Liceanul genial al României care i-a făcut pe americani să exclame „Wow!“. Universităţile Columbia şi Harvard se bat ca să-l aibă student

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costin Dobrin, fiul unor profesori din Constanţa, a reuşit să uimească faimoase universităţi americane, precum Columbia şi Harvard, aflate în Top 10 la nivel mondial. Profesori de prestigiu s-au declarat „profund impresionaţi“ de elevul de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi vor să-l aibă ca student.

„Suntem încântaţi să te anunţăm că aplicaţia depusă a fost evaluată cu atenţie, iar Comitetul de Admitere a fost profund impresionat de realizările tale şcolare şi personale. Te felicităm pentru distincţia excepţională pe care ai primit-o, cea de Science Research Fellow (în traducere aproximativă - „tânăr cercetător“). Suntem încrezători că vei contribui semnificativ şi te aşteptăm în valoroasa noastră comunitate universitară. Semnat - Universitatea Columbia, New York, Statele Unite ale Americii“.

O astfel de scrisoare a sosit zilele trecute în România, la Constanţa, pe adresa unei familii de profesori. Destinatarul era fiul lor, Costin Dobrin, licean de clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, un elev strălucit, multipremiat la nivel internaţional. Bucuria a fost fără margini, dar asta nu e tot. „În noaptea de 31 martie, la sfârşitul zilei mele de naştere, am primit răspunsurile de la restul universităţilor unde depusesem aplicaţii. Am fost extaziat când am aflat că am fost acceptat nu doar la Columbia, ci şi la Harvard! Universităţile îmi comunicau că abia aşteaptă să mă aibă student din toamnă. Atunci când am deschis notificarea de la Harvard pentru a afla răspunsul, s-a deschis automat un videoclip cu Mark Zuckerberg, care a fost student acolo timp de 2 ani. M-a surprins plăcut şi am apreciat bucuria cu care vorbea despre anii frumoşi pe care i-a petrecut acolo“, relatează Costin.

Răspunsuri pozitive a mai primit de la universităţi precum Duke sau Rice, clasate în Top 25 la nivel internaţional. Aşa că liceanul din Constanţa are o alegere foarte grea de făcut, dar deja înclină spre o anumită universitate, pe care o consideră opţiunea sa nr. 1: „E dificil să renunţi la astfel de oferte, dar cred că mă voi îndrepta spre Universitatea Columbia. Distincţia de Science Research Fellow cântăreşte foarte mult, enorm, sunt unul dintre cei 10 studenţi care primesc anual acest titlu. Vestea de la Columbia a venit prima, pe neaşteptate, mai devreme cu 3 săptămâni faţă de termenul oficial de 1 aprilie. Am visat la momentul acesta, am vizitat campusul universităţii în 2014 şi de atunci mă imaginez student acolo. Bucuria a fost şi mai mare când Columbia m-a anunţat că voi primi pe durata studiilor titlul de Science Research Fellow, distincţie pe care o primesc anual în jur de 10 studenţi, cei mai buni aplicanţi pentru ştiinţă“, explică liceanul. Iar Universitatea Columbia i-a mai pregătit un dar: l-a invitat, pe cheltuiala ei, la un schimb de experienţă (Science Scholars Experience), ce va avea loc în perioada 10-12 aprilie, la New York.

„Aplicaţia la facultate este un proces complex, cu eseuri, examene, recomandări din partea profesorilor şi interviuri. Palmaresul este important dacă ne referim la olimpiade. Însă se pune preţ la fel de mult şi pe activităţile extraşcolare“ Costin Dobrin, olimpic

Notificarea de la Columbia a declanşat valul de felicitări pentru performanţa lui Costin. „Exact în aceeaşi zi, acum un an, am primit acelaşi răspuns de la Columbia. Şi asta mi-a schimbat viaţa. Sunt convinsă că se va întâmpla la fel pentru tine, Costin“, i-a transmis Elif Memet, o altă tânără de excepţie a Constanţei, studentă în anul I la Universitatea Columbia. Ea este românca invitată anul trecut la Casa Albă - Washington, în urma unui concurs de eseuri organizat în SUA. Eseul scris de Elif Memet, pe atunci elevă la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa, pe tema eradicării sărăciei globale, a fost desemnat cel mai bun din Europa şi al 13-lea la nivel mondial. Acum, Elif l-a susţinut pe Costin în depunerea aplicaţiei, cu final excepţional.

Cum să ajungi campion

Aşa cum ne place să ne mândrim, Costin Dobrin este produsul şcolii româneşti, dar mai întâi de toate este rodul educaţiei primite din familie. Părinţii săi, Claudia şi Florin Dobrin, sunt profesori de fizică cu un palmares notabil. Soţii Dobrin pregătesc concurenţi pentru lotul NASA şi elevi care sunt medaliaţi la olimpiade internaţionale. Ei l-au învăţat pe fiul lor să îndrăgească şcoala, cunoaşterea, dar şi comunitatea, astfel că olimpicul îşi face, de mic, timp pentru voluntariat, la Clubul Interact Pontus Euxinus din Constanţa.

La Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, împreună cu colegi şi profesorul coordonator NASA

Liceenii NASA coordonaţi de profesorul Ion Băraru de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa Sursă foto Arhivă personală

Costin Dobrin s-a numărat printre performeri încă din gimnaziu, la diferite materii. În anul 2015, liceanul a adus cea mai mare distincţie la Olimpiada Internaţională de Geografie de la Moscova, clasându-se pe primul loc. Cu un an înainte, a participat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului, desfăşurată la Santander - Spania, unde a obţinut medalia de argint. În fiecare an, el este premiat la concursul de Discurs Public în engleză şi la competiţiile NASA din Statele Unite ale Americii. Anul acesta, Costin - el însuşi membru al unei echipe premiate - a fost în postura de a fi mentor şi coordonator pentru colegii mai mici din altă echipă laureată. A fost o premieră mondială realizată de români, pentru că liceanul de clasa a XII-a a îndeplinit cu brio rolul jucat de un dascăl.

„Am obţinut premiul 1 la concursul de design spaţial organizat de NASA, pentru al treilea an consecutiv - performanţă ce are în spate ani întregi de pregătire. Am obţinut acest rezultat împreună cu aceeaşi echipă de anul trecut, întrucât coeziunea din proiectul anterior ne-a făcut să vrem să lucrăm împreună din nou. Proiectul de anul acesta, Enterprise, este o îmbunătăţire a ideilor anterioare, anual încercăm să ne dezvoltăm şi să ne slefuim ideile din punct de vedere ştiinţific. Aş putea spune că Enterprise din 2016 un cumul şi o sinteză a viziunii noastre asupra colonizării Sistemului Solar. Călăuza ne-a fost domnul profesor Ion Băraru a fost călăuza noastră, cel care m-a făcut să văd ştiinţa cu alţi ochi. Noi simţim o plăcere nemaipomenită atunci când lucrăm la proiecte, de aceea am continuat să participăm până acum în clasa a XII-a. La fel, la un moment dat, am zis că mă las şi de olimpiade. Dar cum să mă las când ştiinţa e pasiunea mea?“, mărturiseşte liceanul.

Visând la ziua de mâine

Costin Dobrin îşi doreşte să studieze Ştiinţele Pământului, iar la Columbia va urma cursuri la care predau profesori care sunt laureaţi Nobel. Universitatea se situează printre primele 10 universităţi din lume în acest domeniu. Ştie că sună îndrăzneţ, dar lui Costin i-ar plăcea să ajungă expert la Organizaţia Naţiunilor Unite, să devină o voce care să influenţeze politicile de mediu la nivel global. Pentru România are planuri mari. „Aş dori să fac populaţia de pe tot globul să fie conştientă despre beneficiile formelor de energie alternative şi să încurajez investiţii majore în acest domeniu. Dobrogea este zona cu cel mai mare potenţial din România, gândindu-ne la energia solară şi eoliană care ar putea fi exploatată aici mai mult. În 30 de ani, eu văd planeta acoperită de panouri solare şi turbine eoliene. Şi îmi doresc să ajut la punerea în practică a acestor idei. În acelaşi timp, îmi doresc să militez pentru o schimbare semnificativă a modului de viaţă curent - mă refer la mijloacele de transport, la consumerism“, spune liceanul.

Ambasador al României în Parlamentul European Arhivă personală

Costin Dobrin din Constanţa olimpic de geniu Sursă foto Facebook Costin Dobrin

La 18 ani abia împliniţi, Costin Dobrin vorbeşte deja despre „toată viaţa“ de până acum şi despre ce simte că trebuie să facă de acum încolo. „Oricât de bine mi-ar fi în America, nu pot să uit de unde am plecat. Sunt recunoscător pentru tot ajutorul pe care l-am primit în viaţă. Nu puteam ajunge la nivelul actual fără o sumedenie de factori: familie, scoala, profesori. Ştiu că sună clişeic, dar mă gândesc la asta foarte des: dacă părinţii mei nu ar fi fost profesori de fizică, poate nu aş fi ales acest drum. Dacă eu nu mă năşteam în Constanţa, poate nu aflam de concursurile NASA. Sunt conştient că trebuie să dau înapoi, la rândul meu, din ce am primit. Primul pas va fi să colaborez cu colegii mai mici şi la concursul NASA de la anul, chiar dacă voi fi plecat. Aş vrea să simt cât mai mult această bucurie de a da înapoi celor din jur ceva. Iar pentru mine acel ceva sunt cunoştinţele mele. De aceea trebuie să ne întoarcem cu toţii în România, tineri inteligenţi cu potenţial. Problema cea mai mare, pe care o văd eu, este mentalitatea: vrem schimbarea, dar nu facem nimic spre a ne schimba“, relatează tânărul abia major.

Ambasadorul României la Parlamentul European

După medalia de aur obţinută la Olimpiada Internaţională de Geografie, Costin Dobrin a început o colaborare cu Institutul de Cercetări Marine „Grigore Antipa“ din Constanţa, prin care a reprezentat România în Parlamentul European la Bruxelles la finele anului trecut. La conferinţa Perseus, liceanul a fost ambasadorul României şi a ţinut o prezentare în limba engleză pe tema eutrofizării în Marea Neagră, despre modul în care natura reacţionează negativ la poluarea şi la presiunea umană. Scopul conferinţei era de a aduce la un loc cercetători şi politicieni, încercând să îmbunătăţească relaţia acestora. Au fost aleşi cinci tineri din cinci ţări (Grecia, Malta, Spania, Turcia şi România) pentru a prezenta câte o problemă de mediu presantă a Europei.

„Făcând cercetări la institut alături de dr. Mariana Golumbeanu, am descoperit cât de fragil este mediul înconjurător, am înţeles că orice problemă majoră poate fi rezolvată căutându-i cauzele. Spre exemplu, eutrofizarea, deşi se petrece în Marea Neagră, îşi are cauzele la sute sau mii de kilometri depărtare, întrucât îngrăşămintele chimice folosite în agricultură ajung în apele râurilor şi de aici inevitabil în mare, unde produc o dezvoltare anormală a populaţiei de alge. Am propus soluţii realizabile pe termen scurt şi pe termen lung. Pe termen scurt, reforme în agricultură care să încurajeze utilizarea de îngrăşăminte naturale, crearea de zone-tampon care să absoarbă eventualele substanţe chimice. Iar ca recomandare pe termen lung - restaurarea ecosistemului natural al plajei. Mesajul de final al prezentării a fost că trebuie să acţionăm acum, dar să planificăm întotdeauna pe termen lung“.

„Cândva, când voi fi mai înţelept, voi scrie o carte despre oportunităţi. Sper ca alţi copii să mă considere nu neapărat un model de urmat, cât un exemplu că se poate! Am fost grijuliu toată viaţa să fiu o persoană deschisă, să rămân OM“ Costin Dobrin, olimpic

La întoarcerea cu medalia de aur de la Olimpiada Internaţională de Geografie 2015 Arhivă personală

image

Pe aceeaşi temă:

Liceenii constănţeni au cucerit din nou NASA. Premieră mondială a românilor: un elev de clasa a XII-a a fost mentor şi coordonator pentru colegii mai mici

Succes de răsunet. Liceenii din România au cucerit podiumul Olimpiadei Internaţionale de Geografie de la Moscova. Pe locul I este un constănţean

Liceenii NASA, creatorii „oraşului spaţial“: „Cândva vom fi bunicii acestor staţii din Cosmos“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite