FOTO VIDEO Ruina Cazinoului, înconjurată de o faleză de 14 milioane lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constanţa are o nouă faleză. Granitul de China, spaţiile verzi, băncuţele de lemn şi stâlpii pentru sistemul de iluminat arată exact ca în 1910 .Totul a fost reabilitat pe bani europeni în doi ani şi jumătate. Din nefericire, banii pentru cladirea-simbol pe care această faleză trebuia să o pună în valoare nu mai vin.

Cazinoul din Constanţa este acum casă pentru porumbei, iar zidurile crăpate şi geamurile sparte nu mai au nimic din gloria de altădată.

Faleza elitelor

În 1910, atunci când a fost construită, faleza Cazinoului din Constanţa era cel mai important punct de atracţie din România. "Dacă nu te plimbai pe acolo nu făceai parte din elită", spune directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu. Ea a fost cea care a scotocit în arhivele vremii şi a reuşit să adune o colecţie impresionantă de mărturii, fotografii şi picturi care să-i ajute pe arhitecţii de azi să refacă faleza în detaliile de acum 104 ani. 

Doina Păuleannu spune că edilii de la sfârşitul anilor 1800 au au dorit ca satul turcesc Kustenge să devină un oraş, aşa cum se întâmpla şi cu alte aşezări din actuala Românie. Ei au avut ideea şi curajul să recupereze din diferenţa între localităţile de atunci şi au înfiinţat Constanţa de astăzi. Faleza nu exista. Oraşul se termina bruc cu bulevardul Regina Elisabeta care fusese săpat în stâncă. 

Şi cum marea devenea tot mai atractivă şi locul era insuficient pentru promenadă s-a luat decizia construirii falezei. Proiectul pus la punct de arhitectul francez Daniel Renard este construit de către Anghel Saligny şi de către prefectul de atunci al judeţului Constanţa, Scarlat Vârnav. Proiectul a început în 1903 şi şapte ani mai târziu Cazinoul era gata şi odată cu el şi falza de astăzi. 

Elita acelor ani îşi începea plimbarea în Piaţa Ovidiu. "Doamnele cu ţinute de la Paris mergeau mai întâi la terasele şi restaurantele de acolo, apoi coborau pe una dintre străzi şi trebuia să te plimbi neapărat prin faţa Cazinoului. Seara puteai să intri şi să participi la unul dintre balurile sau la spectacolele care se organizau la Cazino. Începând cu anul 1911 puteai să-ţi pierzi şi averea la cărţi" povesteşte Doina Păuleanu. 

Frumuseţea falezei consta şi în faptul că deşi era o zonă a luxului, oricine putea să se plimbe pe acolo. Oricât de săraci ar fi fost, oamenii puteau să intre şi să viziteze Cazinoul. Oricine putea să asiste la spectacolul mării, dar şi la spectacolul acestor cupluri de elită cu ţinute la modă. 

Faleza de astăzi

Zona de promenadă nu mai este una a elitelor în 2014. Dar asta nu înseamnă că faleza nu atrage turişii şi localnicii în masura la fel de mare din luna Aprilie până în Octombrie. Lucrările au început în primara anului 2012 şi s-au finalizat acum. Valoarea totală a proiectului este de 14,7 milioane lei, din care 5,2 milioane lei au venit de la Guvern şi Primăria Constanţa, iar restul de la Uniunea Europeană. 

Faleza se întinde de la terasa Vraja Mării situată la intrarea în Portul Constanţa şi până în Portul Tomis. Dacă în urmă cu 104 ani pe acolo treceau trăsurile, zona este acum exclusiv pietonală. Aleile şi treptele au fost placate cu piatra naturală, fântânile arteziene sunt funcţionale, iar pergola din spatele statuii lui Mihai Eminescu a fost refăcută. 

În micul parc care desparte faleza de Bulevardul Elisabeta au supravieţuit arborii vechi de zeci de ani, dar a fost refăcut gardul viu, iar vegetaţia sălbatică va fi înlocuită cu gazon. Din loc în loc au fost plasate statui, foişoare şi până şi capacele de canalizare sau stâlpii de iluminat public au o imagine art nouveau.

Cazinoul, mutat din nou la Ministerul Lucrărilor Publice

În ultimii şase ani, Cazinoul din Constanţa a devenit o ruină. Nepăsarea autorităţilor şi lipsa unei idei clare pentru destinaţia clădirii simbol a oraşului au avut efecte rapide asupra lui. 

Clădirea emblematică a costat în 1910 aproximativ 1,3 milioane lei. Pe 15 august 1910 el era inaugurat în prezenţa Princepelui Ferdinand după care a fost închiriat unui proprietar de hoteluri şi restaurante pentru a-l transforma într-un adevărat Cazinou. În scurt timp, el a devenit una dintre cele mai cunoscute cazinouri din Europa. Primul Război Mondial l-a transformat într-un spital, dar chiar şi aşa nu a scăpat din calea bombelor. Ultima renovare a Cazunoului a avut loc în anul 1987, când a fost schimbat tot mobilierul. 

Recent, consilierii locali au votat transmiterea lui în proprietatea Ministerului Lucrărilor Publice cu promisiunea că Guvernul va aloca cele 10 milioane euro necesare pentru renovare. A fost astfel evitată o restaurare pe bani europeni care le-ar fi impus autorităţilor transformarea lui în muzeu.

Faleza de astăzi. SURSA: Claboo Media

Cazinoul şi faleza din 1910. SURSA: Tomis TV


Vă mai recomandăm:

„Preluarea Cazinoului, o gogoaşă electorală“. De ce se tem politicienii opoziţiei din Constanţa

Cazinoul din Constanţa va trece din nou la Compania Naţională de Investiţii. Monumentul va fi reabilitat cu fonduri de la bugetul de stat

FOTO Povestea Cazinoului din Mamaia. Taxa de baie în Marea Neagră era de 10 lei, plus 1 leu timbru de aviaţie

O nouă şansă pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa. Radu Mazăre susţine că va fi reparat cu fonduri guvernamentale

Daţi un leu nou pentru CaziNou! A fost deschisă campania de susţinere a Cazinoului din Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite