Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Fotografie rară din Costineşti, satul locuit de coloniştii germani. Cum arăta staţiunea fără epava Evangelia

2
20 Oct 2017 04:05:16
Autor: Mariana Iancu
Costineşti - 1937 FOTO Wilhelm Pragher
Costineşti - 1937 FOTO Wilhelm Pragher

O fotografie rară, realizată în anul 1937 de reporterul-fotograf german Wilhelm Alexander Pragher, fiul unui inginer chimist care a imigrat în Bucureşti şi al unei nemţoaice, ne dezvăluie un Costineşti sălbatic, unde plaja era doar în stăpânirea localnicilor, mai precis a coloniştilor germani.

În anul 1937, satul Costineşti era populat de germani, care au ajuns aici în preajma anului 1890, din Basarabia şi Rusia. Dar etnici germani nu s-au aşezat doar în Costineşti. Ei au întemeiat mai multe aşezări, printre care se numără Malcoci, Atmagea, Ciucurova, Cataloi, Tariverde, Cogealac, Colilia.

Germanii au venit în Dobrogea, deoarece aşa cum spunea scriitorul rus Korolenco, „românul nu persecută nici limba, nici religia, asta e adevărat, instituţiunile sale sunt pătrunse de toleranţă naţională şi religioasă; în şcoala sa, copilul nu este educat într-o religie străină, el nu împiedică pe nimeni de a şi-l educa în religiunea sa“.
 
Odată aşezaţi aici, se schimbă şi numele localităţii: de la turcescul Mangeapunar (Fântâna Bivolilor) la Dobrudschadeutsche. 
 
Coloniştii germani au încercat să-şi asigure un viitor aici, primind în arendă de la latifundiarii români pământ. După cum le era obiceiul, au sfinţit locul şi aici şi şi-au ridicat case tradiţionale, iar mai apoi şi o biserică. Nerespectarea clauzelor contractelor de către români i-a determinat pe nemţi să părăsească acest ţinut.

Până în 1940, majoritatea celor 16.000 germani dobrogeni au plecat în Germania, „Heim ins Reich“ (Acasă în Rai). 
 
Fotografia realizată de Wilhelm Alexander Pragher nu surprinde epava navei Evangelia, care, de aproape jumătate de secol, a devenit simbolul Costineştiului. Evangelia a eşuat în condiţii încă misterioase la 15 octombrie 1968, la 1,5 mile marine în larg de plaja staţiunii Costineşti. 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Popa Pius
20.10.2017, 08:31:49

Evanghelia nu a esuat in conditii misterioase, ci a fost pusa intentionat pe uscat pentru plata asigurarii, fiind un vechi cargou din WW2. "Misterioase" sint doar aranjamentele cu autoritatile romane de la Capitania Constanta. Si satul Cascioarele (linga Cerchezu) este un fost salas german. Si astazi se mai pot vedea casele vechi aliniate "la dunga" dintr-un capat in altul.

+4 (4 voturi)
Mircea Nistor
20.10.2017, 19:07:13

Germanii au ajuns în Dobrogea după ce , în urma tratatului de la San Stefano, rezultat al războiului ruso-romano-turc, Regatul Român a fost nevoit să cedeze cele trei județe din sudul Basarabiei Imperiului țarist.Colonistii germani din acele trei județe,azi aflate predominant sub controlul Ucrainei, au preferat atunci să se mute în România, condusă de un rege născut în Germania.Cat despre repatrierea din 1940, s-a produs"la pachet" cu cea a coloniștilor germani din Basarabia, Herța și Bucovina de Nord,cedate în urma ultimatumului sovietic din iunie 1940.Prin urmare, nu văd ce clauze contractuale n-au fost respectate de români, în plus, a fost politica germană din acea epocă,de a repatria germanii din zonele nesigure, în teritorii sub control ferm german."Heim ins Reich" Nu înseamnă"Acasă în Rai" ,ci "Acasă în Reich( -ul german)"...

Modifică Setările