Gheorghiu-Dej, un socru de coşmar: Cezar Grigoriu, din faimoasa trupă „Trio Grigoriu“, a fost bătut şi urmărit pentru a renunţa la fata liderului comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii `60, Securitatea era utilizată pentru a regla problemele de dragoste din familia liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. El a încerca să-şi despartă fiica cea mică de Cezar Grigoriu, componentul celebrului Trio Grigoriu.

Liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej nu i-au plăcut pretendenţii la mâinile celor două fiice ale sale, Lica şi Tanţi. A încercat prin orice mijloace să le despartă de bărbaţii de care fetele sale s-au îndrăgostit. Pentru a-şi duce la îndeplinire planul, a pus în mişcare maşina de forţă a Securităţii. Dacă ceea ce şi-a propus a reuşit în privinţa Licăi, fata cea mare, medicul Gheorghe Plăcinţeanu sfârşind în închisoarea de la Râmnicu Sărat, fiica cea mică, Tanţi, s-a căsătorit în cele din urmă cu artistul Cezar Grigoriu.

Muzicianul a făcut parte din celebrul „Trio Grigoriu“, formaţia care compus şi a cântat melodiile „Broscuţa Oac“ şi „Macarale“. Dragostea pe care i-a purtat-o fiicei liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a adus numai nenorociri. Dramele prin care a trecut le-a povestit, în 1968, cadrelor de Securitate de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, care au iniţiat o acţiune de demascare a crimelor comise pe timpul lui Gheorghiu-Dej. Dosarul se află în arhiva Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Burghezul Grigoriu

Povestea începe la Moscova, în anul 1953, la moartea lui Stalin. Gheorghe Gheorghiu-Dej şi-a vizitat şi fata cu această ocazie, Tanţi urmând facultatea la Moscova. Aflând de idila celor doi, i-a spus că nu este de accord, întrucât artistul era un burghez. La scurt timp, Dej i-a pus pe urmele tânărului pretendent la mâna fiicei sale pe cei din Securitate. Cezar Grigoriu povesteşte că era urmărit pas cu pas de doi bărbaţi şi de o femeie, dar şi de o maşină neagră.

În acea perioadă, el activa împreună cu fraţii săi în formaţia „Trio Grigoriu“. Încet-încet, acţiunea de intimidare a început să se facă simţită şi pe linie profesională. „Am început să fim excluşi din spectacole, întotdeauna cu puţin timp înainte de începerea lor, pentru ca mai apoi să fim daţi afară de la Teatrul Savoy, unde eram angajaţi. Directorul de atunci ne-a spus că nu mai facem parte din colectiv, cu toate că pe afişele existente, anunţate la Moscova şi în alte oraşe, figuram şi noi“, relata Cezar Grigoriu în declaraţia dată Securităţii. Din această cauză, cei trei fraţi o duceau din ce în ce mai greu. Tatăl lor, violonistul Radu Grigoriu, ieşise la pensie şi alt venit nu aveau decât cel obţinut din spectacole.

„Trebuie împiedicată această căsătorie“

Despre activitatea de urmărire aflăm din declaraţia dată la dosar de către colonelul în rezervă Isidor Hollinger: „Prin anul 1955 sau 1956 am fost chemat de Pintilie Gheorghe, pe atunci ministru adjunct, care mi-a spus că Tanţi Gheorghiu este îndrăgostită de cântăreţul Cezar Gheorghiu, care este un neserios şi un profitor şi că vrea să se căsătorească cu ea, că tov. Gheorghiu-Dej este foarte necăjit şi că trebuie împiedicată această căsătorie. Mi-a dat dispoziţie să mă ocup de acest caz şi să-i interceptez telefonul, unde locuia împreună cu fraţii săi“. În urma filajului nu s-au descoperit date compromiţătoare, iar cum Cezar Grigoriu îşi dăduse seama că este urmărit, Securitatea a suspendat acţiunea, dar nu pentru mult timp.

Dezbrăcat la piele, lovit şi înjurat

În toamna lui 1956, Cezar Grigoriu se întorcea la miezul nopţii de la un spectacol. Era miezul nopţii când a fost ridicat din stradă de lângă restaurantul „Izvorul cu apă rece“ de trei indivizi care l-au băgat într-o maşină de culoare neagră. „Punându-mi ochelari de tablă pe ochi, m-au împins în maşină. După circa 15 minute de mers cu maşina, am coborât, fiind condus pe braţe, pe nişte trepte. Am fost introdus într-o cameră, am fost aşezat pe un scaun şi mi s-au luat ochelarii. Mi s-a ordonat să mă dezbrac până la piele. A început să mă dezbrac, rămânând numai în chiloţi. Am fost din nou înjurat şi lovit, ordonându-mi-se să dau jos şi chiloţii. Am rămas gol. După ce au rupt guma de la chiloţi mi s-au dat înapoi, apoi punându-mi ochelarii din nou, am fost  condus iar pe nişte trepte, până am ajuns într-o celulă făcută toată din ciment, inclusiv patul. Mi s-a spus să mă culc. Am fost lăsat singur. Din acest moment, la fiecare zece minute, sublocotenentul deschidea uşa, îmi dădea un pumn în coaste, ordonându-mi să mă întorc cu faţa spre uşă şi invers“, a retrăit muzicianul coşmarul acelor zile.

Adus în faţa superiorilor, a fost întrebat pentru cine lucrează: pentru americani sau pentru englezi. Artistul a avut obrăznicia să spună că lucrează pentru Constantin Tănase. În acel moment, îşi aminteşte el, a fost lovit şi înjurat.

În cele din urmă, a fost eliberat din beciurile Securităţii, dar nu înainte de a i se ordona să nu spună nimănui ce i s-a întâmplat, iar dacă va fi  întrebat unde a lipsit atâta timp să spună că a fost la nişte prieteni la Ploieşti. Ulterior, i s-a promis un târg: să dea scris că nu se va mai întâlni cu Tanţi şi în schimb va primi paşaport şi bani pentru a pleca definitiv din ţară, în orice colţ de lume doreşte.

Aruncat în braţele unei prostituate

Dar dragostea pentru Tanţi era mai puternică. Văzând că nu reuşesc să-l facă să renunţe la femeia iubită, securiştii au încercat să-i despartă pe cei doi pe altă cale şi l-au aruncat pe Cezar Grigoriu în braţele unei femei de moravuri uşoare, sperând că în acest fel Tanţi îl va părăsi. Despre acest episod povestesc atât artistul, cât şi cel care a trebuit să ducă planul la îndeplinire.

„Eu am primit această dispoziţie şi, ştiind că după câtva timp va pleca într-un turneu în Arad, am pregătit condiţiile pentru a executa aceste fotografii. Astfel, într-o casă conspirativă din Arad a executat o tehnică de fotografiat secretă. Direcţia a II-a îl avea ca agent pe cântăreţul Vili Doncea, care mergea şi el în turneu în Arad şi prin intermediul lui s-a luat legătura cu o femeie de moravuri uşoare, care l-a dus după spectacol pe artist în casa conspirativă. A avut relaţii perverse cu ea“, scrie în declaraţia sa Isidor Hollinger, colonel în cadrul Securităţii.

Dar să vedem cum îşi aminteşte povestea artistul. Era la Arad când, în pauza unui spectacol, într-o pauză, la el a venit o fată frumoasă foc, brunetă, care i-a cerut o întâlnire la restaurantul Cina din localitate. A acceptat şi, împreună cu colegul Vili Doncea, au plecat toţi trei în oraş. Apoi, fata i-a invitat acasă. Cum colegul s-a scuzat, în casa conspirativă au ajuns doar Grigoriu şi fata, artistul ştiind că este locuinţa tinerei. După ce i s-a dat să bea vin, fata a apărut din baie îmbrăcată sumar. „Nici nu era greu să mă provoace, deoarece eram într-o stare euforică“, povestesteşte el.

A doua zi, la Bucureşti, când s-a întâlnit cu Tanţi, aceasta i-a arătat fotografiile în care s-a recunoscut alături de fata din Arad. „Am întrebat de unde le are. Mi-a spus că i le-a dat tatăl ei şi că dacă vreau pot asculta şi o bandă de magnetofon cu scene din aceeaşi seară“, rememorează Grigoriu. În ciuda celor întâmplate, cei doi au reuşit să se căsătorească, însă pe timpul mariajului lor, de un deceniu, au avut mari probleme financiare. Deşi din umbră Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a făcut viaţa un calvar, Grigoriu nu şi-a întâlnit niciodată socrul.

Vă mai recomandăm:


Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Amintiri din lagărul torţionarului Florian Cormoş: „Mi-a spus că trebuie să pierim“

FOTO Haiducii Dobrogei. „Banditul“ Gogu Puiu, care a luptat împotriva regimului comunist

FOTO Mărturii şi documente despre maşina de tortură a Securităţii. Cine erau „Haiducii Dobrogei“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite