Constanţa

articolul anterior articolul urmator

IPS Teodosie, despre botez: „Dacă este o rânduială de două mii de ani, aceea rămâne valabilă“

11
26 Feb 2021 12:21:07
Autor: Mariana Iancu
Pregătirea pentru  botez
Pregătirea pentru  botez

IPS Teodosie, a afirmat, referindu-se la botez, că „dacă este o rânduială de două mii de ani“, atunci aceasta rămâne valabilă, precizând că dacă un copil este sănătos trebuie botezat după canoane.

Arhiepiscopul Tomisului nu se dezice privind modul în care trebuie botezaţi copiii: „Dacă este o rânduială de două mii de ani, aceea rămâne valabilă“, a afirmat Teodosie. 
 
El a menţionat că nu poate fi pus în cristelniţă un copil de la incubator, dar unul sănătos trebuie botezat după canoane. “De exemplu, nu poţi să pui în cristelniţă pe un copil de la incubator şi atunci la incubator sunt acele nevoi specifice, dar copilul sănătos întotdeauna trebuie botezat după canoane ca să respectăm şi învăţătura şi practica liturgică. (…) Poate fi botezat şi la o zi dacă este o necesitate. Există botezul de urgenţă, noi avem specificate în cărţile de cult toate situaţiile urgente sau normale. Urgent înseamnă dacă un copil este gata să moară”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.  
 
El a mai declarat că vor fi făcute consfătuiri pentru ca orice preot să ştie să boteze şi să nu îi fie teamă să facă acest lucru. “Vor fi consfătuiri, vom face practică cu studenţii, toate să fie puse într-o lumină favorabilă, să ştie orice preot să boteze şi orice ierarh să nu îi fie frică. Pentru mine e cel mai frumos moment şi am botezat sute, poate chiar mii, dar nu am avut nicio sincopă”, a transmis ÎPS Teodosie. 
 
Întrebat ce se întâmplă dacă un părinte îl roagă să nu afunde copilul în cristelniţă, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “Mai m-au rugat şi am făcut cum a fost rânduiala şi  mi-au mulţumit pentru că unii de emoţie vor să roage ceea ce nu este normal să te roage. Noi avem rânduiala noastră care are două mii de ani şi o ţinem mai departe că aceasta este cea mântuietoare. (…) Nu am făcut până acum nicio excepţie. Dacă nu se impune excepţia. Doar dacă merg în spital, acolo fac excepţie, stropesc pe un copil de la incubator care este în pericol să moară, îl pot stropi cu aghiasmă, dacă este incubator, aceea este excepţia”. 
 
Ritualul botezului rămâne neschimbat, iar slujbele se vor desfăşura tot prin scufundarea copilului de trei ori în cristelniţă, Sfântul Sinod transmiţând joi că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic, că preotul, în urma discuţiilor cu părinţii şi cu naşii, va trebui să se informeze în legătură cu starea de sănătate a copilului în cazul celor cu sănătate precară. De asemenea, Studenţii la Teologie vor fi instruiţi cu privire la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului.
 

Citeşte şi:

ÎPS Teodosie, despre bugetul alocat cultelor: „Biserica a cedat averile către stat, pe vremea lui Cuza. Sunt ispitele celor care vor să braveze”

ÎPS Teodosie: „Vaccinul şi masca nu sunt semnul Fiarei, sunt lucruri omeneşti” VIDEO

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

OmTacut2 มวยโบราณ
26.02.2021, 12:30:06

Nenea Teodosie este un cre.tin.

-1 (1 vot)
Ovidiu Olariu
26.02.2021, 14:23:18

Modul in care sunt botezati copiii a iscat numeroase comentarii si a intrat deja in dezbatere nationalā, ca urmare a faptului ca un copil a murit, din cauza modului defectuos in care copilul a fost botezat de catre un preot. Desi existā, chiar in interiorul bisericii, inalti ierarhi si preoti -un exemplu concludent este al IPS CALINIC, arhiepiscopul Argesului si Muscelului- care apreciazā cā pot sā aibā loc si sunt necesare unele schimbari in practica botezului, fara ca prin aceasta sā se schimbe esenta botezului crestin ortodox, ieri, joi, Sfantul Sinod a transmis că "Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic". Arhiepiscopul de Tomis, IPS TEODOSIE, care, dintotdeauna, s-a impotrivit oricaror schimbari ale practicilor ortodoxe, la rândul sāu, apreciazā ca nu este cazul sa se renunte la vechile practici, in pofida existentei acestui caz tragic. El afirmā: „Dacă este o rânduială de două mii de ani, aceea rămâne valabilă“ ! Afirmatia Inaltului Prelat este lipsitā de sens. Au disparut oranduiri sociale, a disparut, dupā mii de ani de supravietuire, sclavagismul, oranduirea feudalā a fost si ea, dupa sute de ani, inlaturatā, s-au prabusit sisteme sociale si imperii. Atunci nu poate fi schimbatā ÎN BINE o practicā religioasā, care a avut consecinte tragice ? Din pacate, Biserica Ortodoxā Romanā ramane ancoratā in vechile randuieli si practici. Care va fi pretul si consecinta acestei hotarari ? Probabil, multi parinti vor renunta sa-si boteze copiii si, la fel de probabil este, ca multi oameni se vor indeparta de Biserica Ortodoxā, optand pentru alte religii.

+2 (2 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
26.02.2021, 15:34:32

@Ovidiu Olariu Fiecare este liber sa creada in ce zeitate doreste muschii lui, problema se pune la practicile care pun viata in pericol. De aceea, cred ca religia ar trebui permisa odata cu implinirea varstei de 18 ani, varsta legala la care omul are dreptul de a vota, a detine un permis auto, a se casatori, etc., samd.

UnuldinVancouverCanada
27.02.2021, 05:09:04

„Dacă este o rânduială de două mii de ani, aceea rămâne valabilă“ ! Tare argumentul Sarumanului orthodox ... acum doua mii de ani randuiala era sa nu existe mertzane pline de popi.... poate ar trebui sa ramana valabila !

Sam Mas
26.02.2021, 17:07:22

" Arhiepiscopul Tomisului nu se dezice privind modul în care trebuie botezaţi copiii: „Dacă este o rânduială de două mii de ani, aceea rămâne valabilă“, a afirmat Teodosie. El a menţionat că nu poate fi pus în cristelniţă un copil de la incubator, dar unul sănătos trebuie botezat după canoane. “De exemplu, nu poţi să pui în cristelniţă pe un copil de la incubator şi atunci la incubator sunt acele nevoi specifice, dar copilul sănătos întotdeauna trebuie botezat după canoane ca să respectăm şi învăţătura şi practica liturgică. (…) Poate fi botezat şi la o zi dacă este o necesitate. Există botezul de urgenţă, noi avem specificate în cărţile de cult toate situaţiile urgente sau normale. Urgent înseamnă dacă un copil este gata să moară”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului. El a mai declarat că vor fi făcute consfătuiri pentru ca orice preot să ştie să boteze şi să nu îi fie teamă să facă acest lucru. “Vor fi consfătuiri, vom face practică cu studenţii, toate să fie puse într-o lumină favorabilă, să ştie orice preot să boteze şi orice ierarh să nu îi fie frică. Pentru mine e cel mai frumos moment şi am botezat sute, poate chiar mii, dar nu am avut nicio sincopă”, a transmis ÎPS Teodosie. Întrebat ce se întâmplă dacă un părinte îl roagă să nu afunde copilul în cristelniţă, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “Mai m-au rugat şi am făcut cum a fost rânduiala şi mi-au mulţumit pentru că unii de emoţie vor să roage ceea ce nu este normal să te roage." Sa nu-i rupi securistului asta nenorocit mainile si picioarele printr-un botez cu scufundare intreita in vasul de la veceu?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările