Lupta lui Mazăre cu DNA, pas cu pas. Care au fost dosarele prin care anchetatorii l-au înhăţat pe primarul rebel al Constanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre, încătuşat Foto Mediafax
Radu Mazăre, încătuşat Foto Mediafax

„Adevărul“ face o trecere în revistă a luptei lui Radu Mazăre cu anchetatorii, de la momentul la care aceasta a devenit serioasă. Primarul Constanţei s-a aflat de ani buni în atenţia lor pentru diferite fapte de corupţie, dar niciodată nu a fost cu adevărat o ţintă. Dacă aceştia ar fi luat măsuri reale de la primele semnale despre încălcările legii, Radu Mazăre n-ar fi ajuns nici la al doilea mandat de primar al Constanţei.

Radu Mazăre s-a aflat de ani buni în atenţia anchetatorilor pentru diferite fapte de corupţie, dar niciodată nu a fost cu adevărat o ţintă. 

Deşi existau documente publicate în presă despre încălcările legii făcute pe bandă rulantă de municipalitate, la iniţiativa şi cu semnătura lui Mazăre, organele de anchetă au preferat un balet judiciar care să-l evite cu graţie pe primarul Constanţei. 

Dacă acestea s-ar fi sesizat de la primele semnale, Radu Mazăre n-ar fi ajuns nici la al doilea mandat de primar. A fost nevoie de ani de zile din viaţa Constanţei pentru ca oraşul să devină liber de Mazăre, cu aportul procurorilor DNA şi al judecătorilor care au dispus arestarea.

Primarul (fostul primar deja) al Constanţei a declarat în nenumărate rânduri că adversarul său politic este Traian Băsescu, care i-a pus Poliţia Politică a DNA-ului pe urme. Momentul declanşării atacului DNA în mod susţinut nu are însă legătură cu fostul preşedinte, acest moment fiind mai degrabă orchestrat de interese naţionale pe plan internaţional, decât de vreo răfuială politică personală.

Iată cum a decurs meciul DNA-Radu Mazăre de-a lungul timpului, aşa cum îl arată istoricul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Redăm întocmai etapele şi modalitatea în care primarul Constanţei a fost înfăşurat în nada anchetatorilor anticorupţie, astfel încât să ajungă, la acest moment, încarcerat în „Beciul domnesc“ şi în situaţia de a renunţa singur, dar silit de împrejurări, la funcţia care i-a adus (lui şi apropiaţilor lui) tot ce şi-a dorit de la viaţă şi chiar mai mult decât şi-ar fi imaginat vreodată.

image
  • 28 OCTOMBRIE 2008 – TRIMITEREA ÎN JUDECATĂ

La 28 octombrie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).

Astfel, au fost trimişi în judecată următorii inculpaţi: 

Membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei ConstanţaMazăre Radu Ştefan - primarul municipiului Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel – fost consilier municipal, Racu Constantin – fost director al Direcţiei Administraţie Publică, - Dospinescu Daniela Ramona - directorul Direcţiei Patrimoniu,Marica Ion – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan - fost consilier municipal şi consilierii juridici Tălpău CristianChircă Nora Alina şi (fost) Ghiţulescu Bogdan, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; 
- fals intelectual, în formă continuată; 
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; 

Funcţionari din primăria ConstanţaSozanski Andrei, Rusu Graţiela, Radu Gabriela, Cealera Claudia - în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

Funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa (OCPI)Călătoru Luminiţa şi Stanciu Silvia, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

MandatariGiurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Tudorache Răsvan Mircea şi Nejloveanu Nicula, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de complicitate sau instigare la infracţiunile săvârşite de persoanele mai sus menţionate;

Notari publiciAndrei Aurel-Jean, Budei Cristina şi Darie Ruxandra-Luminiţa, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

Moştenitori ai persoanelor îndreptăţiteŞtefănescu Elena şi Leşe Laura Mariana, pentru complicitate la infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie; 

Cesionarii cumpărători de drepturi succesoralePană Viorel, Ionescu Valentin Gheorghe, prin firma sa „Habitat şi Ambient” SA, Borcea Cristian şi Camboianu Mihai, Sandu Bogdan Gabriel, prin SC „Holland Development Group” SA, şi Ene Daniel, Puşcaşi Marius, Puşcaşi Carmen şi Ceacîreanu Mihai Sergiu, ca persoană fizică şi prin firma sa „New Home Construct” SA, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

Interpuşii cumpărători de terenuriBarbu Paraschiva, Şerban Alexandru Octavian şi Popa Basarab, prin firma sa „Pomacost” SA şi „Aqualand” SA, la care era acţionar, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

Evaluator agreat de primăria ConstanţaDima Alin Horaţiu, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie; 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

În perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.
Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire.
Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de 10 ori mai mici decât preţurile reale.
Concret, între aceste terenuri figurează: 
- terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan) 
- terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele) 
- terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real. 

Îndeplinirea defectuoasă, de către membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, a soluţionării cererilor de restituire a constat în următoarele: încălcarea, în mod repetat a dispoziţiilor Legii 10/2001 şi a acelora care reglementează proprietatea publică a statului; confirmarea în acte a unor fapte nereale; atestarea ca aparţinând municipiului Constanţa a unor bunuri aflate în domeniul public al statului (plaje şi faleze).
Concret, inculpaţii au încălcat dispoziţiile Legii 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate, etc.
Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează : Mazăre Radu Ştefan (prin firmele „Nisipuri” SA), mama şi fratele acestuia (prin firma „APV Media Turism”), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma „Habitat şi Ambient” SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele „Pomacost” SA şi „Aqualand” SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma SC „Holland Develompment Group” SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa „New Home Construct” SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen.
 
În vederea asigurării măsurii confiscării speciale, prin ordonanţa din 15.02.2008, a fost instituit sechestru asupra terenurilor provenite de săvârşirea infracţiunilor analizate, care au fost identificate în proprietatea unora dintre inculpaţi şi în proprietatea firmelor controlate de aceştia.


 

  • 5 FEBRUARIE 2014 – URMĂRIREA PENALĂ

La data de 5 februarie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de: 

1. MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al mun. Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: 
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor; 
- două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice; 
2. MARICA ION şi DOSPINESCU RAMONA-DANIELA, la momentul săvârşirii faptelor funcţionari în cadrul Primăriei mun. Constanţa şi membri în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor; 
- abuz în serviciu contra intereselor publice; 
3. RACU CONSTANTIN, avocat în cadrul Baroului Constanţa, la momentul săvârşirii faptelor funcţionar în cadrul Primăriei mun. Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor; 
- abuz în serviciu contra intereselor publice; 

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile cu privire săvârşirea următoarelor fapte de către suspecţi: 
În perioada 17 martie 2009 - 20 ianuarie 2014, suspectul Mazăre Radu Ştefan nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al mun. Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa.
Această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al mun. Constanţa cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri.
Concret, la data de 31 iulie 2009, suspectul Mazăre Radu Ştefan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr.10/2001, care decurgeau din funcţia de primar al mun. Constanţa, a emis o dispoziţie, prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial. Totodată, prin acest act s-a obţinut, un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate.
La data de 25 ianuarie 2011, printr-o sentinţă civilă, Tribunalul Constanţa i-a obligat pe primarul mun. Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren cu suprafaţa de 293,20 m.p. Printr-o dispoziţie emisă la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazăre Radu Ştefan a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafaţă de 50 m.p.(ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 m.p.), imposibil de restituit în natură. Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafaţă de teren de 600 m.p., situat în mun. Constanţa, cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial mun. Constanţa.
Dispoziţiile din datele de 31 iulie 2009 şi 28 noiembrie 2011 au fost emise ca urmare a referatelor întocmite de suspecţii Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion.

Suspecţilor Mazăre Radu Ştefan, Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela şi Marica Ion li s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 10 alin. 3 Cod de procedură penală.
În aceeaşi cauză se mai efectuează urmărirea penală faţă de încă o persoană, funcţionar în cadrul Primăriei mun. Constanţa la data faptelor, căreia, până în acest moment, nu i-au fost prezentate acuzaţiile.

  • 8 APRILIE 2014 - REŢINUT PENTRU 24 ORE

La data de 8 aprilie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor:
MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al mun. Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită; 
MORGENSTERN AVRAHAM, reprezentant al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită; 

Din ordonanţele de reţinere, întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora: 
La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Mun. Constanţa.
Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată.
Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).
Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).
Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Mazăre Radu Ştefan.

Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 29 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 

  • DOSARUL DE LA 15 APRILIE 2014

La data de 15 aprilie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de:

MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al mun. Constanţa, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de fals în declaraţii; 

Din ordonanţa privind efectuarea în continuare a urmăririi penale, întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora: 

În declaraţiile de avere formulate în datele de, 11 mai 2012 şi 29 iunie 2012, de către Mazăre Radu Ştefan, nu este trecut contul personal, deschis la o unitate bancară din Israel.
În acest cont, a fost virată de către o societate comercială, la data de 13 septembrie 2011, suma de 95.000 euro. 
Astfel, această informaţie nu apare nici la rubrica IV – 1, respectiv active financiare – conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depăşeşte 5000 de euro.
De asemenea nu apare nici transferul făcut de firma respectivă în contul personal al suspectului, la rubrica VII – venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat.

La data de 16.04.2014, suspectului MAZĂRE RADU ŞTEFAN, i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

  • 17 APRILIE 2014 - ALEXANDRU MAZĂRE, URMĂRIT PENAL

În completarea comunicatelor nr. 414, 420 din 08 aprilie 2014 şi 458 din 16 aprilie 2014, referitoare la inculpatul MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al mun. Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

La datele de 07 aprilie 2014, respectiv 15 aprilie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de MAZĂRE ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- complicitate la luare de mită; 
- fals în declaraţii. 

Din ordonanţele privind efectuarea în continuare a urmăririi penale, întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora: 

În declaraţia de avere formulată, la data de 29 mai 2012, Mazăre Alexandru nu a menţionat contul personal, deschis la o unitate bancară din Israel. 
În acest cont, a fost virată, de către o societate comercială, la datele de 13 septembrie 2011 şi 06 decembrie 2011, suma totală 80.000 euro. 
Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiţi, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în schimbul efectuării de către acesta, de demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara lor, în vederea câştigării licitaţiei organizate de RAEDPP Constanţa, pentru construirea de locuinţe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă.

La data de 17 aprilie 2014, suspectului MAZĂRE ALEXANDRU, i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

  • 22 APRILIE 2014 - PERCHEZIŢIILE


La data de 22aprilie 2014, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează percheziţii domiciliare în trei locaţii situate în municipiul Constanţa, niciuna dintre locaţii nefiind sediul vreunei instituţii publice.

Percheziţiile au fost efectuate în cauza penală în care MAZĂRE RADU ŞTEFAN, MAZĂRE ALEXANDRU şi MORGENSTERN AVRAHAM sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie (vezi comunicatele nr. 414, 420 din 8 aprilie 2014, 458 din 16 aprilie şi 462 din 17 aprilie 2014).

  • 26 IUNIE 2014 - EXTINDEREA CERCETĂRILOR

În completarea comunicatului nr. 91 din 5 februarie 2014, privind efectuarea de acte de urmărire penală faţă de suspectul MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al mun. Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de abuz în serviciu, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat la data de 26 iunie 2014 să transmită următoarele: 
În cauza respectivă, în afara celor deja reţinute în sarcina suspectului Mazăre Radu Ştefan, s-a dispus extinderea cercetărilor şi pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art.10 lit.a din Legea nr.78/2000
De asemenea, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următoarele persoane fizice şi juridice: 

BABUŞ RADU, la data faptelor director general al Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, în prezent deputat în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art.10 lit.a din Legea nr.78/2000
HORTOLOMEI MOSCU SORINA GINA, la data faptelor reprezentant al societăţilor comerciale SC MEHMETOGLU SRL, SC BULEVARD SA şi SC MILLENIUM GLOBAL DEVELOPMENT SA, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor
SC MEHMETOGLU SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor 
SC BULEVARD SA, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor 
SC MILLENIUM GLOBAL DEVELOPMENT SA, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor 

În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arată că există indicii care conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, la data de 28.02.2007, în calitate de primar al mun.Constanţa, suspectul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al mun. Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC MEHMETOGLU SRL, reprezentată legal de suspecta Hortolomei Moscu Sorina Gina.
În aceeaşi ordonanţă se arată că suspectul Babuş Radu, în calitate de director general al RAEDPP Constanţa, la data de 31.05.2007, a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă totală de teren de 502,81 m.p., situată în intravilanul mun.Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al mun Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a mai multor parcele de teren. Terenurile respective au fost cumpărate de SC MEHMETOGLU SRL, reprezentată legal de suspecta Hortolomei Moscu Sorina Gina, iar ulterior au dobândite, succesiv, de societăţile comerciale SC BULEVARD SA ( la data de 31.10.2007) şi de SC MILLENIUM GLOBAL DEVELOPMENT SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeaşi suspectă. Tranzacţiile terenurilor totalizând 502,81 m.p s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC MILLENIUM GLOBAL DEVELOPMENT SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri.

  • 15 SEPTEMBRIE 2014 - DENUNŢ FĂCUT DE DNA PENTRU PRESIUNI ASUPRA JUSTIŢIEI

Ca urmare a unor declaraţii publice făcute, la data de 12 septembrie 2014, de primarul municipiului Constanţa Mazăre Radu Ştefan, persoană având calitatea procesuală de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală, Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat faţă de acesta un denunţ pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, prevăzută şi pedepsită de art. 276 Cod Penal.
Denunţul a fost formulat la data de 15 septembrie 2014, în temeiul dispoziţiilor art. 290 combinat cu dispoziţiile art. 289 C.pr.pen. şi a fost înaintat, la data de 15 septembrie 2014, către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spre competentă soluţionare.

În fapt, s-au constatat următoarele: 
Mazăre Radu Ştefan are calitatea de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală la Direcţia Naţională Anticorupţie 

La data de 12.09.2014, potrivit relatărilor apărute în mass media, la o reuniune publică a organizaţiei de partid din care face parte, Mazăre Radu Ştefan a făcut următoarele afirmaţii: „Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz n.n ), când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normal.“
Potrivit dispoziţiilor art. 276 C.pen., este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida.
Caracterul nereal al acestor afirmaţii rezultă din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunoştinţă în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar.
Totodată, împrejurarea în care Mazăre Radu Ştefan a făcut aceste afirmaţii, caracterul lor public şi limbajul folosit denotă scopul urmărit de făptuitor, respectiv influenţarea şi intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză.

  • 6 FEBRUARIE 2015 – EXTINDEREA URMĂRIRII PENALE PENTRU ABUZ ÎN SERVICIU

La data de 6 februarie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus extinderea urmăririi penale faţă de suspectul MAZĂRE RADU ŞTEFAN, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 24 octombrie 2008, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a membrilor unei comisii de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul primăriei Constanţa, din care făceau parte: Mazăre Radu Ştefan - primarul municipiului Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel – fost consilier municipal, Racu Constantin – fost director al Direcţiei Administraţie Publică, - Dospinescu Daniela Ramona - directorul Direcţiei Patrimoniu, Marica Ion – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan - fost consilier municipal şi consilierii juridici Tălpău Cristian, Chircă Nora Alina şi (fost) Ghiţulescu Bogdan, în sarcina acestora reţinându-se infracţiunile de:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, 
- fals intelectual, în formă continuată, 
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. 

De la acea dată şi până în prezent, suspectul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art.86 alin.2 din Legea nr.188/1999, nu a dispus suspendarea următorilor: Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.

Suspectului Mazăre Radu Ştefan i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

  • 16 MARTIE 2015 - REŢINEREA PENTRU 24 ORE

La data de 16 martie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe 24 de ore, începând cu data de 16.03.2015, a inculpatului MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al municipiului Constanţa, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- luare de mită (trei infracţiuni), 
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 
- conflict de interese (două infracţiuni). 

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul STRUTINSKY SORIN GABRIEL, om de afaceri, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

În ordonanţele întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: 

În perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul celuilalt inculpat.
În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.
În acelaşi timp între firma respectivă şi instituţia publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro.
Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi.
Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ştefan, referitoare la:
- impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor,
- modul de estimare a valorii contractului, 
- alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată, 
- inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanţi,
- tariful de salubritate. 
Ca urmare a acestor acţiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.
În perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi societatea controlată de el şi de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.
În perioada noiembrie 2008 – 2012, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeaşi calitate, a semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanţa şi o societate comercială, la care era asociat inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 23 milioane lei.
Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc.
În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care inculpatul Mazăre Radu Ştefan s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani înainte de comiterea faptei cât şi pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. 

Inculpaţilor Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi la data de 17 martie 2015, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

  • 3 APRILIE 2015 – TRIMITEREA ÎN JUDECATĂ

La data de 3 aprilie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: 

MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al municipiului Constanţa, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de abuz în serviciu, 

HORTOLOMEI MOSCU SORINA GINA, la data faptelor reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor,

SC Mehmetoglu SRL, pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, 

SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

La data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 m.p., situat în staţiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unităţii administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeaşi calitate, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 m.p. şi 502,81 m.p., aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

Concret, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina.
La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 m.p. cunoscând că preţul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală.
Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeaşi inculpată.
Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri.
După trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008, (comunicat 271/VIII/3 şi 28 octombrie 2008) împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.
În intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data rămânerii definitive a sentinţei civile nr. 20821/20.11.2008) şi până în prezent, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ştiinţă, nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de Primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum şi un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseşte, în prezent, fără drept cele două imobile.
Până în prezent, nici Primăria municipiului Constanţa şi nici Ministerul Finanţelor Publice nu au comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deşi li s-a cerut acest lucru.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra terenurilor cu suprafeţele de 11.890 m.p. şi 502,81 m.p.. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine asigurătorii dispuse în cauză şi luarea măsurii preventive a interdicţiei dizolvării SC Bulevard SA.“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite