Litoralul românesc, între şantiere şi paragină, în ajun de 1 Mai. Turiştii sunt întâmpinaţi cu hoteluri închise, cu plaje murdare şi cu alei îngropate în nisip

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plaja din Venus îşi întâmpină turiştii cu ruine pe plajă FOTO Mariana Iancu
Plaja din Venus îşi întâmpină turiştii cu ruine pe plajă FOTO Mariana Iancu

Staţiunile din sudul litoralului sunt aproape pustii cu o săptămână înainte de 1 Mai şi aproape toate hotelurile din Venus, Jupiter, Neptun, Cap Aurora sunt închise. Pe plajă sunt câini vagabonzi şi ruine. În Mamaia, încă se mai văd excavatoare, iar nisipul luat de vânt de pe plajă tronează pe alei.

În fiecare sezon estival, hotelierii de pe litoral se plâng de faptul că bulgarii ne fură turiştii, însă românii dau târziu startul sezonului şi atunci vin cu preţuri mari. Reporterii „Adevărul“ au făcut o incursiune pe litoralul românesc, cu câteva zile înainte de 1 Mai. În Vama Veche, locul care va fi principalul punct de atracţie, printre schele, câţiva tineri se antrenează cu multă bere pentru marea distracţie de 1 Mai. Terasele din apropierea plajei sunt deschise, iar atmosfera este una muncitorească.

Primii turişti rătăciţi au dat startul sezonului mai devreme. Pe Liliana şi Mihai din Bucureşti i-am găsit pe plajă. Au venit pentru o zi la Vama Veche. „Nu am fost niciodată în Vamă şi am vrut să vedem cum arată înainte de 1 Mai. Vara, mergem în Eforie, acolo unde am găsit preţuri rezonabile“, mărturisesc ei. Şi pe plaja din 2 Mai un cuplu de tineri a deschis sezonul la nudism. Plaja este una dintre puţinele curate, iar  localnicii tundeau gazonul din curţi şi vopseau gardurile.

Celebrul complex Amfiteatru, Belvedere şi Panoramic din Olimp, de două stele, cândva perla litoralului românesc, este închis. Pe geamuri sunt afişate programul şi preţurile din sezonul estival trecut. Rugina a cuprins balustradele şi uşile construite pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Cele trei hoteluri nu erau petru clasa muncitoare. Aici prindeau locuri doar nomenclaturiştii, sportivii şi turiştii străini. Costineştiul, mai mult ca oricare altă staţiune, fierbe înainte de 1 Mai. Proprietarii de pensiuni se gospodăresc şi îşi renovează pensiunile şi vilele.

Mamaia, în urmă cu pregătirile

În staţiunea Mamaia, lucrările nu sunt gata la timp pentru deschiderea sezonului turistic. O porţiune de plajă aflată între hotelul Aurora şi Flora este ocupată de maşini de mare tonaj şi excavatoare. Şi zona cluburilor din centrul staţiunii Mamaia este în lucru. Maşinile cu materiale de construcţii aprovizionează locaţiile unde sunt anunţate concerte de 1 Mai. În piaţeta Cazino încă se mai lucrează la pavele, iar terasele sunt placate cu bucăţi de lemn, semn că unele dintre ele nu vor fi deschise odată cu prima zi a sezonului.

Nici plajele de fiţe de după Castel nu sunt pregătite pentru turişti. Perdelele de stuf nu au fost ridicate şi nimeni nu se grăbeşte să treacă la lucru cu o săptămână înainte de 1 Mai. Între hotelul Golden Tulip şi zona Butoaie nisipul adus de vânt pe tot timpul sezonului rece nu a fost împins la loc pe plajă. Tot acolo se încheie şi traseul biciclistului.

Plaje sălbatice, dincolo de gunoaie

Cine doreşte să aibă parte de o minivacanţă departe de civilizaţie poate merge pe plajele sălbatice de la Tuzla, Corbu şi Vadu. Pe plaja Tuzla ajungi după un drum prăfuit, printre gunoaiele de la marginea localităţii. Zona de nisip este curată, dar nu ca urmare a eforturile edililor comunei, ci datorită faptului că întinderea de nisip este ferită de turismul agresiv, fiind la mare depărtare de drumul naţional. Aici vin doar pescari şi localnici.

Pe plaja Corbu ajungi dacă faci dreapta la intrarea în localitatea cu acelaşi nume. Recent, ea a fost inclusă pe lista celor mai frumoase plaje din lume, alături de zone din Australia şi Brazilia.

Greu ajungi şi plaja Vadu, unul dintre cele mai frumoase locuri din Dobrogea. După ce parcurgi un drum nisipos, cu o singură bandă, descoperi raiul pe pământ. Anul acesta, în zona care face parte din teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se vor monta panouri informative şi va fi interzis accesul cu autoturismul pe nisip.

Linica Stan, fostul director al societăţii Turism, Hoteluri, Restaurante (THR) „Marea Neagră“, spune că în anii 70, la începutul lunii mai, toate staţiunile erau pregătite pentru sosirea turiştilor, care veneau pe serii pe litoralul românesc, după grafice care se făceau la nivel centralizat, de către Ministerul Turismului.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Turistă suedeză în anii '80: „Plaja din Mamaia e cea mai bună din Europa“. De ce nu mai avem turiştii străini de altădată pe litoralul românesc

1 Mai@Vama Veche, pagina de Facebook dedicată celei mai frumoase iubiri

FOTO VIDEO Vama Veche rămâne fără „La Piraţi“. Chetă pentru redeschiderea faimosului bar-simbol al rockerilor

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină 

FOTO Misterele epavei de la Costineşti. Cum a fost torpilată la Revoluţie nava lui Aristotel Onassis, de spaima teroriştilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite