Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Istoric CNSAS: „Este posibil ca dosarul de Securitate al Patriarhului Daniel să nu fi fost ars în 1989“

32
28 Oct 2020 11:55:49
Autor: Mariana Iancu
Patriarhul Daniel FOTO Mediafax - Alexandru Dobre
Patriarhul Daniel FOTO Mediafax - Alexandru Dobre

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, susţine, într-un interviu acordat Newsweek LIVE, că e posibil ca dosarele care apar în procesul verbal din arhivele instituţiei, ca fiind arse în decembrie 1989, să nu fi fost de fapt distruse.

„Actualul patriarh nu era, în 1989, înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, dar era unul dintre cei mai importanţi membri ai celebrului grup de reflecţie care l-a întors pe Patriarhul Teoctist din autoexilul din 1989.
Ştiu povestea documentului. Este din 23 decembrie 1989, a şi fost publicat la un moment dat, în care apare Ciubotea, cu nume de cod.
 
E un document de distrugere a dosarelor, acolo apare şi monseniorul Robu, cu nume conspirativ”, a rememorat Mădălin Hodor povestea procesului verbal completat de doi ofiţeri de Securitate. 
 
Mădălin Hodor a remarcat că pe listă mai sunt, în afară de cele două nume importante astăzi - Patriarhul Daniel şi Monseniorul Robu, şi alte persoane tot din mediul bisericesc mai puţin cunoscuţi. „Am mers să verific. Am găsit în arhiva CNSAS trei din dosarele de pe lista respectivă. Pe microfilm. Mai mult decât atât, în cele trei microfilme, există şi documente din anii 1990. Nu puteai să pui pe microfilmul unui dosar distrus în 1989 documente realizate în 1990. Că microfilmul nu poate fi tăiat şi adăugat.
 
Chestiunea asta îmi spune că cele trei dosare existau în 1990 şi nu erau arse. Iar dacă trei dosare din listă existau în 1990 şi nu erau arse, nu cumva şi celelalte dosare din listă nu prea au fost distruse? E o întrebare legitimă”, a menţionat Mădălin Hodor, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE.
 
Conform unui proces-verbal întocmit la 23.12.1989 de către Serviciul de Informaţii Externe,  „Subsemnaţii col. Oprescu Puiu şi cpt. Mirel Stăniloiu au procedat în ziua de 22 şi 23 decembrie 1989 la distrugerea prin ardere şi tocare a următoarelor dosare din contul personal”. Urmează apoi o listă cu 34 de dosare, printre care şi dosarul cu numărul 36046 al lui „Dobrescu”, adică Ciobotea Ilie. 
 
În lipsa dosarului integral distrus în zilele Revoluţiei, nu se poate cunoaşte calitatea exactă a lui Ilie Ciobotea (n.r. - numele mirean al lui Daniel Ciobotea) în scriptele fostei Securităţi: dacă a fost informator, dacă a făcut poliţie politică sau dacă a fost urmărit de Securitate.
 
Sursele spun că dosarele respectivilor prelaţi, care au fost folosiţi în acţiuni în afara spaţiului României, chiar au fost arse la 23 decembrie şi apoi au întocmit un proces-verbal pentru a justifica lipsa lor. 
 
 
 
 

Ascensiunea unui preot în perioada comunistă 

 
Patriarhul Daniel s-a născut în 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara (judeţul Timiş). Este absolvent al Institutului Teologic din Sibiu în 1974. A făcut doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg din Franţa şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică din Germania. 
 
În plină dictatură ceauşistă, Dan Ilie Ciobotea a reuşit să-şi continue studiile în străinătate, la universităţi din Franţa şi Germania, iar începând din 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia), unde a fost şi director adjunct între 1986 şi 1988.
 
Proaspăt întors în ţară, noul călugar Daniel a fost promovat în structura Patriarhiei, pe funcţia de consilier şi director al sectorului „Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic”. 
 
În martie 1990, a fost numit episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul Lugojanul. În iulie, acelaşi an, a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
 
Dan Ilie Ciobotea este patriahul Bisericii Ortodoxe Române din anul 2007.
 
 
 
Vă mai recomandăm:
 
EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini
 
Acţiunea „Missouri”. Minciunile şi mofturile Ceauşeştilor la Casa Albă, la întâlnirea cu Nixon. Dictatorul i-a şocat pe americani cu subiectul privind evreii
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Lucifer
28.10.2020, 12:11:19

Dosarele nu dispar niciodată, ele trebuie să existe pe undeva. Ca părere, probabil la SIE, care nu şi-a făcut publice o mare parte din dosare, cum a făcut SRI. " Dosarele sensibile" sunt bine păstrate, probabil la SIE. Un alt exemplu: dosarul lui Ilici Iliescu. Chiar credeţi că ăsta, cu şcoala în URSS şi dizident al lui Ceauşescu, nu a avut dosar de urmărire de către Securitate? Şi alţii, mulţi, ca, alt exemplu, Tăriceanu, etc.

+4 (4 voturi)
g i
28.10.2020, 12:17:42

Tarficeanu era un neica nimeni , un repetent la facultate care se oploșise si el cum se putea pe vremea aia - manechin la APACA si sef de laborator la politehnica . Tot timpul a fost o secătuiră care a beneficiat de relațiile lui " papa " Lăzărescu - alta secătuiră dar de data asta venerabila din clasa Stolnici

+7 (7 voturi)
Ludwig
28.10.2020, 12:20:34

Precis si asta a fost ciripitor. Sa ne aducem aminte de Pimen ce dadea note informative cu pseudonimul Petru, fusese racolat de secu inca din 1976.

+9 (9 voturi)
g i
28.10.2020, 12:13:47

In Decembrie 1989 revoluționarii descoperiseră in CC si niște telegrame in care 2 episcopi BOR se felicitau reciproc cu ocazia ....înaintării in grad Cine își închipuie ca securitatea il lăsa " de capul lui " pe preafericit sa plece 3-4 ani in Elvetia este ori naiv ori PSD-ist

+5 (5 voturi)
leuldinpanjshir99
28.10.2020, 12:16:09

Singura speranta in demascarea lui Trafalete ca agent acoperit la Geneva e un BOR-Leaks ...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările