Incendiu în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Peste 200 de hectare de vegetaţie uscată au ars în zona Istria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Mai bine de unsprezece ore au luptat pompierii ISU Dobrogea cu flăcările care s-au extins pe 200 de hectare din zona localităţii Istria, judeţul Constanţa.

Incendiul de vegetaţie uscată a izbucnit marţi, 2 aprilie, în jurul orei 14.00. La faţa locului s-au deplasat echioaje de pompieri din cadrul Detaşamentului Palas, Staţiei Midia lşi cei din cadrul SVSU Corbu.

Mai bine de unsprezece ore s-a acţionat din două părţi: una dintre autospeciale pe partea cu pădurea, pentru a o proteja, iar celelalte echipaje pe restul terenului.

Acţiunea pompierilor a fost îngreunată şi de terenul mlăştinos din zonă.

„A ars vegetaţie uscată şi stuf pe o suprafaţă de aproximativ 250 de hectare. Incendiul izbucnit la Istria ( în jur de 11:20) s-a propagat pe o suprafaţă mare din cauza vântului foarte puternic. Au acţionat 18 pompieri cu 3 autospeciale de stingere si 11 voluntari din care SVSU Istria si Corbu, cu autospeciale si tractoare ( pentru a trage brazde). Cauza probabilă foc deschis”, a comunicat ISU Dobrogea.

În urmă cu câteva zile, conducerea Administraţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) atrăgea atenţia asupra pericolului incendiilor de vegetaţie. „Având în vedere numărul mare de incendii de la începutul anului 2019 până în prezent (64 de incendii) şi faptul că suntem în plină perioadă de migraţie şi cuibărire a multor specii de păsări, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) avertizează locuitorii şi primăriile din perimetrul şi limitrofe R.B.D.D. care au în jurisdicţie zonele în care apar incendii că, pe lângă pericolul real asupra siguranţei locuitorilor şi a bunurilor acestora, o eventuală continuare a acestor practici reprezintă acţiuni de inconştienţă şi chiar de sabotare a patrimoniului natural din rezervaţie, cu repercusiuni pe termen lung”, se arata într-un comunicat al ARBDD.

Conducerea Rezervaţiei atrage atenţia asupra unor reguli care trebuie respectate de locuitori: aprinderea focului doar în zonele special amenajate în acest scop şi supravegherea acestuia; evitarea aprinderii focului în păduri, în zonele de vegetaţie afectate de uscăciune avansată sau pe timp de vânt intens; evitarea fumatului, aruncării mucurilor de ţigară şi a chibriturilor aprinse în zonele acoperite de vegetaţie; stingerea focului, din zonele special amenajate în acest scop, prin stropire cu apă sau acoperire cu pământ şi asigurarea că nu a mai rămas jar nestins.
 
Potrivit Legii 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", incendierea stufului, a papurii, a fânului, a vegetaţiei ierboase şi a altor resturi vegetale din zonele aparţinând patrimoniului natural al rezervaţiei, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei, constituie contravenţie şi se sancţionează conform legii cu amendă de la 130 lei la 400 lei pentru persoane fizice şi de la 170 lei la 500 lei pentru persoane juridice.

Pe aceeaşi temă:

Accident rutier soldat cu patru victime. Un motociclu a luat foc

Incendiu la un hotel din staţiunea Mamaia. Flăcările au izbucnit la ultimul etaj

UPDATE VIDEO Incendiu la o mănăstire din judeţul Constanţa. Flăcările au cuprins acoperişul chiliilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite