Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Litoralul românesc, sufocat de alge. Autorităţile spun că nu au soluţii să rezolve problema

5
9 Jul 2020 19:36:28
Autor: Mariana Iancu
Culoarea mării a evenit verde FOTO Meteoplus
Culoarea mării a evenit verde FOTO Meteoplus

Este invazie de alge pe litoralul românesc, fenomen care s-a mai petrecut în urmă cu un deceniu. Turiştii sunt cei mai afectaţi.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea, care au în administrare plajele, curăţă seara plajele, dar dimineaţă, la malul mării, se formează un alt covor verde de alge aduse din larg.
 
Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea, a declarat la Digi24 că fenomenul se întâmplă de mai multe săptămâni, dar nu cu intensitatea simţită miercuri.
„Aceste depozite de alge se colectează zilnic, dar de ieri, la prânz, a ieşit o maree de alge la ţărm, curenţii din mare şi-au schimbat direcţia şi au adus la mal toate algele din larg.Temperatura crescută a apei influenţează enorm fenomenul.
 
Despre aceste alge, specialiştii mi-au spus că de 10 ani nu s-au confruntat cu o aşa problemă.
 
Fenomenul se manifestă aşa din cauza iernii blânde care a fost şi a temperaturilor foarte ridicate din aer şi apă. Aceste temperaturi vor face ca algele să fie prezente în continuare pe litoral. Ne aşteptăm la tot mai mari cantităţi în fiecare zi.
 
Curăţăm plajele în fiecare seară. Nu există altă soluţie. Multă lume vorbeşte despre montarea unor plase care să le blocheze, dar la Marea Neagră curenţii nu sunt de suprafaţă, aşa că algele care se rup în timpul furtunilor sunt aduse târâş pe fundul mării, până la mal, nu vin la suprafaţă. Aceste plase, nu ar avea, astfel, nicio eficienţă“, a explicat Bogdan Bola.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Gabriel Gabriel
9.07.2020, 20:01:47

Comentariu considerat abuziv.

petrescu alin
9.07.2020, 20:10:12

mai nasol este ca rahatii vor fi acum adusi la mal de alge... trebuie sa ai ceva la capatana sa te duci pe mizeria de litoral din Romanistan...

+1 (1 vot)
Pano
9.07.2020, 21:15:16

Este de la beembeurile cu care intra romanii in apa si de la murdaria de pe ei, ca nu se spala.

Un cititor
10.07.2020, 00:00:40

"Placere" mare pe Litoral !!! Cu regulile anticovid, cu alge.....cu mizeria crunta incetatenita, .... cunoastem, ....an de an aceeasi troaca. La orice colt un morman de gunoi......."o placere" !!

Schnauzer Berger
10.07.2020, 05:57:25

Au fost si pe vremea lui ceasca, in doua zile dispareau de pe plaja, adunau cu tractoarele si remorcile. Acuma lucram in strainatate!