Constanţa

articolul anterior articolul urmator

IPS Teodosie vrea înfiinţarea Mitropoliei Tomisului: „Mitropolie a fost aici, chiar înainte de cea a Ţării Româneşti, şi trebuie să fie şi de acum încolo“

28
26 Feb 2021 12:08:01
Autor: Mariana Iancu

IPS Teodosie, care doreşte de mai mult timp reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului, a depus săptămâna trecută o solicitare în acest sens la Patriarhia Sfântului Sinod.

IPS Teodosie spune că reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar fi o reparaţie morală întrucât la Tomis a existat mitropolie, încă din secolul V după Christos şi a dispărut după ce Dobrogea a intrat sub stăpânire otomană. „Mitropolie a fost aici, chiar înainte de prima Mitropolie a Ţării Româneşti, şi trebuie să fie şi de acum încolo“, a spus ierarhul Tomisului.
 
El spune că iniţiativa a avut-o încă din anul 2002, când a existat un comitet de iniţiativă pentru concretizarea acestei idei. „Au fost peste 10.000 de oameni care au venit să-mi propună acest lucru, printre care şi profesorul Adrian Rădulescu“, spune Teodosie.
 
El spune că dovezi sunt destule, amintind de mulţimea de izvoare recuperate anul trecut, de la arhive şi biblioteci, inclusiv de la Vatican, care dovedesc faptul că pe aceste tărâmuri a existat o mitropolie, care avea 14 arhiepiscopii în subordine, cum ar fi cele din Constanţa, Tulcea, dar şi cele de la sud de Dunăre. „Această istorie şi-ar dori-o orice popor s-o pună în lumină. Am simţit o datorie sfântă nu pentru mine, ci pentru adevărul istoric“, spune Teodosie. 
 
Prin urmare, a înregistrat la Patriarhia Sfântului Sinod o adresă săptămâna trecută. Urmează demersurile de aprobare, proces care poate fi durată, întrucât Sfântul Sinod se întruneşte de doar două ori pe an.  
 
Dacă va fi reînfiinţată Mitropolia, mai multe eparhii vor veni sub administrarea Mitropoliei, respectiv Constanţa şi Tulcea. 
 
 

Citeşte şi:

A fost sau nu Maria Magdalena iubita lui Iisus Hristos? Cine era femeia din care Mântuitorul a scos şapte demoni

De ce nu au voie femeile în biserică în timpul menstruaţiei şi în perioada lăuziei. Legea dură desfiinţată de Iisus, prin care a redat femeii demnitatea

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Ciprian Ioan
26.02.2021, 12:17:32

mache, tu confunzi arhiepiscopie cu mitropolie... pai zi ma popo, ce inseamna mitropolie? oare vine de la mitros? da ce inseamna mitros? grele intrebari, ma popo

+5 (9 voturi)
JoeDoe
26.02.2021, 12:17:37

Mache vrea banii si studentii doar pentru el. :))

+2 (6 voturi)
Paun Al
26.02.2021, 12:24:18

Daca a vorbit cu Dumnezeu, si asa i-a transmis Domnul..ca mai vrea o mitropolie... Cine se poate impotrivi Domnului?

0 (4 voturi)
Azzumbo Jo
26.02.2021, 12:44:50

Mache adora sa faca valuri. Doar e la Constanta, nu?

+2 (4 voturi)
elfu
26.02.2021, 12:51:09

ehehe... asta e doar un pas ...

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările