articolul anterior articolul urmator

Istoria miilor de români care au luptat voluntar pentru Armata Germană în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial

31
24 Jan 2017 04:03:21
Autor: Mariana Iancu
Soldaţii români au îmbrăcat uniformele SS, temutele trupe de elită ale Armatei Germane FOTO Wikipedia
Soldaţii români au îmbrăcat uniformele SS, temutele trupe de elită ale Armatei Germane FOTO Wikipedia

31 Comentarii

M Costi
24.01.2017, 08:54:06

Probabil ca înafara de romani fosti legionari , etnici germani si maghiari originari din Romania , nu au fost alti cetateni romani care sa se fi inrolat in Wehrmacht sau Waffen SS ! Asa incat cifra de 3000 de romani inrolati in rândul trupelor germane este sigur exagerata. P.S. Explicatia din prima fotografie "...SS, temutele trupe de elită ale Armatei Germane ..." nu prea are legatura cu realitatea , Waffen SS fiind un corp militar diferit de Wehrmacht ( armata nazista germana regulata ). SS a fost initial o organizatie paramilitara creata de partidul nazist pentru paza lui Hitler si celorlalti lideri nazisti , folosita apoi si pentru paza in lagarele de concentrare/exterminare naziste , transformata ulterior in unitati de tip militar , inclusiv unitati de blindate , pentru luptele pe front. Trupele SS aveau comandanti diferiti de Wehrmacht , gradele in SS aveau denumiri diferite fata de cele ale ofiterilor de armata , iar seful SS era Himler .

-1 (15 voturi)
Mandrean Paul
24.01.2017, 09:27:16

@costitza, Mai nenea pesedistu', tu precis ai minte la care inca nu ai umblat. Spui MINCIUNI cu o nonsolanta uimitoare, dar nu ma mira nimic la tine. Esti dupa chipul si asemanarea idolului tau din Teleorman. Au existat romani si in Wermacht, pesedistule. Vezi cazul Leutnant-ului Gheorghe Cojocea. Dar la voi la pesede nu se invata Istoria Romaniei. Se invata "decat" istoria partidului, pesedistule.

+3 (15 voturi)
Vlas Alexandru
24.01.2017, 11:23:34

M Costi , nu cred ca e exagerat cand vorbim de 3000 de romani inrolati in SS. In acele vremuri erau multi legionari convinsi, adepti ai practicilor lui Horia Sima (ca si astazi, de altfel). In plus, ciuma rosie deja intrase in Romania. Cred ca astazi, in zilele noastre, daca Romania s-ar alia cu Rusia si ar lupta impotriva SUA, foarte multi romani ar dori sa se inroleze in armata americana pentru a incerca sa elimine Rusia definitiv. Sunt convns de asta. Iar eu, desi sunt un tip foarte pacifist, as face acest pas in mod cert. In plus, cei ce au facut chestia asta atunci, inrolandu-se in SS, au avut sansa de a-si restul zilelor intr-o lume libera, departe de lagarele Siberiene, si departe de ceea ce au insemnat cei 45 de ani de comunism (plus alti 26 de comunism modificat genetic).

+5 (11 voturi)
Găvrila
24.01.2017, 11:34:15

de'.....cate nu face fanica gheorghiu. I-as aminti doar lui cost ca in '37, peste 17% din romani, romani cm zice el au votat cu legionarii....pe cand doar cateva sute erau comunisti....majoritatea veniti din roassia sau din Oltenia....saraci nevoie mare, vezi cazul infractorului de drept comun devenit presedinte.... Apropo, alt infractor de drept comun cam de prin aceasi zona, fost tractorist, se pregateste sa devina presedinte....ce a ajuns si tara asta

+4 (8 voturi)
Mandrean Paul
24.01.2017, 09:43:47

Articol interesant. Uneori Istoria uita sa ii aminteasca pe cei care au faurit-o. Si daca vorbim despre vestitele trupe SS in care au luptat si militari romani, merita facuta o precizare: Dupa ce Hitler a fost investit in functia de cancelar, la 30 ianuarie 1933, acesta a hotarat crearea unei noi structuri care sa indeplineasca serviciul de garda la Cancelarie si care sa fie alcatuita din militari a caror loialitate fata de regim sa fie desavarsita. SS-Gruppenfuhrer-ul Josef Dietrich, un brav militar care s-a remarcat in timpul WW1 si totodata un camarad al lui Hitler chiar de la inceputul anilor ’20 a fost desemnat sa formeze noua unitate de garda. Individul asta a stabilit prototipul pentru viitorii membri ai structurii, care trebuiau sa aiba o constitutie atletica, o inaltime minima de 1,80 m si o mare capacitate de anduranta. Au fost selectati 117 indivizi, majoritatea provenind din Regimentul 1 SS, structura care la acea data isi avea sediul in Munchen. Datorita insusirilor deosebite pe care le aveau, membrii unitatii de garda au avansat cu rapiditate in ierarhia militara, 3 dintre tipii astia devenind comandati de divizie, 8 comandanti de regiment, 15 comandanti de batalion si 30 comandati de companii in cadrul diferitelor structuri apartinand Waffen-SS. In timpul WW2, acesti combatanti au dobandit prin sange si sacrificiu calitatea de eroi ai Reich-ului si Poporului German.I-as aminti doar pe cei 3 combatanti divizionali: SS-Gruppenfuhrer-ul Fritz Witt, SS-Gruppenfuhrer-ul Kurt ,,Panzer’’ Meyer si SS-Gruppenfuhrer-ul Wilhelm Mohnke.

0 (10 voturi)