Furia oamenilor din zona istorică a Constanţei: „Nu a existat niciodată transport în comun!“ FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul constănţenilor care locuiesc sau muncesc în zona istorică FOTO Mariana Iancu
Protestul constănţenilor care locuiesc sau muncesc în zona istorică FOTO Mariana Iancu

În şedinţa de Consiliu Local de joi s-a aflat pe ordinea de zi proiectul de suspendare a regulamentului privind zona peninsulară a Constanţei. Cu 11 voturi pentru şi 15 abţineri, proiectul nu a fost aprobat. Pentru anularea actului controversat au votat nouă consilieri USR şi doi PNL, iar restul s-au abţinut.

Această decizie a stârnit furia a aproximativ 100 de constănţeni care locuiesc sau care muncesc în zona istorică a oraşului şi care au venit să protesteze în faţa Primăriei Constanţa. 

Localnicii au huiduit decizia luată de aleşii locali şi au reamintit consilierilor PSD că le-au promis, în cadrul întâlnirilor, că vor vota pentru anularea regulamentului. 

„În privat nu există «mă abţin»“

Diana Duşu, care deţine un restaurant cu tradiţie în zona istorică, deschis în urmă cu 18 ani, a spus că în mediul privat nu există expresia „mă abţin“. 

„La noi, în privat, nu există «mă abţin“. Există doar «da» sau «nu». Plătim salariul? «Mă abţin?!». Plătim impozitele? «Mă abţin?!». Ce înseamnă în administraţia publică expresia «mă abţin»? Înseamnă «nu ştiu despre ce este vorba»? «Nu ştiu dacă să zic da sau nu»?, a spus Diana Duşu.

 Ea îi invită pe toţi cei care s-au abţinut să se cazeze în peninsulă şi să funcţioneze de acolo timp de două săptămâni.

Ea este revoltată pe primarul Vergil Chiţac care le-a transmis agenţilor economici că, dacă nu le convine noul regulament, să-şi mute afacerea. „Cum crede administraţia că se mută un business de 18 ani, Cât durează? Şi unde? Unde le propune domnul primar să se mute rezidenţii?“, întreabă ea retoric.

Un alt agent economic din zona peninsulară a propus ca toate firmele care funcţionează în zonă să nu mai achite niciun fel de impozite. „Dacă ei nu ne lasă să trăim, să nu mai plătim nici noi taxe şi impozite“, a spus el.

Zona istorică nu a avut niciodată transport public

Oamenii simpli sunt cel mai revoltaţi de noul regulament. Dacă îi întrebi ce-i deranjează cel mai mult, nu ştiu cu ce să înceapă: drumul lung de parcurs de la bariere până în casa lor, lipsa parcărilor, faptul că nu pot folosi serviciul unui taxi, a unei firme de curierat.  

„Acest regulament ne interzice să avem grijă de părinţi, de bunici. Acest regulament ne interzice să ne ducem copiii la şcoală . Cele mai apropiate unităţi de învăţământ sunt situate la o distanţă de şapte kilometri de zona peninsulară. În zonă locuiesc în majoritate oameni bătrâni. Cum urcă un bătrân cu sacoşa de la Poarta 1 până la el acasă?  Apoi, zona peninsulară nu a avut niciodată transport public. Iarna, în Piaţa Ovidiu nu se poate circula. Un copil nu poate fi dus pe jos“,  îi reamintesc rezidenţii primarului. 

Liderul USR: „Presiunea civică trebuie să rămână constantă“

Alături de protestatari a venit şi Dumitru Caragheorghe, preşedinte USR Constanţa, care a susţinut că presiunea civică trebuie să rămână constantă, întrucât el şi colegii săi îi susţin. El a vorbit şi de manipularea Primăriei Constanţa, care a transmis că s-a ajuns la un consens, fapt infirmat de liderul USR Constanţa. 

„Am lansat propunerea colegilor liberali ne-au dat de înţeles că sunt de acord. La vot,  doi consilieri locali PNL au votat alături de noi, însă manipularea publică a Primăriei Constanţa că s-a ajuns la un consens care nu există, am văzut-o cu toţii“, a spus el. „Regulamentul nu se poate modifica de pe o zi pe alta. Nu s-a ţinut cont de părerea celor care trăiesc în peninsulă. Cred că se va ajunge în 2022 cu actuala reglementare“, a completat liderul USR.

Rezidenţii i-au cerut politicianului ca, la grupurile de lucru să participe şi un reprezentant al rezidenţilor şi unul al agenţilor economici din perimetrul istoric al Constanţei.

Primarul Constanţei: „Nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi“

Vergil Chiţac spune că protestul rezidenţilor şi agenţilor economici din zona peninsulară este un „exerciţiu democratic. Niciodată, când vrei să reglementezi ceva, cu atât mai mult cu cât e ceva atât de delicat ca zona peninsulară, care este centrul istoric al Constanţei, şi unde avem şi rezidenţi şi agenţi economici, nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi“, spune primarul. 

Tot edilul este cel care lasă să se înţeleagă că actuala formă a regulamentului se va schimba: „Pe de altă parte, orice regulament este perfectibil.  Vom fi deschişi la toate sugestiile pe care le vom primi. Le vom analiza fără a altera spiritul şi finalitatea şi îl vom modifica“, a completat primarul Constanţei. 

Vă recomandăm şi:

Revolta oamenilor din zona istorică a Constanţei: „Zona e moartă. O să ne vindem casele“

Revolta agenţilor economici din zona peninsulară a Constanţei: „S-a pustiit oraşul“. Reacţia primarului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite