Grupare antimusulmană, cu mii de adepţi, pregăteşte ieşirea în stradă pentru manifestaţii împotriva marii moschei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul gândit pentru contracararea prozelitismului naşte controverse Fotoblogs.channel4.com
Centrul gândit pentru contracararea prozelitismului naşte controverse Fotoblogs.channel4.com

Contestatarii proiectului de construire a marii moschei de la Bucureşti se organizează pentru primele mişcări de protest, ce sunt preconizate a avea loc săptămâna viitoare.

Opoziţia la proiectul de construire a marii moschei de la Bucureşti se organizează. Pe Facebook a fost deja creată pagina comunităţii „Nu vrem mega-moschee în Bucureşti“. Aceasta se descrie drept un ONG ce are ca scop oprirea planului de ridicare a centrului musulman.

Deschisă la începutul lunii iulie, pagina a strâns deja peste 6.300 like-uri. „Pentru un Bucureşti creştin şi european! Împotriva agresiunii islamice!“ este motto-ul grupării virtuale, care pregăteşte acţiuni de stradă împotriva iniţiativei Muftiatului Cultului Musulman din România. Pagina abundă în comentarii antimusulmane, dar gruparea respinge această catalogare. În urmă cu câteva ore, organizatorii au postat următorul mesaj:

„Dragi prieteni,

Proiectul nostru intra intr-o noua etapa. Avand in vedere faptul ca sunt peste 5000 de oameni care au apreciat pagina noastra, vom face pasul urmator, iesirea in strada.
Reafirmam faptul ca aceasta initiativa nu are legatura cu niciun partid politic si nu sustine vreun politician in defavoarea altuia.
Dupa premierul Victor Ponta, vedem ca si presedintele Iohannis tradeaza interesul national, facand jocul propagandei islamiste.
Atragem atentia autoritatilor competente sa nu incerce sa ne puna in fata faptului implinit, facilitand demararea constructiei pana la consultarea opiniei publice.
Solicitam clasei politice, presei si societatii civile organizarea unei dezbateri publice aprofundate pe aceasta tema si organizarea unui referendum in care populatia Bucurestiului sa decida daca vrea un complex islamic cuprinzand cea mai mare moschee din Europa si o Universitate musulmana.
Incepand de saptamana urmatoare vom organiza in Bucuresti info-standuri unde vom strange semnaturi pentru oprirea acestui proiect.
De asemenea, la finele saptamanii viitoare vom organiza un prim miting pentru a ne sustine cauza.
Speram ca autoritatile sa nu puna piedici initiativelor noastre legitime.
Revenim zilele urmatoare cu desfasuratorul exact al actiunilor.
Pana atunci ramaneti in continuare alaturi de noi si DISTRIBUITI tuturor aceste informatii. Este esential!
Cetatenii informati si activi sunt cel mai mare pericol pentru politicieni.
Va multumim inca o data si nu uitati ca DOAR UNITI PUTEM INVINGE!“

O altă pagină numită „Anti mega moschee în Bucureşti“ a fost creată zilele acestea, dar administratorii nu au activitate susţinută. Contul are doar 10 like-uri, iar motto-ul său este „Nu suntem rasişti sau anti-islamici, dar această acţiune poate avea efecte nedorite pentru cetăţenii României“. 

Centrul musulman, locaş de învăţătură, nu de propagandă fundamentalistă

Prezentat în premieră de „Adevărul“, centrul social-religios al Muftiatului Cultului Musulman din România va fi ridicat în termen de 3 ani pe un teren de 11.000 metri pătraţi, situat lângă Romexpo, atribuit de Guvern la finele lunii mai. Prin hotărâre de Guvern, Executivul dădea astfel comunităţii musulmane terenul ce fusese în folosinţa RAAPPS, pe care regia intenţionase să-l înstrăineze către companii imobiliare.

Pe terenul aflat pe Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti, cu o valoare de inventar de 17,2 milioane lei, Muftiatul va ridica un centru spiritual grandios, care să cuprindă o mare moschee, o bibliotecă, săli de curs pentru două clase de copii şi o cantină socială pentru nevoiaşi de orice religie. Moscheea de la Bucureşti va avea o capacitate de 1500 persoane, aproape dublu faţă de moscheea Carol I din Constanţa.

Sălile de curs vor găzdui şcoala de weekend a copiilor musulmani, care să înveţe ABC-ul religiei de la un „duhovnic“ adus de Muftiat. La bibliotecă vor fi volume ştiinţifice şi religioase autorizate, de unde tineretul să îşi ia cunoştinţele corecte despre Islam. Muftiatul doreşte astfel să contracareze existenţa moscheilor ilegale care se înfiinţează în Capitală. La construirea centrului va contribui substanţial statul turc, care va oferi suma de 3 milioane euro.

„Am spus că dorim să construim cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană, cu excepţia Istanbulului, tocmai pentru a ne arăta preţuirea faţă de România. România este ţara noastră, acesta este poporul nostru, românii sunt fraţii noştri. Nu am vrut să ne construim moscheea pe banii contribuabilului român, aşa că am apelat la statul turc pe care ne puteam baza, ca de fiecare dată, cu încredere“, explică muftiul.
Cea mai mare moschee din Europa va fi ridicată la Bucureşti Desen de Vali Ivan

Liderul comunităţii musulmane respinge ideea că aici se va face propagandă fundamentalistă, spunând că tocmai acesta a fost scopul acestui locaş, de combatere a prozelitismului religios dat de interpretarea greşită a Coranului. „În felul acesta vom contracara moscheile neautorizate care s-au înfiinţat la Bucureşti, unde există pericolul prozelitismului religios. Nu va fi nicio universitate teologică, nu înţelegem de unde a ieşit acest număr de 6.000 studenţi, nu sunt în toate centrele universitare din Balcani atâţia studenţi. Este vorba doar despre cele două clase de sâmbătă şi duminică, pentru copii“, precizează muftiul.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat miercuri, 8 iulie, la cina festivă de Iftar organizată de Muftiat la hotel Marriott din Bucureşti.

Îngrijorarea opiniei publice, venită de la planul ca moscheea să fie cea mai mare din Europa creştină, este temperată de reacţia muftiului. „Dacă autorităţile competente, respectiv Ministerul Administraţiei şi Internelor, va constata că acest proiect reprezintă un minim risc la adresa siguranţei cetăţeanului român, personal voi propune retragerea acestui proiect“, a declarat liderul musulman.

Semnalul aşteptat

În tot acest context, întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis a fost semnalul de care comunitatea musulmană avea nevoie. „Comunitatea musulmană autohtonă va continua politica de protejare a valorilor religioase islamice faţă de eventuale influenţe extremiste ce pot proveni din exterior, în actualul context internaţional. Rolul statului este vital în sprijinirea cultelor, având în vedere particularităţile fiecărui cult în parte, cât şi specificitatea regiunii noastre, configuraţie care nu se regăseşte în comunităţile islamice din statele puternic dezvoltate. Vă asigurăm de corectitudinea şi loialitatea comunităţii musulmane faţă de interesele ţării noastre“, s-a angajat faţă de conducerea ţării muftiul Iusuf Murat.

Klaus Iohannis a venit neînsoţit de prima-doamnă la cina de Iftar. A ţinut mâna la inimă, precum alţi români musulmani din sală, în timpul intonării imnului naţional. Preşedintele a mulţumit protocolar pentru invitaţia de a fi împreună cu comunitatea musulmană în acest moment important.

„Privesc participarea la Cina de Iftar ca un gest normal şi necesar, prin care statul român îşi manifestă respectul pentru comunitatea dumneavoastră şi pentru cultul musulman. Dobrogea ca regiune şi România ca ţară vă sunt dumneavoastră «acasă». Comunitatea musulmană se bucură, şi nu doar prin declaraţii, ci prin fapte concrete, de toate drepturile prevăzute de Constituţie şi de sprijinul statului“, a declarat şeful statului.

Klaus Iohannis şi muftiul Iusuf Murat la cina de Iftar Foto Sînziana Ionescu

Vorbind despre minorităţile din România, preşedintele de etnie germană Klaus Iohannis l-a citat chiar pe muftiul tătar: „Relaţia dumneavoastră cu ceilalţi cetăţeni ai României, indiferent de limba lor maternă ori de felul cum se roagă este – mă bucur să citez aici o declaraţie a muftiului cultului musulman din România - una de frăţietate şi corectitudine. Cetăţenii comunităţii musulmane din România împart cu naţiunea din care fac parte preocupări şi aspiraţii comune, printre care proiectul european şi angajamentul nord-atlantic. Proiectele naţionale sunt indisolubil legate de rezultatele aplicării în politică, în mod concret, a respectului pentru valorile şi drepturile umane fundamentale, pentru principiile statului de drept“.

Mesajul-cheie: „A valoriza identităţile într-un proiect naţional amplu înseamnă o Românie puternică“

Iohannis s-a referit şi la rolul minorităţilor în societate, menţionând un „proiect naţional amplu“ care înseamnă „o Românie puternică“.

„În această ecuaţie, diversitatea culturală, minorităţile etnice şi religioase ale României îşi găsesc un rol propriu, prin fundamentele morale ale existenţei lor sociale, prin punţile pe care pot să le creeze între oameni, comunităţi şi ţări. A valoriza identităţile locale, culturale ori religioase într-un proiect naţional amplu înseamnă o Românie puternică. O Românie puternică este ţara care poate aduce fiecărui român - cetăţean european – o viaţă cu mai multe oportunităţi şi drepturi mai bine respectate de autorităţi. În această Românie este locul dumneavoastră, în acest proiect vă regăsiţi cu majoritatea, cu celelalte minorităţi şi culte“, a specificat preşedintele Klaus Iohannis, dând astfel răspunsul la întrebarea de pe buzele tuturor privind sprijinul proiectelor comunităţii musulmane în România.

Vă mai recomandăm

Extremistul Băsescu. De ce şi-a schimbat radical discursul de la „Mulţumim musulmanilor pentru respectul arătat românilor!“ la „Muftiule, ciocul mic!“

Musulman din Dobrogea, scrisoare către Băsescu: „Cu ce am greşit de ne beşteliţi atâta? Istoria e de partea noastră, dovediţi-ne cu acte că suntem terorişti!“

Klaus Iohannis, cină cu musulmanii. Muftiul Iusuf Murat: „Dacă marea moschee reprezintă un minim risc la adresa siguranţei, eu retrag proiectul“

Război total între musulmani şi Băsescu, de la marea moschee din Bucureşti: „Strămoşii noştri au luptat în războaie pentru România, nu suntem talibani“

Cea mai mare moschee din Europa creştină se ridică la Bucureşti. Detaliile unui proiect uriaş, fără „propagandă fundamentalistă“

Fascinanta istorie a turcilor şi tătarilor din România: de la stăpânii Dobrogei otomane la supuşii unei ţări ortodoxe

Muftiul Iusuf Murat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite