Grand Hotel Rex, destinul hotelului de lux din Mamaia la care Carol al II-lea a pus piatra de temelie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piatra de temelie a hotelului de lux a fost pusă pe 15 august 1936, de către regele Carol al II-lea. Ridicarea somptuoasei construcţii, gândită de George Matei Cantacuzino, arhitect al Căilor Ferate Române, a durat doar doi ani.

Despre primul hotel de lux din staţiunea Mamaia ne-a vorbit arhitectul constănţean Radu Cornescu. Pentru ridicarea unui hotel cu peste 100 de camere, fiecare cu baie, săli de restaurant, bar, săli de lectură, de dans, plajă proprie, Primăria Constanţa s-a asociat cu Oficiul Naţional de Turism. Arhitectul desemnat a fost George Matei Cantacuzino, care pe atunci era arhitect-şef al Căilor Ferate Române. 
 

„G. M. Cantacuzino l-a ales pe arhitectul Vasile Arion să-l secondeze la realizarea proiectului şi amândoi au fost prezenţi la Mamaia, pe 15 august 1936, când Regele Carol al II-lea a pus piatra fundamentă a Hotelului Rex. Hotelul, construit în stil modernist, a fost terminat în 1938 şi a fost imediat catalogat ca un hotel de lux.

După darea în folosinţă a Hotelului Rex s-a hotărât şi prelungirea liniei de cale ferată pentru călători până în zona Rex“, spune arhitectul constănţean. 
 

Războiul a oprit construirea unui alt hotel
 

Arhitectul G.M. Cantacuzino a mai proiectat un mega-complex pe amplasamentul Hotelului Rex. Acest complex ar fi urmat sa aibă şi un alt hotel, simetric dispus faţă de un al doilea Cazinou, mult mai mare decât cel al arhitectului Victor Ştephănescu, Hotelul Rex fiind doar o aripă a complexului. Poate că acest complex s-ar fi realizat dacă nu intervenea cel de-Al Doilea Război Mondial.

image

În 1945, Hotelul Rex a purtat numele Casa de odihnă „1 Mai”. După 1960 hotelul se numea Internaţional, nume păstrat până în anul 1990. 

Cuprindea 128 camere cu 228 locuri. În anul 1974 a fost întocmit de către Institutul de Proiectări Judeţean Constanţa un alt proiect pentru modernizarea Hotelului Internaţional. S-a desfiinţat corpul central de pe plaja de la parter şi a fost reconstruit la dimensiuni mai mari, pentru amplasarea unei piscine exterioare cu terase ample la nivelul mezaninului şi s-a extins bucătăria de la parter. 
 

După 1990 O.N.T. Mamaia s-a transformat în S.C. Mamaia S.A., preluând patrimoniul acesteia, inclusiv Hotelul Internaţional, care a revenit la denumirea iniţială Grand Hotel Rex. În august 2006, Grand Hotel Rex a fost cumpărat de firma Tycoon Imobilar, care a investit pentru a-l aduce la standarde occidentale, cu servicii şi confort de cinci stele, pentru vacanţe de lux sau întâlniri de afaceri. În 2011, la hotel a izbucnit un incendiu în zona podului şi casei scării, care a distrus acoperişul pe toata suprafaţa sa şi a coborât la etajele inferioare prin coloanele de aerisire. 

Vă mai recomandăm:

Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

FOTO Povestea Cazinoului din Mamaia. Taxa de baie în Marea Neagră era de 10 lei, plus 1 leu timbru de aviaţie

Misterul Farului Genovez de la Constanţa, descris de poeţi ca un „Crist care umblă pe ape“. Povestea de dragoste care a reînviat bătrânul far

Dobrogea, cel mai frumos pământ al României - botezată după un slav

Litoralul Mării Negre, văzut în presa de altădată: „Viaţa la mare este o binefacere. Folosiţi totdeauna valurile mici“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite