Constanţa

articolul anterior articolul urmator

IPS Teodosie, după incidentul de la Patriarhie: Sunt în comuniune cu Preafericitul Daniel, nu în supărare

19
23 Jul 2021 09:32:51
Autor: Sinziana Ionescu
Sursa arhivă
Sursa arhivă

ÎnaltPreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, vine cu o serie de precizări după incidentul de la ceremonia aniversară de la Patriarhia Română, prilejuită de sărbătorirea zilei de naştere a Preafericitului Daniel, care a împlinit vârsta de 70 ani.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis un comunicat de presă conţinând punctul de vedere al IPS Teodosie despre derularea evenimentelor de miercuri, 21 iulie, când a părăsit grăbit adunarea de la Patriarhia Română
 
„Urmare a informaţiilor apărute ieri în spaţiul public, care au speculat că IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ar fi fost „deranjat” sau „supărat” de faptul că n-a avut acces auto în curtea Patriarhiei, la aniversarea PF Părinte Patriarh Daniel, motiv pentru care ar fi plecat de la ceremonie, precizăm următoarele:
 
1. IPS Teodosie nu a avut motiv să fie deranjat, întrucât cunoştea foarte bine protocolul accesului auto în incinta Patriarhiei şi nu a intenţionat să intre cu maşina în curte, cum, de altfel, nu a intrat nici un alt ierarh.
 
2. Plecarea Arhiepiscopului Tomisului după ceremonia slujbei solemne de Te-Deum nu s-a datorat unui context de nemulţumire sau supărare, aşa cum eronat s-a presupus, ci unui program pastoral încărcat, dinainte stabilit, care nu a putut fi schimbat. 

Astfel, ierarhul Tomisului a trebuit să se deplaseze până în localitatea Neptun (jud. Constanţa), unde a avut dinainte programată o slujbă, după care a fost prezent în binecunoscuta emisiune de dialog cu credincioşii, de la Radio Dobrogea, apoi a oficiat obişnuita slujbă de Acatist, de joi seara, în Catedrala din Constanţa. 
 
În concluzie, nu există nemulţumire sau supărare între IPS Teodosie şi PF Daniel, ci, dimpotrivă, există comuniune şi slujire dedicată Bisericii şi credincioşilor.
 
Şi pentru că ne-am referit la un moment aniversar, clerul şi credincioşii Arhiepiscopiei Tomisului, în frunte cu IPS Teodosie, mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru binecuvântarea de a fi hărăzit în fruntea Bisericii pe PF Daniel, un Patriarh dedicat şi potrivit pentru aceste vremuri, şi ne rugăm să-i dăruiască să ne păstorească, în continuare, cu patriarhală jertfă, dragoste şi înţelepciune, întru mulţi şi binecuvântaţi ani.
 
Arhiepiscopia Tomisului“ 
 
Gestul grăbit al lui Teodosie, interpretat ca un nou conflict cu Patriarhul Daniel
 
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit miercuri, 21 iulie, pentru a lua o serie de decizii, iar arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a participat, după cum îi este rangul. Totuşi, un gest grăbit al său a dus la o controversă privind un nou conflict între el şi Patriarhul Daniel, care îşi serbează ziua de naştere la 22 iulie. 
 
Patriarhia Română s-a simţit datoare să lămurească situaţia.
 
„În urma apariţiei în presă a informaţiei total eronate că arhiepiscopului Teodosie al Tomisului nu i s-ar fi permis accesul cu maşina în curtea Patriarhei, trebuie precizat că acesta a fost prezent la Patriarhie începând de ieri (miercuri, 21 iulie - n.n.), la lucrările Sfântului Sinod, ca şi astăzi (joi, 22 iulie - n.n.), la slujba de Te Deum, dar a ales să plece imediat după terminarea acesteia, solicitând probabil şoferului să vină să îl preia chiar de la marginea platoului pe care s-a desfăşurat slujba. Cei care aleg să lanseze asemenea informaţii false, deliberat şi ieftin provocatoare, îşi fac un evident deserviciu profesional“, a transmis Vasile Bănescu, purtâtorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 
 
Pe aceeaşi temă: 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Paun Al
23.07.2021, 09:38:30

De ce s-ar certa? Au multe in comun. Unul fost ofiter acoperit care calatorea, statea, muncea in vest inainte de 89, fara restrictii. Celalalt fost informator dovedit al securitatii. Acum amandoi stalpi ai crestinismului ortodox romanesc, "modelele" de invatatura si de viata, in care romanii ar trebui sa-l vada pe Iisus.

+9 (9 voturi)
Ciobanul Adevarului
23.07.2021, 09:56:58

Comuniune intru nesimtire si prostie, mai exact.

+4 (6 voturi)
sile
23.07.2021, 10:31:22

Și de ce Teodosie turnatoreanu trebuia să fie luat de o mașină luxoasă ? Isus călătorea pe un mâgar și nu s-au rușinat.

-5 (13 voturi)
leuldinpanjshir99
23.07.2021, 10:46:04

Trafalete si Make pastreaza aparentele in spatiul public. In culise si-o dau la gioale ... Afara-i vopsit gardu'. Inauntru e leopardu' ....

-6 (8 voturi)
scafarlie
23.07.2021, 10:51:58

Asta, Mache e comunist.....Soborul ar tb-i sa-l elimine...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările