Locurile unde curge Izvorul Tămăduirii. Praznicul miracolelor este serbat în Vinerea Luminată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Dervent din Constanţa FOTO Adevărul Constanţa
Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Dervent din Constanţa FOTO Adevărul Constanţa

În Vinerea din Săptămâna Luminată, prima după Paşti, se serbează praznicul Izvorului Tămăduirii. Ortodocşii vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică.

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, care arată rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor. Numele vine de la minunile săvârşite la un izvor din apropierea Constantinopolului.

Cel mai căutat Izvor al Tămăduirii din judeţul Constanţa este la Dervent. La mănăstirea din sud-vestul Dobrogei, oamenii vin în pelerinaj ca să-şi afle sănătatea şi răspunsul la zbuciumul sufletesc. Ei cred că odată sorbind apa vie şi curată de la mănăstire, liniştea se va pogorî asupra spiritului şi trupului lor încercat.

În ziua de vineri, 10 mai, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Dervent. Apoi se va merge în procesiune la Izvorul Tămăduitor, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apei, Aghiasma Mică.

Monahii de la Dervent arată că istoria izvorului se împleteşte cu cea a creştinării noastre de acum două milenii.

„Parcă vedem trecând prin faţa ochilor cum apostolul neamului nostru, Andrei cel întâi chemat, ajunge şi prin aceste locuri trimis de Hristos Mântuitorul. Găsind poporul strămoşilor noştri însetaţi de cuvântul adevărului va propovădui poporului, iar apoi va da cu băţul în piatră, asemenea lui Moise odinioară, iar cu apa ce a izvorât aici va boteza pe cei ce au crezut.

Vedem apoi cum ucenici de-ai Sfântului au primit Cununa lângă cetatea Dervent, cum ciobănaşul surdomut şi-a găsit tămăduirea lângă Sfintele Cruci roase de vreme, iar la sfârşit apare chipul cuviosului părinte Elefterie spre a ne amintii de osteneala ce a depus-o pentru ridicarea acestui Sfânt Locaş.

Fresca de pe peretele interior al zidului de faţă al paraclisului prezintă icoana hramului celui mai cunoscut între credincioşi al mănăstirii, adică pe cea a Izvorului Tămăduirii.

Minunea Izvorului Tămăduirii

Acest praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii, aminteşte de o minune. Cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457-474) se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. La un moment dat a întâlnit un orb rătăcit, care l-a rugat să-i dea apă şi să-l călăuzească pe drumul spre cetate.

Leon a pătruns în desişul din apropiere după apă, dar nu a găsit. Când se întorcea, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: «Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi luând cu mâinile apă tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi». Leon a făcut întocmai şi îndată orbul a văzut. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică.

La rândul său, împăratul Justinian (527-565) care suferea de o boală grea şi s-a vindecat după ce a băut apă din izvor, a construit o biserică şi mai mare. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni, molime şi alte suferinţe. La fel ca şi acel loc sfânt, izvorul de la Dervent vindecă şi cheamă pe cei cu credinţă“, arată slujitorii Domnului.

Ei povestesc şi cazul recent al unei fete din Constanţa, care şi-a recăpătat vederea la Dervent.

„Odată cu zăvorârea mănăstirii în 1960 a secat şi izvorul. După 1990, în urma rugăciunilor preoţilor, firicelul de apă, care timp de aproape 2000 ani a sfinţit acest ochi de lumină, a renăscut. Izvorul a început să curgă, deşi cu intermitenţe, pentru ca în ultimii ani, în ciuda verilor secetoase şi călduroase, să curgă fără încetare. Ceea ce este cert este faptul că prin consumarea ei unii bolnavi s-au vindecat ori şi-au ameliorat suferinţa.

La această sursă de binecuvântare vin oameni de pretutindeni pentru a-şi afla sănătatea şi liniştea. Aşa s-a întâmplat cu o familie din Constanţa care după redeschiderea mănăstirii au venit aici cu o fată de 18 ani care îşi pierduse vederea dintr-o dată. A fost spovedită şi împărtăşită, apoi îndemnată să meargă şi la Izvorul Tămăduirii.

Acolo, fata s-a spălat pe faţă, şi-a atins ochii şi, spre uimirea părinţilor şi a oamenilor din jur, ea le-a spus: «Mamă, mi s-a luat o perdea de pe ochi, văd perfect!» Aşa se face că tânăra a putut să vadă via plantată de călugări cu un an în urmă. Toţi au revenit în mănăstire plângând de bucurie“, spun monahii.

Apostolul Andrei a adus Apa

În apropiere de Dervent se află Peştera Sfântului Apostol Andrei, patronul spiritual al românilor, cel care a adus creştinismul pe meleagurile noastre. Tradiţia spune că atunci când Sfantul Apostol Andrei a ajuns aici, în această zonă nu exista apă.

„Atunci a lovit cu toiagul în stâncă şi a izvorât apa şi se păstrează Izvorul Sfântului Apostol Andrei ca mărturie până în zilele noastre, nesecând niciodată. Mii de credincioşi din toate colţurile ţării, dar şi din afara ei, vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trăit dumnezeiescul apostol. În acest loc plin de har se săvârşesc zilnic cele şapte ceasuri, Sfânta Liturghie, se citesc rugăciuni pentru cei bolnavi şi, de asemenea, Molitfele Sfântului Vasile cel Mare.

Sute de acatiste, iconiţe, cruciuliţe şi alte obiecte religioase sunt depuse de credincioşi în scobiturile din pereţii peşterii, semne ale profundei credinţe şi ale legăturii dintre oameni şi Dumnezeu. Aici, în decursul anilor, s-au săvârşit numeroase minuni, vindecări miraculoase, iar puterea sfinţitoare a pesterii, calitatea curativă a apelor şi slujbele pline de har ale cuvioşilor părinţi au făcut din această zonă unul dintre cele mai venerate locuri creştine din ţara noastră.

La fiecare hram, la Peştera Sfântului Andrei vin zeci de mii de pelerini, ca la un adevărat Bethleem al românilor“, istorisesc monahii faimosului lăcaş de cult.

Mănăstirea cu hramul Izvorul Tămăduirii

În partea de nord-vest a judeţului Constanţa se află Mănăstirea Sfânta Cruce, cu hramul Izvorul Tămăduirii. Este situată la Crucea, la capătul unui drum pietruit de 4 kilometri, dinspre DJ 224 Crucea-Băltăgeşti. Şi această mănăstire este aşezată într-o zonă pitorească, în vecinătatea rezervaţiei naturale Allah-Bair (Movila lui Dumnezeu, în limba turcă).

Chiar lângă mănăstire curge Izvorul Tămăduirii, descoperit de musulmani. Ei obişnuiau să se spele aici şi să atârne lângă izvor batiste sau cârpe, probabil ca mărturie a trecerii lor. Ulterior, aceste gesturi rituale au fost preluate şi de către creştini.

În perioada interbelică, izvorul a devenit loc de pelerinaj la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. În ziua praznicului, preoţii săvârşeau slujbe – iniţial Sfântul Maslu, ulterior sfinţirea mică a apei – pentru credincioşii adunaţi în poiana de lângă izvor, urmate de o serbare câmpenească. Pelerinajul a căpătat amploare deosebită după căderea regimului comunist.

În anul 2001, aflând tradiţiile populare legate de acest izvor, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a hotărât înfiinţarea, în poiana de lângă el, a unui aşezământ monahal. Lăcaşul de cult îl are ca duhovnic pe ieromonahul Ilarion Dan, fostul bancher Ion Dan, retras la mănăstire.

Vă mai recomandăm

Bancherul care s-a călugărit

Pelerinaj la Izvorul Tămăduirii din apropierea Mănăstirii Dervent

Mănăstirea Dervent are călugări internauţi

Spălarea picioarelor, lecţia de smerenie a prelaţilor. Mănăstirea Dervent, singura din Eparhia Tomisului unde se practică

Ce condiţii trebuie să respecte pelerinii de la Peştera Sfântului Andrei

Constanţa, tărâmul minunilor dintre Dunăre şi Marea Neagră

FOTO S-au adunat la Nicolae Bălcescu în Tulcea pentru a primi apă din Izvorul Tămăduirii

FOTO Mii de pelerini la Izvorul Tămăduirii de la Biserica Greacă din Brăila

FOTO Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea făcătoare de minuni. Crucea de leac de la Coslogeni, loc de pelerinaj

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite