Femeile care au îmblânzit marinăria. Irina Constanziu-Vlassopol şi Teodora Angela Lefterescu şi-au croit drum printre lupii de mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Neagră, punctul de plecare într-o carieră pe meridianele lumii FOTO Adevărul Constanţa
Marea Neagră, punctul de plecare într-o carieră pe meridianele lumii FOTO Adevărul Constanţa

Două brave românce au îmblânzit o meserie exclusiv masculină. Irina Constanziu-Vlassopol şi Angela Teodora Lefterescu sunt femeile care au făcut istorie în Marină.

Irina Constanziu-Vlassopol este prima femei-ofiţer din Marina Comercială Română, iar Teodora Angela Lefterescu este prima femeie căpitan de cursă lungă din România.

Irina Constanziu-Vlassopol s-a născut la 19 iunie 1900, la Iaşi. Era fiica generalului Mihail Constanziu, iar şcoala a făcut-o urmându-şi tatăl prin diferite garnizoane. S-a căsătorit cu Spiridon Vlassopol, ofiţer în rezervă al Marinei Militare Române. Obţine la 18 februarie 1930 Livretul de marinar cu nr. 270 eliberat de Căpitănia portului Brăila şi îl convinge pe soţul ei să închirieze de la Serviciul Militar Român cargoul „Oituz“ de 5.400 tone.

Carmen Atanasiu şi Valentin Ciorbea consemnează în volumul „Flota Maritimă Comercială Română – Un Secol de Istorie Modernă 1895-1995“ parcursul marinăresc al Irinei Constanziu-Vlassopol. Devine ofiţer maritim III, ocupându-se de aprovizionarea cu alimente, evidenta cheltuielilor, a conturilor si navlurilor, pe navele „Dacia“, „Oituz“ şi „Ing. N. Vlassopol“. Navigă în toată lumea şi se retrage de pe mare în 1936.

La 15 august 1937, de Ziua Marinei Române, Irina Constanziu-Vlassopol a fost decorată de Regele Carol al II-lea pentru dragostea cu care a îmbrăţişat marea, cu Medalia maritimă, clasa III. Şi-a dovedit pe deplin abilităţile de lup de mare într-o furtună din strâmtoarea Messina, când salvează nava de la naufragiu.

Divorţează în anul 1936, iar la venirea comuniştilor în loc să beneficieze de onorurile cuvenite nu mai poate găsi nimic de lucru şi este nevoită să lucreze ca femeie de serviciu. Moare în 1979, la Bucureşti. Toată arhiva sa o lasă moştenire Muzeului Marinei Române, din Constanţa.

Teodora Angela Lefterescu

Teodora Angela Lefterescu (foto) a fost prima femeie căpitan de cursă lungă din România. A venit pe lume la 3 august 1926, la Fălticeni – Suceava. În 1967 îşi obţine de la Căpitănia portului Constanţa brevetul de căpitan de remorcher maritim. A condus remorcherele „Filimon Sârbu“ şi „Octombrie Roşu“ şi a secondat comandanţii de pe navele „Trotuş“, „Jiul“, „Polar I“ sau „Dorna“.

Până la retragerea din marinărie în 1984 a fost comandantul navei „Ceahlăul“, specializată în pescuitul oceanic. Moare la 29 aprilie 2007 la Constanţa. În „Dicţionarul personalităţilor feminine din România“, George Marcu scrie că Teodora Angela Lefterescu a fost înmormântată în satul Urluia, unde un meşter local i-a ridicat o cruce pe care a încrustat conturul unui vapor.

Vă mai recomandăm

FOTO Cella Serghi, veşnic îndrăgostită de Camil Petrescu şi de mare

Iubirile lui Jeni Acterian, mărturisite în „Jurnalul unei fete greu de mulţumit“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite