Litoralul, între focar de coronavirus şi „inchiziţie sanitară“. „Deciziile trebuie luate punctual“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sanitare sunt în această perioadă cu ochii pe litoralul românesc, unde turiştii pun pe primul loc distracţia, şi nu distanţarea fizică. Ministrul Sănătăţii a avertizat miercuri  că zonele aglomerate pot deveni focare de coronavirus.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care a fost prezent miercuri la Constanţa pentru a vizita două unităţi medicale, a spus că este posibil ca aglomerările de pe litoral să devină focare, ţinând cont că în lunile iulie şi august staţiunile de la malul mării vor fi la mare căutare de către turişti. 

Nici Raed Arafat nu a dat speranţe hotelierilor de pe litoral care aşteaptă noi măsuri de relaxare, în special deschiderea restaurantelor. „Nu ai cum să vezi 555 de cazuri şi să vii să spui că o să relaxăm în plus”, a afirmat secretarul de stat. Constanţa a avut, la ultima raportare, de la începutul pandemiei, un număr total de 508 cazuri confirmate de coronavirus.

Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, spune că de patru luni România se află într-o „inchiziţie sanitară“, iar „dreptul la sănătate s-a transformat în obligaţie la sănătate“.

Reprezentantul FPTR recunoaşte că la Constanţa sunt câteva zone unde nu se respectă măsurile de distanţare fizică, enumerând aici câteva localuri, cluburi din Mamaia şi Vama Veche, însă consideră că deciziile trebuie luate punctual.  „Marea majoritate a locaţiilor de pe litoral, care sunt clasificate de către entitatea centrală de turism, respectă regulile, şi chiar iau măsuri suplimentare, cum ar fi certificatul sanitar. Litoralul, în proporţie de 95%, este o destinaţie sigură. Evident, sunt şi excepţii. Dacă inspectorii consideră că trebuie închis un club să-l închidă, dar să aibă dovezi“, consideră Dragoş Răducan.

„Confuzie între un restaurant de hotel şi o terasă de pe plajă“

Ca şi restul hotelierilor, şi el aşteaptă relaxarea măsurilor şi deschiderea restaurantelor. „Turiştii şi-au cumpărat bilete la mare pentru petrecerea concediului în care sunt incluse servicii de masă şi nu sunt terase încăpătoare unde să fie loc să mănânce toţi turiştii. Am ajuns să îi punem să mănânce pe serii, ca în regimul de tristă amintire. Restaurantul unui hotel este mult mai sigur decât din punct de vedere sanitar decât masa servită la terasele independente, autorizate de autorităţile locale. Se face confuzie între restaurantul unui hotel şi o terasă de pe plajă unde se prăjesc hamsii“, spune el.

Răducan aminteşte de situaţia care s-a petrecut la 7 iulie, când o furtună a cuprins litoralul. „A fost potop şi turiştii au fugit de la terase cu farfuriile în mână. Până s-a oprit ploaia, au stat îngrămădiţi sub o umbrelă sau s-au adăpostit sub streşini. În tot acest timp, mesele din restaurant erau cu scaune pe masă, pentru a nu se respecta legea“, reclamă el.

„Oricum lumea va alege să mănânce la terase, în aer liber“

Vama Veche, o altă zonă aflată în atenţia autorităţilor, se vede altfel din ochii unui agent economic. Silviu Barbu, administrator Maris Vama Veche, spune că distanţarea socială se respectă ca în oricare alt loc de pe litoral. „Eu am văzut oameni pe plajă şi pe faleză purtând măşti. Majoritatea cluburilor şi beach-barurilor au înţeles că trebuie să respecte regulile sanitare după ce au fost mai multe controale din partea autorităţilor, iar legislaţia prevede amenzi foarte mari“, spune agentul economic.

Jumătate dintre cluburi au restricţionat accesul în interior şi nu sunt lăsaţi să intre mai mulţi turişti decât permite legea, fiind pusă pază la intrare. Evident, el mărturiseşte că sunt şi zone aglomerate, dar nu de speriat, vama fiind, prin definiţia ei, o zonă liberă.

Din punctul său de vedere, relaxarea măsurilor ar fi o măsură bună. Deschiderea restaurantelor nu ar face decât să disperseze lumea deşi, vara, acestea sunt goale, toată lumea preferând să ia masa pe terasă, în aer liber. „Să le deschisă, oricum nu o să stea nimeni în interior. La fel a fost şi anul trecut. Şi nu doar în Vamă, ci şi în Bucureşti: nimeni nu stătea în interior, ci doar afară“, încheie el.  

Imagine indisponibilă

FOTO Adrian Stoica 

Vă mai recomandăm:

Cum s-a dus farmecul de altădată din Vama Veche: de la ţinutul sălbatic al anilor '80, străbătut de turme de mioare, la refugiul destrăbălării tinerilor rebeli

FOTO Farmecul de altădată al boemului 2 Mai: locul unde domnii de la Bucureşti se dezbrăcau de haine şi de griji

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite