Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Greşelile Armatei Române în urma retragerii din Basarabia şi din nordul Bucovinei. Ziua în care era să pierdem şi Suceava

21
15 Jul 2017 04:03:42
Autor: Mariana Iancu
Soldaţi români care se retrag din Bucovina şi Basarabia. FOTO dezvaluiribiz.ro
Soldaţi români care se retrag din Bucovina şi Basarabia. FOTO dezvaluiribiz.ro

În timpul retragerii din Basarabia şi din nordul Bucovinei, comandamentele şi trupele române au făcut şi greşeli, riscând să pierdem şi alte teritorii româneşti.

La 3 iulie 1940, povesteşte reputatul istoric Alesandru Duţu, de exemplu, la postul de comandă al Armatei 3, generalii Constantin Ilasievici, comandantul Grupului de armate nr.1, Ilie Şteflea, subşeful Marelui Stat Major, Nicolae Stoenescu, secretar general al Ministerului Apărării Naţionale, şi Iosif Iacobici, comandantul Armatei 3, au analizat posibilitatea rezistenţei în situaţia în care trupele sovietice ar fi depăşit linia de demarcaţie. 
 
Toţi s-au declarat de acord că ,,o rezistenţă în bune condiţiuni strategice şi tactice nu este posibilă decât pe aliniamentul general Munţi (Carpaţii Orientali) – Dealul Mare – Prutul Inferior” , la scurt timp, Grupul de armate nr. 1 emiţând o directivă prin care se prevedea oprirea pătrunderii inamicului pe aliniamentul menţionat. 

„Chiar dacă din punct de vedere militar cei patru generali aveau dreptate, decizia lor însemna abandonarea preconcepută, fără luptă, a unei alte părţi importante a teritoriului naţional. 
 
Prezentată şi regelui Carol al II-lea, ideea organizării rezistenţei pe malul Bahluiului a fost respinsă de suveran, care consemna în Jurnal: ,,M-am opus absolut, căci dacă această linie este cea mai bună de apărat, din punct de vedere politic această mişcare este o enormă greşeală politică, care, mai ales în momentul de faţă, ar produce o impresie detestabilă şi va cauza o nemaipomenită panică”. 
 
În acest context, nu mai trebuie să mire pe nimeni de ce nu a fost apărat ţinutul Herţa, aflat la sud de linia de demarcaţie stabilită de I.V. Stalin“, spune istoricul.
 
Ocuparea Basarabiei, a nordului Bucovinei şi ţinutului Herţa, între 28 iunie şi 4 iulie 1940, a avut consecinţe grave pentru toţi românii, în primul rând pentru cei 3 500 000 de basarabeni şi bucovineni, rămaşi între Prut şi Nistru, cărora, la 8 martie 1941, li s-a impus cetăţenia sovietică şi regimul social-politic existent pe teritoriul U.R.S.S., cu toate consecinţele sale. 

220 501 dintre ei au reuşit să se refugieze la vest de Prut, fiind cazaţi în diferite zone ale ţării. 
Majoritatea familiilor fără venituri au primit, prin structuri speciale constituite, ajutoare lunare între 1.000 şi 12.000 lei, fără ca prin aceasta să li se asigure toate nevoile. În perioada următoare (până în iunie 1941), au mai venit în România, în mod clandestin sau cu acordul sovieticilor, alte câteva mii. 
 
Numeroase au fost şi situaţiile în care militarii sovietici au împuşcat pe cei care încercau să plece din teritoriile ocupate, la Fântâna Albă având loc, la 1 aprilie 1941 un adevărat măcel. 
 
Dramei românilor basarabeni şi bucovineni li s-au adăugat pierderea unei importante părţi din avuţia publică şi particulară, precum şi pagubele produse în toate domeniile de activitate. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Stefan din nord
15.07.2017, 09:42:10

Fiind sucevean ma intereseaza tema asa ca vazand din titlu cum era sa pierdem si Suceava citesc articolul pe nerasuflate Stupoare insa Nici un cuvintel despre cum a scapat Suceava neinvadata de trupele bolsevice

+2 (2 voturi)
Michiu Stefan
15.07.2017, 09:44:32

Ce stupizenie!Au fost lasi acceptand fara discutie ultimatum-ul,consiliind Regele ca o rezistenta este imposibila,cedand pe teren mai mult decat le ceruse mega banditul secolului,apoi, viteji nevoie mare,stabileau aliniamente de aparare cat mai adanc in teritoriul Patriei!Onoare militara mult clamata si platita gros de romani!

+6 (8 voturi)
Stan Toma
15.07.2017, 09:52:27

Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră domnule Michiu Ștefan.

+4 (4 voturi)
un motan intransigent
15.07.2017, 10:31:31

A se reciti testamentul lui Petru cel Mare , spre edificare in relatia cu muscalii ! A se renunta la educatia pacifista a populatiei Romaniei . A se reintroduce cursuri de pregatire militara in scoli si universitati . A se reinfiinta serviciul militar obligatoriu . A se considera ca vocile potrivnice educatiei militare apartin inamicului . A se pedepsi factorii de decizie care , din varii motive , intarzie revigorarea industriei militare . A se sprijini ideea de aparare prin relaxarea stupidei legi 295/2004 , cu tote riscurile posibile . A se lua exemplul constitutiei americane . Orgoliul de neam trebuie susrinut cu argumenta palpabile nu doar declarative .

+2 (6 voturi)
M Costi
15.07.2017, 11:44:09

Dupa mai bine de 20 de ani de la Unirea Basarabiei si Bucovinei cu Romania , in 1940 , Romania ar fi trebuit sa fie pregatita sa lupte cu Armata Rosie ! Din pacate , n-a fost si consecintele au fost cele care se stiu . Se evita sa se spuna , nu este corect politic , insa adevarul este ca monarhia romaneasca ( de Hohenzolern ! ) a neglijat si dezvoltarea economica a tarii dar si capacitatea de aparare impotriva inamicului bolsevic de la Est. Nu se vorbeste azi suficient de dezastrul economic si militar in care a fost afundata Romania intre cele Doua Razboaie Mondiale , de coruptia care era generalizata si de deturnarea fondurilor destinate Armatei catre buzunarele apropiatilor fostei Case Regale. In peste 20 de ani Romania trebuia sa se pregateasca intens pentru ce avea sa se intample in 1940 si sa dea o riposta serioasa sovieticilor , dupa modelul finlandez. (La ce ne-a folosit ca aveam un rege de origine germana , in conditiile in care Germania era puterea dominanta in Europa ?) N-am facut nimic in acest sens , am cedat Basarabia si Bucovina de Nord fara lupta , inclusiv cateva milioane de romani , in mainile comunistilor. In schimb am salvat regele si monarhia si care in zilele noastre si-au recapatat toate proprietatile abandonate in 1947 . Sigur ca n-avea Romania singura sanse prea mari sa reziste atacurilor Armatei Rosii , insa o rezistenta darza ar fi atras sprijinul Occidentuui si ne-ar fi fost ulterior recunoscute drepturile de puterile invingatoare ( inclusiv de URSS) si ne-ar fi pus intr-o alta situatie la negocierea Tratatului de pace.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările