Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Apele Române: Se lucrează cu dificultate la lărgirea plajelor. Ancheta DNA poate bloca cel mai mare proiect al României

3
5 Mar 2021 12:28:09
Autor: Călin Gavrilaş
Lucrări de extindere a plajelor Sursa ABADL
Lucrări de extindere a plajelor Sursa ABADL

La mijlocul lunii februarie, DNA Constanţa a demarat o anchetă cu privire la modul în care autorităţile competente au aprobat exploatarea unui perimetru din Marea Neagră. De aici se extrăgea nisipul folosit pentru lărgirea plajelor, unul dintre cele mai mari proiecte ale României.

„Protejarea şi reabilitarea zonelor costiere – Faza a II-a” este un proiect cu o valoare de 841.118.736 de euro, contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul de coeziune, fiind de 602.743.199 de euro. 

Lucrările de lărgire a plajelor în zona Mamaia şi Mamaia Nord au început încă din toamna anului trecut, peste 30 de hectare de noi plaje fiind realizate până acum.

La solicitarea Adevărul, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a transmis câteva răspunsuri cu privire la situaţia proiectului de reabilitare şi lărgire a plajelor, proiect care a intrat şi în atenţia DNA. 

Procurorii verifică legalitatea modului în care autorităţile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (judeţul Constanţa)“, perimetru despre care existau indicii că ar conţine vestigii arheologice.

În primul rând, cei de la Apele Române explică faptul că identificarea perimetrelor cu rezerve de nisip din largul mării, compatibile cu cerinţele proiectului, activitatea de descărcare arheologică şi de obţinere a acordului de mediu pentru extragerea de nisip, dar şi obţinerea permiselor de extragere nisip de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, intră în exclusivitate în responsabilitatea antreprenorului, adică a Boskalis SRL.

„Permisul de exploatare pentru extragerea nisipului din perimetrul restricţionat a fost obţinut în luna iunie 2020 de la Agenţia pentru Resurse Minerale, documentaţia prezentată de antreprenor conţinând procedura parcursă de acesta privind descărcarea arheologică şi declasarea parţială a perimetrului respectiv”, arată Apele Române.

De asemenea, ANAR susţine până la această dată ei nu au fost informaţi că în acel perimetru s-ar fi descoperit obiecte arheologice. „Antreprenorul sau supervizorul lucrărilor fiind prezenţi permanent pe şantier nu au informat beneficiarul despre identificarea în zona lucrărilor a unor obiecte arheologice. Nu avem informaţii oficiale despre identificarea unor asemenea obiecte de către alte persoane/instituţii”

În ceea ce priveşte ancheta DNA, prin care s-a interzis accesul navei de dragare pe o zonă de aproximativ 80% din perimetrul vizat, Apele Române arată: „În prezent se lucrează cu dificultate pentru extragerea nisipului din zonele incluse în perimetrul aprobat ce nu au intrat sub incidenţa restricţiei, iar la solicitarea Beneficiarului se evaluează impactul atât asupra termenului de finalizare, cât şi asupra unor eventuale costuri suplimentare”

Ancheta DNA

Oficial, DNA a transmis că Serviciul teritorial Constanţa a început o anchetă penală „in rem (faţă de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autorităţile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic <Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (judeţul Constanţa)>, perimetru despre care existau indicii că ar conţine vestigii arheologice”.

În zilele de 24 şi 26 februarie, procurorii, ajutaţi de un arheolog şi scafandrii Poliţiei de Frontieră, au găsit câteva fragmente lemnoase „cu potenţial arheologic” situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică.

În consecinţă, procurorii spun că au solicitat Căpităniei Zonale Constanţa să interzică accesul navelor şi/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafaţă de aproximativ 1,9 km2 a fost supusă interdicţiei), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricţionate (situată la aproximativ 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului.

DNA arată că proiectul de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA şi nici nu există/a existat vreo intenţie în acest sens.

Vă recomandăm şi:

Oficial de la DNA: Proiectul de lărgire a plajelor nu este blocat şi nu există vreo intenţie în acest sens

Ancheta care ar putea bloca proiectul de lărgire a plajelor româneşti. Descoperirea făcută de procurorii DNA

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Utilizator Adevărul
5.03.2021, 12:35:08

Comentariu considerat abuziv.

imsi1 imsi1
5.03.2021, 13:50:32

S a trezit cineva ca a castigat cine nu trebuie lucrarea si acum a intrat DNA ul in actiune. Vom afla ca acolo a facut plaja cindva Jason cand cauta in blanita de aur a lui kovesi. Probabil ca tot cautind vor da peste o gramada de prezervative cu potentiala valoare arheologica folosite de argonauti sau sandaua pe care Ovidius a aruncat o in mare acu 2000 de ani scarbit ca calcase intr un rht de trac care si facuse nevoile taman in calea lui. DNA ul ar trebui sa ne spuna cine a facut reclamatia ca si a pierdut himenul acolo si ca i asa de important ca au fost convocati scafandrii si arheologii ? Ca si asta costa bani ?

-3 (3 voturi)
Musceleanu
7.03.2021, 07:20:45

Recuperarea integrala a coastei maritime la Mamaia este o operatiune stiintifica si inginereasca avansata care trebuie sa urmareasca cotele anilor 1960 si mentinuta periodic datorita actinuni curentilor marini . Mamaia nu poate supravietui daca nu exista un plan de lunga durata de a mentine integritatea coastei.

Modifică Setările