Fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria vor fi modernizate. Navele de război vor fi dotate cu sisteme de rachetă antiaeriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria vor fi modernizate în şantierele navale din România, anunţă MInisterul Apărării Naţionale.

Fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinavă şi sisteme de tunuri şi/sau rachete pentru apărare contra rachetelor antinavă, dar şi cu senzori cu performanţe superioare (radare, electronooptici şi sonar tractat).

Acestea vor fi integrate într-un Sistem de Conducere a Luptei computerizat, modern, care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice fregatelor. Modernizarea navelor se va realiza, în mod obligatoriu, în România.

Numele de botez ale fregatelor a fost Coventry şi London, însă România le-a rebotezat Regele Ferdinand şi Regina Maria, după ilustrele înaintaşe. 

În momentul în care ele au fost preluate de statul român, navele de luptă au fost dezechipate de armanentul de la bord.

La ceremonialul desfăşurat la Portsmouth, în Marea Britanie, a participat preşedintele Ion Iliescu. Când Regina Maria a sosit în România, în 2005, i-a urat bun venit preşedintele Traian Băsescu, fost comandant de navă, din Portul Constanţa. 

Fregata „Regina Maria“ pleacă astăzi în misiune în Mediterana
Fregata „Regina Maria“ pleacă astăzi în misiune în Mediterana

Fregata Regina Maria

România a avut patru distrugătoare în timpul războiului

România a avut patru distrugătoare eficiente în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi toate au ajuns între timp la fier vechi. Navele Regina Maria, Regele Ferdinand, Mărăşti şi Mărăşeşti, care acum sunt istorie, erau echipate cu tehnică de luptă modernă la acea vreme. Este vorba despre echipamente pe care în prezent nu le au cele trei fregate aflate în dotarea Marinei Militare.

Primele noastre distrugătoare dispuneau de lansatoare de rachete, tunuri, baraj antimină, paravan împotriva minelor, centrală de tragere. Spre deosebire de acestea, fregatele care se află în dotarea Marinei Române în prezent dispun doar de un tun super rapid, o instalaţie de lansare torpile şi un sistem de comandă asistat de calculator, conform datelor oficiale. Valoarea contractului a fost de 116 milioane de lire sterline.

Vă mai recomandăm:

Distrugătoarele României, aşii Marinei care au ajuns la fier vechi din cauza ruşilor. Navele erau mai bine echipate şi mai rapide decât cele pe care le avem azi

FOTO Poveştile unui comandant de navă: „În 1989, am crezut că ungurii au intrat în Ardeal“

Titanicul românesc. 25 de ani de la scufundarea navei Mogoşoaia. Mărturia unui supravieţuitor: „Vasul s-a scufundat în câteva minute“


Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite