Jurnal de bord al navei-şcoală „Mircea“: după Portul Bari, aventura continuă la Pireu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava-Şcoală „Mircea” a ridicat ancora din Portul Bari vineri, 15 iunie, pentru a  continua marşul internaţional de instrucţie, luând cap-compas Portul Tivat din Muntenegru, unde acostează luni, 18 iunie.

Ambasadorul României pe mările şi oceanele lumii va bifa a doua vizită într-un port muntenegrean, după cea din anul 2015, când  bătrânul velier, în timpul marşului respectiv de instrucţie, a ajuns în Portul Bari.

De la plecarea sa din Portul Constanţa, Nava-Şcoală „Mircea” a navigat în cinci mări, Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Ionică şi Marea Adriatică, iar cadeţii români şi germani au desfăşurat prima parte a stagiului lor de practică, pe perioada parcurgerii celor peste o mie de mile marine.

La fel ca în Portul Bari, velierul românesc îşi va deschide porţile, în perioada 18-22 iunie, pentru a putea fi vizitat de civili,  conform următorului program: marţi, 19 iunie - joi, 21 iunie, în intervalele orare 09.00-13.00 şi 16.00-20.00.

Cei 186 de marinari ambarcaţi la bordul navei au ca destinaţie, după ce vor pleca din Muntenegru, portul grecesc Pireu, unde vor acosta miercuri, 27 iunie.

La bordul bricului Mircea sunt pregătiţi, în acest marş internaţional de instrucţie, 51 de cadeţi 

de la Academia Navală Germană şi 48 de cadeţi de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale.

În cele aproape opt decenii, nava-şcoală a fost în peste 45 de marşuri de practică în Marea Neagră, Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic. Cele trei traversade, din anul 1976, 2004 şi 2009 au reprezentat cele mai lungi şi complexe marşuri din cariera sa. Datorită bunei pregătiri a comandanţilor, dar şi a echipajului, Mircea a scăpat cu bine din bombardamente, furtuni, dar şi din Triunghiul Bermudelor, pe care l-a traversat în anul 1976, când nava-şcoală Mircea a participat, alături de veliere din întreaga lume, la comemorarea a 200 de ani de la declararea independenţei SUA, în urma unei invitaţii a Departamentului Forţelor Maritime al Statelor Unite ale Americii.

Imagine indisponibilă

Primirea festivă a navei-şcoală Mircea în Portul Constanţa, 17 mai 1939

Vă mai recomandăm:

Istoria uneia dintre cele mai negre pagini din istoria Securităţii comuniste: fuga în SUA a marinarilor de pe bricul Mircea, nava înţesată cu 26 de informatori

Aventurile pe mare ale navei-şcoală Mircea: bombardamente, furtuni, Triunghiul Bermudelor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite