONG-ul de cercetări subacvatice Respiro. Ambele părţi, română şi bulgară, vor realiza „muzeul subacvatic“ din Marea Neagră, ce va putea fi vizitat prin scufundări. Finanţarea de 1,5 milioane euro este asigurată prin fonduri structurale europene şi a fost obţinută prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania-Bulgaria 2007-2013.

Cercetătorii de la Constanţa fac scufundări în Marea Neagră pentru descoperirea vestigiilor Foto Geo Eco Mar

Marea Neagră este un obiect fascinant de studiu. Bătrânii lupi de mare spun că aici se întâlnesc anomalii similare cu cele din Triunghiul Bermudelor. În zona Tuzla-Kaliakra, acul busolei se mişca necontrolat, o forţă necunoscută atrage vapoarele spre stânci, iar în zona Insulei Şerpilor marea ia foc.

„La Şabla avem o falie în structura adâncă a globului, ce trece prin partea mediană a Câmpiei Române, iar câmpul electric şi cel magnetic sunt perturbate. Navigatorii percep astfel mişcări dezordonate ale acului magnetic“, arată cercetătorul Glicherie Caraivan.
 
Vă mai recomandăm

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Capcanele mării: cum să ne ferim de gropile de sub apă

Filmare subacvatică în Marea Neagră realizată de cercetătorii de la Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite