Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Interceptări din dosar. Şpaga s-a negociat în cinci întâlniri. Radu Mazăre: „El pierde bani, eu pierd imagine“

0
10 Apr 2014 13:42:01
Autor: Mariana Iancu
Radu Mazăre şi Morgenstern Avraham FOTO Ziua de Constanţa
Radu Mazăre şi Morgenstern Avraham FOTO Ziua de Constanţa

Conform referatului procurorilor întocmit pentru propunerea de arestare, întâlnirile primarului Constanţei cu mituitorul au avut loc în restaurante din Capitală, iar mita a fost negociată în sediul primăriei. „Rezolvaţi problema sau mă ocup personal“, spunea edilul.

În cursul anului 2011, Morgenstern Avraham, reprezentantul S.C. Shapir Structures S.R.L., a oferit primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, prin intermediul unui apropiat al celor doi, Schwartzenberg Emilian, suma totală de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea de către societatea pe care o reprezenta, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA.

Traseul mitei a fost următorul:
-    Societatea off shore Larton Consultants Ltd (unic asociat al S.C. Shapir Structures S.R.L.) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011;
-    Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeaşi bancă - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeaşi dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani susmenţionate au avut ca justificare „fees” - onorariu.

Aceste sume de bani au fost oferite primarului Mazăre Radu Ştefan pentru ca acesta să efectueze o serie de demersuri, unele intrând în atribuţiile sale de serviciu (cum ar fi iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea Shapir Structures), altele în afara atribuţiilor de serviciu (cum ar fi consilierea reprezentantului Shapir Structures, Morgenstern Avraham, în cadrul a numeroase întâlniri avute de cei doi pe parcursul desfăşurării procedurii de achiziţie).

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Mazăre Radu Ştefan în favoarea societăţii Shapir Structures au fost cele prin care, la solicitarea lui Morgenstern Avraham adresată acestuia în timpul unei întâlniri private între cei doi, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro (de la suma de 37.241.120 lei cât a fost valoarea estimată de autoritatea contractantă la publicarea anunţului de achiziţie publică la suma de 40.964.030 lei cât a fost oferta financiară a societăţii Shapir), prin Hotărârea Consiliului Local nr. 293/28.11.2011, iniţiată de primarul Mazăre Radu Ştefan.

Conturile folosite

Conturile utilizate pentru aceste transferuri au fost cele deschise la LGT Bank din Liechtenstein de firma Melici Management Inc. (societate off shore controlată de Schwartzenberg Emilian – în care societatea L C Ltd (unicul asociat al societăţii Shapir Structures S.R.L.) transferă din Cipru sumele de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi 173.012 euro la data de 24.08.2011. Din acest cont, Schwartzenberg Emilian transferă la Israel Discount Bank, Sucursala …. Netanza, Israel în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011  şi suma de 40.000 euro în contul fratelui acestuia, Mazăre Alexandru, la aceeaşi dată, precum şi 40.000 euro în contul fratelui acestuia, Mazăre Alexandru, la data de 06.12.2011.  Aceste operaţiuni au ca justificare „fees” - onorarii.
Aceste informaţii au rezultat din analiza documentelor bancare, a ordinelor de plată şi a extraselor aferente conturilor deţinute de Melici Management Inc., beneficiar real Schwartzenberg Emilian alias Elan, de la banca LGT Bank din Principatul Liechtenstein. Aceste documente au fost obţinute într-o altă cauză aflată în instrumentarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, însă, în  baza comisiei rogatorii cu autorităţile judiciare din Liechtenstein efectuate în prezenta cauză, s-a obţinut acordul de folosire a acestor documente.
Cu privire la transferurile sus-descrise efectuate între societăţile Larton Consultants şi Melici Management, inculpatul Morgenstern Avraham a declarat  că nu îşi aminteşte care a fost scopul lor, însă a precizat că între cele două societăţi exista un contract privind acordarea de consultanţă din partea firmei Melici către Larton. Fiind întrebat în ce a constat această consultanţă oferită de firma Melici, inculpatul a declarat că Melici a căutat proiecte în Europa, cum ar fi în România, Ucraina, Serbia, fără a găsi vreodată vreun proiect, Melici nu a furnizat nimic firmei Larton, rezultatul a fost zero.

Pe fondul unor discuţii între Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham legate de dorinţa acestuia din urmă de a câştiga contractul de execuţie a campusului social, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a acţionat în vederea câştigării încrederii reprezentantului societăţii Shapir. În acest sens a dorit să îi demonstreze că, având în vedere autoritatea şi eficienţa sa în cadrul Primăriei Constanţa, el este persoana cu care trebuie să trateze în cazul în care urmăreşte să încheie contracte cu autorităţi subordonate primăriei. Astfel, într-o convorbire purtată de Mazăre Radu Ştefan cu vice primarul  în data de 19.07.2011, primarul se asigură că acesta va răspunde prompt solicitărilor societăţii Shapir:
„F D: Bună dimineaţa domn primar!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Salut! Asta de la urbanism a plecat la Londra cu ştiinţa ta?
FD: Da!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Da…Ă.. cine-i ţine locul? Io-l am pe domnul Avi (n.n. Morgenstern Avraham)aici…(Neinteligibil)
FD: Nicoleta Constantin.
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Nicoleta Constantin. Tu te duci la birou, nu?
FD: Bineînţeles!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Domnu Avi…Îl ştii pe domnul Avi?
F D: Bineînţeles!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Face drumurile şi face blocurile… !
F D: Ştiu şi problema cu cele 3 blocuri care aveau autorizaţie, şi trebuiesc sparte… ş-aşa mai departe..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: De  ce este o problema asta?De ce…
F D: Sincer, mie nu mi se pare o problemă.
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: De ce în primării, orice lucru trebuie să fie o problemă ?   
F D: Păi..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Sau este o problemă ?
FD: - Nu ştiu, dar..credeţi-mă, că mă ocup. Dacă vine domnu  Avi, eu o chem pe Nicoleta şi rezolv. Mi-a zis ieri şi dl. Marica (n.n. Marica Ion, director executiv Direcţia Tehnic Achiziţii din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, al cărui nume va apărea şi ulterior ca o persoana folosita de primarul Mazăre în relaţia cu Morgenstern Avraham).
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Dar ştii cum trebuie rezolvată? De urgenţă. Că pă omul ăsta a făcut  blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c…!
F D: - Ştiu, ştiu…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Da?
FD: - Şi pierde bani!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: -Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine…
FD:  - (Neinteligibil) Vreau să vă zic..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Şi dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta…
F D: - Corect!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Nici.. (n.n. înjură) ei de funcţionari că tot ce vreau să fac, nu pot, nu se poate face!(n.n. cei doi vorbesc concomitent)       
……
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - (Neinteligibil)… O chemi să rezolve problema  astăzi , că dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism.. şi de toate autorizaţiile pe care le dau! Adică de ei, personal, mă!Mai exact…
FD: - Cel mai bine aşa, da domnule primar!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: -Da?
FD: -Da, da! Bine…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Bine, deci vine mister  Avi la tine, da?
FD: - Da!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - (n.n. vorbeşte în engleză” Of time ( neinteligibil) , mister Făgădău? „) Ok!Bine, merci!
F D: - Bine. Să trăiţi !O zi bună!” (f. 187-188, vol.1)

Din verificarea site-ului Primăriei Constanţa a rezultat că în aceeaşi zi a fost emisă autorizaţia din 19.07.2011 având ca obiect „modificare proiect aprobat cu a.c. în 12.11.2008 "construire ansamblu de locuinte ieftine pentru tineri,organizare de santier si racorduri utilitati - etapa VIII blocurile 9 ,10 si 11 p+9et in Ansamblul Baba Novac program municipal de construire locuinte ieftine, conform HCLM 613/2007 si HCLM 340/2008 faza i : construire bloc bn 9 investitie SC Shapir Structures SRL”

Având în vedere aceste dovezi de încredere acordate de primarul Mazăre Radu Ştefan, la data de 28.07.2011 societatea Larton Consultants ltd face primul transfer de bani către societatea controlată de Schwartzenberg Emilian.

La aceeaşi dată, respectiv 24.08.2014, astfel cum se arată mai sus, societatea Larton Consultants ltd face al doilea transfer de bani către societatea controlată de Schwartzenberg Emilian, Melici Management Inc.

Ca urmare a acestei hotărâri, respectiv HCLC din /24.08.2011, a fost publicat anunţul de achiziţie în SEAP, la data de 27.08.2011, purtând nr. 129287.
Tipul procedurii alese a fost licitaţie deschisă, termenul limită pentru primirea ofertelor fiind fixat la data de 11.10.2011.

Potrivit convorbirilor interceptate la 01.09.2011 între Mazăre Radu Ştefan şi Schwartzenberg Emilian a rezultat că la începutul lunii septembrie primarul urma să facă o călătorie în Israel, de aranjamente ocupându-se Schwartzenberg Emilian:
„EMILIAN SCHWARTZENBERG: Neaţa, Radule ! Te-am urmărit ieri, foarte bun.
RADU MAZARE: Auzi? Ă..păi tu mi-ai şi luat biletul de avion ?
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Eu nu m-am ocupat de nimic, s-a ocupat băiatul meu cu păluga ...
……
RADU MAZARE: Mă, nu vorbesc de Egipt, că aia, când vii tu, aia e rezolvată, aia mă decontez la tine…
EMILIAN SCHWARTZENBERG:A…am înţeles !
MAZĂRE RADU : Eu vorbesc de Israel.
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Dincolo ţi-am făcut o rezervare a…din, din 2 raţiuni am făcut-o aşa, Radu, ca să înţelegi.
……
RADU MAZĂRE: Bine, mă! Bine, ok!. Da, tu, tu, tu..şi tu mă aştepţi acolo ?
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Eu te aştept personal, eu plec cu o zi înainte, că am o altă treabă, te aştept acolo personal la aeroport….

Această vizită a avut drept scop, probabil, deschiderea conturilor personale în care urmau să fie transferate fondurile primite din partea lui Morgenstern Avraham.

Astfel, la data de 13.09.2011, Schwartzenberg Emilian face primele plăţi din fondurile primite de la Larton, respectiv 95.000 de euro şi 40.000 de euro în conturile personale ale lui Mazăre Radu Ştefan şi, respectiv, Mazăre Alexandru, conturi deschise la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel.

La data de 24.11.2011, ca urmare a deschiderii ofertelor, s-a întocmit raportul procedurii /24.11.2011 . Din acest document rezultă că deschiderea ofertelor a avut loc la sediul Regiei Autonome „Exploatarea domeniului public şi privat” Constanţa în ziua de 04.11.2011, orele 1300, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare, a experţilor cooptaţi şi a reprezentantului împuternicit al ofertantului. S-a constatat că un singur operator economic a depus ofertă, respectiv SC SHAPIR STRUCTURES SRL. Comisia de evaluare a constatat că preţul cuprins în oferta SC SHAPIR STRUCTURES SRL este de 40.964.030 lei, fiind mai mare decât valoarea estimată prin studiul de fezabilitate, respectiv 37.241.120 lei.

Imediat după deschiderea ofertelor şi constatarea faptului că societatea Shapir a câştigat licitaţia, la data de 24.11.2011 există o convorbire în care  un  reprezentant al societăţii Shapir –  ST este felicitat pentru obţinerea contractului de achiziţie, context în care sunt căutate metode pentru a face afacerea cât mai profitabilă, prin reducerea costurilor:
…..
DOAMNĂ: Ok! Tocmai am primit e-mailul de la tine şi vroiam să te felicit.
S J: Şi ţie la fel!
DOAMNĂ: Mulţumesc! Mulţumesc foarte mult! Deci, ai primit scrisoarea de atribuire?
S J: Da, scrisoarea de atribuire a fost primită. Acum au aproximativ 10 zile de aşteptare pentru a vedea dacă sunt contestaţii.
DOAMNĂ: Ce aşteaptă?
S J: Să vadă dacă există contestaţii, proteste sau reclamaţii împotriva deciziei. Aşa este legea.
DOAMNĂ: A, ok. Am înţeles!
SJ: Şi apoi, după aceea, ne vor chema pentru negociere şi semnarea contractului şi apoi ne vor da şi scrisoarea de observaţii.
DOAMNĂ: Ok. Înţeleg. Deci, vom avea nevoie de ceva timp pentru a concepe clădirea, corect? Pentru că erau nişte îngrijorări cu privire la concept. (n.l. neinteligibil) Îţi aminteşti.
S J: da, da. Va trebui să ne întâlnim din nou şi să discutăm să vedem cum este cel mai bine să procedăm şi cea mai ieftină variantă. Cred că este exact cum am planificat pentru că voi aţi spus că două luni sunteţi ocupaţi, deci, la sfârşitul lui decembrie sper să fiţi disponibili pentru producţie şi avem şi standardul pentru concept.
DOAMNĂ: OK! Da, da! Nici o problemă. De fapt, am văzut e-mailul tău astăzi  şi eram îngrijorată dacă s-au ratat nişte puncte pentru că îţi aminteşti că pentru clădirea (n.l. neinteligibil), cotaţiile erau cu două sau trei cotaţii înainte de ultimele cotaţii şi, după cum vezi, nu este concepută conform cu 160 kg/ metru pătrat. Sper să aveţi nişte marje cu privire la preţuri.
S J: Nu avem nici o marjă, dar trebuie să găsim o modalitate de a o face. Ca în ultima întâlnire pe care am avut-o la Ankara, vom discuta detaliile şi vom găsi o modalitate de a ne încadra în buget. Toată lumea să aibă un profit.
DOAMNĂ: Înţeleg. Oricum, trebuie să fim uniţi sau, cel puţin, atunci când vom fi disponibili, trebuie să discutăm toate cotaţiile, poate sunt puncte ce trebuie discutate pentru elemente structurale. Ai văzut sau nu?
S J: Da, da, voi… Ştiu, am văzut, dar nu am avut timp să intru în detalii. De aceea am întrebat, dacă este posibil, inginerul de structură să înceapă să-i dea lui BRIBAN nişte detalii şi să ţină legătura cu el direct prin mail şi ulterior va trebui să ne întâlnim pentru a discuta despre costuri şi să vedem unde le putem reduce. Dacă putem să o facem la materiale, la structură, asta e ceva la care trebuie să ne gândim şi să găsim o modalitate.

La data de 06.12.2011, Schwartzenberg Emilian a făcut ultima plată de 40.000 de euro în contul personal deschis la Israel de fratele primarului, Mazăre Alexandru“.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările