Autorul cărţii „Tragedia navei Independenţa” refuză să apară la emisiunea „Destine ca-n filme”, care a promovat manelişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce emisiunea „Destine ca-n filme“ de pe TVR 2 l-a avut ca subiect pe Florin Salam, jurnalistul constănţean Constantin Cumpănă a refuzat să mai apară în episodul în care se evoca tragedia navei Independenţa, în care au murit 42 de marinari români.

El a trimis o scrisoare deschisă către TVR 2. Iată conţinutul ei: „În cursul lunii februarie m-aţi contactat telefonic prin doamna Claudia-Daniela Nicolau şi v-aţi exprimat dorinţa de a realiza un nou episod al emisiunii “Destine ca-n filme”, urmând ca acesta să fie filmat la Constanţa (iniţial, la jumătatea lunii martie a.c.), dar, din motive de prognoză meteo (asa cum mi-aţi comunicat), întâlnirea a fost amânată la sfârşitul lunii aprilie a.c.

Subiectul pentru care aţi optat este despre tragedia navei INDEPENDENŢA, cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti, eveniment care a avut loc în urma cu peste 35 de ani (15 noiembrie 1979), în care şi-au pierdut viaţa, în condiţii inimaginabile, 42 de marinari români, petrolierul românesc şi încărcătura sa de peste 95.000 tone ţitei brut fiind considerate pierderi totale şi definitive. Din aceasta cumplita catastrofă s-au salvat doar trei marinari români, dintre care mai este în viaţă doar unul.

A fost o cumplită catastrofă, care a lăsat în urma morminte de pământ şi apa, sicrie, cruci, zeci şi zeci de familii îndoliate, suflete sfărâmate, destine schimbate, amintiri lugubre, dar si 45 de orfani de tată. A fost un TITANIC românesc.

Am primit pozitiv solicitarea voastră, cu atât mai mult cu cât, deşi sunt in continuare marcat de tragedia navei INDEPENDENŢA, consider că este obligaţia mea să fac orice ca aceasta să fie cunoscută de toţi românii, mai ales de generaţia tânără.

De aceea am scris o carte despre acest caz, de aceea am contactat (personal şi prin intermediari) regizori români (Cristian Mungiu, Stelian Tănase, Andrei Blaier, Sergiu Nicolaescu, pentru realizarea unui film documentar/ artistic), de aceea am dat declaraţii pentru ziare şi am fost prezent în numeroase emisiuni radio şi TV, de aceea am ajutat (total dezinteresat) pe orice jurnalist care m-a contactat şi mi-a solicitat sprijin (fotografii, documente şi declaraţii), de aceea am trimis cartea scrisă de subsemnatul la Biblioteca Congresului S.U.A.

Mai mult decât atât, m-am oferit să vă pun la dispoziţie toată documentaţia din arhiva personală (fotografii, declaraţii, înregistrări, hărţi, documente etc) şi să vă pun în legătură cu persoane care au fost implicate în acest caz (Ioan Fruntes Gomboşanu - unul dintre cei trei supravieţuitori, singurul în viaţă la această dată, Nicolae Romulus Moise - fost director al NAVROM Constanţa, membru al Comisiei de anchetă a cauzelor şi împrejurărilor producerii accidentului), dar şi cu alte persoane (văduve, urmaţi etc), care cunosc cazul sau au fost afectate de acesta.

Doresc sa precizez ca am mai colaborat cu voi (vezi episodul despre catastrofa cargoului SADU, “Atunci ne-au condamnat pe toţi la moarte”, difuzat pe 11 martie 2014).

Într-o prezentare a următorului episod al emisiunii, pe care urma să-l difuzaţi marţi, 31 martie a.c., ora 21:00, am citit următoarele:

«Marţi, la „Destine ca-n filme», va prezentam povestea de viaţă a lui Florin Salam. Altfel decât îl ştim, altfel decât îl cataloghează lumea, drept manelist. Un artist complex, care a concertat cu Paula Seling, Goran Bregovic şi cu Gipsy Kings. Un suflet sensibil care, marcat de moartea prematură a soţiei sale, la doar 27 de ani, a căzut în patima drogurilor. Acum trage un puternic semnal de alarmă în legătură cu pericolul “morţii albe” şi încearcă să-şi continue viaţa alături de cei doi copii ai săi. Nu rataţi o poveste de viaţă impresionantă, marţi, la ora 21:00, pe TVR 2!>.

Am urmărit episodul respectiv şi, aşa cum mă aşteptam, am fost - şi rămân în continuare -consternat. Nu de faptul că aţi ales sa fie un “destin ca filme” personajul prezentat şi “povestea lui de viaţă”, ci de faptul că exista perspectiva că acestea ar putea fi  alăturate şi comparate cu tragedia celor 42 de marinari români şi a navei INDEPENDENŢA, chiar dacă subiectele sunt/ vor fi prezentate în episoade diferite şi la un anumit interval de timp. (…)

Vă aduc la cunoştinţă că DECLIN ORICE PARTICIPARE ŞI ORICE SPRIJIN la realizarea emisiunii voastre, considerând nule şi neavenite promisiunile pe care vi le-am făcut iniţial.

Va anunţ decizia mea în timp util, astfel încât să nu vă afectez(e) programul şi nici să vă aduc(ă) vreun alt prejudiciu.

Cazul “INDEPENDENTA” nu este un monopol personal, deci exista multe alte persoane - cel putin la fel de competente şi documentate ca subsemnatul -, care vă pot sprijini la realizarea scopului propus.

Va rog să îmi permiteţi să mă folosesc de acest prilej pentru a vă mulţumi pentru înţelegere şi să vă doresc succes în realizarea emisiunilor propuse“.

Constantin Cumpănă a fost oripilat de emisiunea în care a apărut Florin Salam. „Oare nu este de ajuns că televiziunile comerciale, personal Teo Trandafir, Măruţă, Simona Gherghe, Dan Negru, Adriana Bahmuţeanu, Mădălin Ionescu prezintă şi promovează manele şi pe maneliştiĂ Nu este de ajuns că TATAF TV aparţine în exclusivitate manelelor şi maneliştilor? Ce destin ca-n filme are acest Salam, de aţi decis să-l prezentaţi ţării întregi pe postul public? Se compaă el cu tragedia navei Independenţa? Când are de gând, măcar televiziunea publică, să spună STOP dezastrului cultural în care ne aflăm de zeci şi zeci de ani?“, se întreabă autorul.

În răspunsul primit, Claudia-Daniela Nicolau a spus că emisiunea în care subiectul principal a fost Florin Salam a făcut audienţă dublă faţă de cea difuzată cu o săptămână anterioară, care, printre altele, a prezentat destinul unui colecţionar de artă.

CV Constatin Cumpănă

Jurnalistul constănţean este coautor la realizarea filmului pentru Televiziune „AM MUNCIT CA SĂ TE CRESC“, film premiat în cadrul Galei A.P.T.R. cu Premiul pentru cel mai bun film de anchetă pe anul 1995, având ca subiect contrabanda cu ţigări şi coautor la realizarea filmului pentru Televiziune „ŞI DUMNEZEU SE ODIHNEŞTE“, având ca subiect catastrofa navală din 4/5 ianuarie 1995 din portul Constanţa; filmul a fost selectat şi a participat la Concursul A.P.T.R. 1996.

În 2006 a lansat cartea „Tragedia navei INDEPENDENŢA - cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti“, iar un an mai târziu a scris „Catastrofa navei UNIREA - cel mai mare accident naval mondial din anul 1982“. După doi ani a făcut dezvăluiri despre naufragiul navelor PARIS şi YOU XIU, cel mai mare accident naval din istoria portului Constanţa.

Au urmat „Terente“ (vol. I şi II), şi „Amintiri despre o flotă pierdută“ (vol. I şi II).

Vă mai recomandăm:

FOTO Poveştile unui comandant de navă: „În 1989, am crezut că ungurii au intrat în Ardeal“
 

Titanicul românesc. 25 de ani de la scufundarea navei Mogoşoaia. Mărturia unui supravieţuitor: „Vasul s-a scufundat în câteva minute“


Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite