Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Inginerul zootehnist Cristea Gâscan, omul pe care Independenţa îl are primar din 1989. Cel mai longeviv edil în funcţie candidează pentru al 7-lea mandat

0
28 Apr 2016 17:46:43
Autor: Sinziana Ionescu
Cristea Gâscan, primar Independenţa Sursa foto Primăria IndependenţaImagine
Cristea Gâscan, primar Independenţa Sursa foto Primăria IndependenţaImagine

Cristea Gâscan este omul pe care localnicii din comuna Independenţa îl vor ca primar dinainte de Revoluţie. Primarul social-democrat candidează acum pentru al 7-lea mandat în fruntea comunei. Gâscan a rămas recordmanul judeţului, după retragerea din viaţa politică a lui Ion Nicolin, colegul de partid care era primar la Negru Vodă tot din 1990. Nicolin a decis să nu mai candideze.

Absolvent al Facultăţii de Zootehnie de la Universitatea Bucureşti, inginerul Gâscan (59 ani) are un master în Drept comunitar la Universitatea Spiru Haret. Este de loc din Chilia Veche, judeţul Tulcea, iar în sudul Dobrogei a ajuns prin repartiţie. Mama lui era din Albeşti, el a luat repartiţie la Negru Vodă, acolo unde s-a şi însurat, iar la Independenţa a fost chemat la ferma de elită a zonei.

„La primărie am ajuns la 22 decembrie 1989 şi am fost primar numit până în 1992. Ziceau unii că nu-s ales, dar din 1992 încoace oamenii numai pe mine mă vor. Anul ăsta am contracandidaţi un profesor de sport de la PNL şi un marinar de la PNŢCD. E bine, să fie concurenţă, nu mă deranjează, îmi place. Ei au avantaj că-s consideraţi de-ai locului, eu sînt venit. Dar am muncit cu mare drag, pentru oameni. Dacă ies şi a şaptea oară, am două proiecte mari, de la care m-au împiedicat cei de la PNL, nu mi-au dat niciun ban. O să fac drum între Fântâna Mare şi Tufani, că acum ocolim cu copiii 17 kilometri să-i aducem la liceu la Independenţa. Şi tot în cele două sate o să băgăm apă“, promite primarul.

Dacă mai iese primar, Gâscan va face şi muzeul în aer liber de la Fântâna Mare şi va dota fiecare gospodărie cu o vacă pentru a avea cele necesare traiului.

Primarul Cristea Gâscan are doi copii şi se descrie ca fiind sociabil, comunicativ, bun pedagog, exigent, echidistant, adaptabil. A fost şef de fermă de elită, profesor de gimnaziu şi apoi primar. Nu este adeptul alegerilor din două tururi, pe care le consideră subiective, pentru că primarul are de luptat cu contracandidaţii care se unesc împotriva lui. „Care face spectacol, care se uneşte are câştig de cauză. Nu mi se pare corect“, spune primarul Independenţei.

Comuna are 5 localităţi: Independenţa, Fântâna Mare, Movila Verde, Olteni şi Tufani. Fântâna Mare (fosta Başpunar) este singura localitate din ţară care este locuită 100% de musulmani. Imamul din Independenţa, Selcin Ali, a luat de fiecare dată poziţie, paşnic, faţă de denigrarea musulmanilor din România în scandalul stârnit de construirea moscheii din Bucureşti.

Pe aceeaşi temă:

Recordurile de la Negru Vodă: este cel mai mic oraş din judeţul Constanţa şi are cel mai longeviv primar

Imamul singurului sat musulman din România, reacţie la gestul unui creştin de a îngropa porci pe terenul marii moschei: „Mă voi ruga pentru tine, fratele meu“

Imamul satului musulman, despre românul care „a creştinat“ terenul moscheii: „Cum să nu-l iubesc pe fratele meu din Bucureşti? Este aproapele meu“

Drumul candidatului Chiru: de la Gigi din Eforie la Christian, senatorul cu două proiecte semnificative pentru Constanţa şi Dobrogea

Principiul afişat de candidaţii la Primăria Constanţa: „Sărac şi cinstit“. Modelul Mazăre a adus DNA-ul în control

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările