Gelozia, între iubire şi boală. Psiholog: apare atunci când dragostea intră la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre sentimentele care distrug armonia de cuplu este gelozia. Deseori înţeleasă ca dovadă a iubirii, gelozia ajunge să provoace adevărate drame.

Despre gelozie s-a scris mult, atât în literatură, cât şi în domeniul medical sau al psihologiei. Definiţia ei este diferită de la o interpretare la alta, de la un specialist la altul, cu toţii fiind de acord că gelozia este, de fapt, un conglomerat de sentimente amestecate care ne provoacă multă suferinţă. Acolo, în sufletul nostru, se întâlnesc anxietatea, furia şi frica. Dintre toate, teama este sentimentul care declanşează în noi gelozia.

“Gelozia vine pur şi simplu din teama persoanei că nu are valoare de una singură. Cu cât persoana este mai puţin capabilă să-şi găsească ea însăşi protecţia necesară şi cu cât încrederea în sine este mai mică, cu atât creşte nesiguraţa, teama de abandon şi implicit apare gelozia, caracterizată prin nevoia puternică de a menţine partenerul cât mai aproape, pentru protejarea propriei porţii de afecţiune. Relaţia tradiţională oscilează între afecţiune şi dominare, din păcate, doi poli incompatibili pentru construirea unei relaţii reale. Cu alte cuvinte gelozia seamănă aparent foarte mult cu iubirea, dar este în realitate un frate vitreg malefic, cu caracteristici diametral opuse”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
    
Gelozia este utilizarea în mod deficitar a imaginaţiei, iar imaginaţia astfel pervertită creează senzaţia de realitate. Gelozia este un sentiment provocat de teama de a fi înşelat de persoana iubită. Este vorba, susţin specialiştii, de dorinţa persoanei de a fi iubită, de a reduce totul la propria persoană, nu de o dragoste în adevăratul sens al cuvântului.

“Atunci când se accentuează doar aspectul negativ, cuplul devine o închisoare, un loc al reprimării, iar partenerul de viaţă se transformă într-un inamic. Auzim mult prea des expresii de genul: <<mă tem că tu nu mă iubeşti>>, <<să mă iubeşti doar pe mine!>>, <<te iubesc dacă şi tu mă iubeşti>>. Atunci când <<te iubesc>> înseamnă „mă iubesc aşa cum sunt şi te iubesc aşa cum eşti“, putem vorbi cu adevărat de iubire, pentru că fidelitatea faţă de celălalt începe cu fidelitatea faţă de tine însuţi”, spune Laura Maria Cojocaru.
 
Psihologii susţin că primele forme de gelozie pot apărea încă din copilărie şi pot fi cauzate de dragostea exagerată a copilului pentru unul dintre părinţi, sau de apariţia unui frate/soră, copilul imaginându-şi că dragostea părintească va fi canalizată exclusiv către cel nou născut.

Oricare ar fi cauzele apariţiei geloziei, aceasta schimbă comportamentul persoanei şi duce la distrugerea relaţiilor acesteia cu persoana iubită, dar şi cu anturajul. De multe ori, gelozia exagerată poate degenera în acte de violenţă.

Sfatul specialiştilor este ca persoana care suferă de gelozie să-şi accepte în primul rând acest sentiment, apoi, să fie cinstită cu ea însăşi şi să încerce să privească obiectiv motivele geloziei şi, în final, să iubească persoana de lângă el aşa cum este ea, nu cum ar vrea el să fie.

Pe aceeaşi temă:

Cum a ajuns un român să fie judecat pentru atentat la siguranţă naţională după ce şi-a spionat iubita. Gelozia extremă îl poate trimite 7 ani după gratii

Gelozia nu e întotdeauna rea. De ce este considerată o emoţie necesară şi când ar trebui să ne îngrijorăm


 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite