La Vama Veche se cântă folk. Începe festivalul lui Florian Pittiş. Concerte şi în Mamaia şi Piaţa Ovidiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Folk You începe la Vama Veche FOTO Click
Festivalul Folk You începe la Vama Veche FOTO Click

DISTRACŢIE Litoralul vă aşteaptă în acest weekend cu muzică pentru toate gusturile: folk, disco, pop, dar şi operă, precum şi spectacole de arte marţiale sau pantomimă.

În perioada 22 – 23 iulie, are loc la Vama Veche unul dintre cele mai aşteptate momente ale verii, Festivalul Folk You, care a ajuns la cea de-a 12-a ediţie. Festivalul continuă să strângă laolaltă unii dintre cei mai iubiţi artişti ai momentului. În prima zi vor urca pe scenă Teodora Buciu, Ţapinarii, Folk Frate, Cosmin Vaman, Alexandra Andrei şi Trupa Spam, Alexandru Andrieş, Andrei Păunescu, Alina Manole, Antract, The Kryptonite Sparks, Byron, Nicu Alifantis & Zan, Taxi, Viţa de Vie.

Sâmbătă, turiştii din cea mai sudică staţiune a litoralului românesc îi vor putea asculta pe Air Sofa, Tatiana & Marius Ojog, Gyuri Pascu & Vlady Cnejevici şi Teo Boar, Bosquito, Dinu Olăraşu, Poesis, Farfarello Emeric Imre & Jimi El Laco, Krypton, Pistol cu Capse, Pasărea Rock, OCS. Spectacolele încep la ora 18.00, iar intarea este liberă.

Manifestarea culturală a fost lansată în 2005 la Vama Veche de regretatul Florian Pittiş, care l-a definit ca fiind o „mişcare de rezistenţă împotriva prostiei revărsate“.

„Ce să însemne folkul?“, se întreba el, adăugând: „Un om cu o chitară? Asta s-ar putea să însemne şi blues-ul. Un om care îşi cânta propriile compoziţii? Şi la blues se întâmplă lucrul asta. Folk este destul de apropiat de folclor… Să fie oare nevoia de cultură a unor oameni care şi-au pierdut calitatea de ţărani şi n-au dobândit-o încă pe cea de orăşeni? Să fie o întoarcere la origini, pentru că în antichitate versurile rostite erau acompaniate de un instrument, ceea ce se numeşte melopee? Folkul să însemne numai cântecele de protest? O melodie populară cu autor cunoscut? Cine ştie?! S-ar putea să însemne toate la un loc…“

Ocolul Pământului în 80 de minute

În cealaltă parte a litoralului, Mamaia, vă pregăteşte, începând cu ora 20.00, „Ocolul Pământului în 80 de… minute“. Vineri, 22 iulie, cei mai buni profesionişti din Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional de Operă şi Balet Constanţa, filarmonicile din Cluj, Craiova, Ploieşti, Sibiu, Râmnicu Vâlcea şi Teatrul Muzical din Galaţi vă vor conduce într-o călătorie muzicală imaginară, pe meridianele lumii. Spectacolul face parte din „Festivalul Verii 2016“, care se desfăşoară în Piaţeta Casino Mamaia.

Sâmbătă, seara va fi a copiilor. Amfitrionul petrecerii va fi Dan Puric, cu rafinatul „Fluturi şi oameni“, gândit special pentru copiii neastâmpăraţi sau pentru adulţii care nu şi-au uitat sufletul de copil. În continuarea serii, pe scenă va urca Florin Chilian.

Drumul mătăsii

Duminică, 24 iulie, trupa Companiei Passe-Partout vă invită la „Drumul mătăsii“, primul spectacol de arte marţiale, teatru non-verbal şi dans din România. Din distribuţie fac parte campioni naţionali şi laureaţi ai competiţiilor internaţionale de Wushu - atât sportivi, cât şi actori. Kung Fu, pantomimă, dans, arme tradiţionale, costume uluitoare, metaforă şi umor. Intrarea este liberă.

Şi Piaţa Ovidiu din Constanţa va răsuna de muzică bună. Pe 23 iulie, între orele 20.00 – 23.00 vor concerta Smiley, Adi Sînă, Akcent, Alex Velea, Feli Cabron band, Mihail. Evenimenul este organizat de Asociaţia Descoperă Constanţa şi Kiss FM.

Pe plaja H2O din nordul staţiunii Mamaia, revine sâmbătă, 23 iunie, începând cu ora 23.55 trupa „Moonlight Breakfast“, chiar pe plaja unde şi-a făcut debutul în urmă cu cinci ani. Tinerii sunt aşteptaţi să asculte piese din noul album cu picioarele în nisip.

La Costineşti, cei de la „Paraziţii“ vor concerta pe 23 iulie, la Discoteca Tineretului.  

Cine ajunge în acest weekend în Deta Dunării, poate face un popas la Sulina, pentru a gusta din bucatele tradiţionale ucrainene. Pe 23 iulie, aici este organizat Festivalul borşului pescăresc ucrainean. 

Pe aceeaşi temă:

De ce mergem la mare de 1 Mai. Istoria sărbătorii primei zile de plajă, de la serbare câmpenească la marea descălecare în capitala distracţiei

Plajele sălbatice – ultimele refugii de pe litoralul românesc, unde sunt stăpâni doar pescăruşii şi unde se aude doar cântecul mării

De ce au dispărut turiştii străini de pe litoralul românesc după Revoluţie. „Despre România se ştie acum că are câini vagabonzi şi că la graniţa cu Ucraina sunt conflicte“

FOTO VIDEO Turistă suedeză în anii '80: „Plaja din Mamaia e cea mai bună din Europa“. De ce nu mai avem turiştii străini de altădată pe litoralul românesc

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite